طي روزهاي گذشته انتشار اخباري از جمعآوري محصولات اپل از بازار تا پلمب نمايندگي هاي فروش محصولات اين برند نگرانيهايي در ميان صاحبان آيفون ايجاد کرده و در بازار نيز تاثيراتي برجاي گذاشته است.
وايمکس نيوز - نقطه آغاز اين ماجرا را ميتوان به صحبتهاي اخير مدير کل دفتر کالاهاي هدف ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز مربوط دانست که در قالب اظهارات خود از اجراي طرح رجيستري از مردادماه سال جاري خبر داده و گفت: کمپاني «اپل» تنها تا پيش از اجراي طرح رجيستري، فرصت تاسيس نمايندگي در ايران را خواهد داشت.
عباس نخعي در اين باره متذکر شد: ابلاغيه جمعآوري موبايلهاي اين برند صادر شده و در صورت عدم تاسيس نمايندگي، گوشيهاي موبايل آن جمع ميشوند.
وي با اشاره به در پيش رو بودن اجرايي شدن طرح رجيستري موبايل و لزوم ورود نمايندگيها به کشور اظهار کرد: در حال حاضر تصميم بر اين است که تنها گوشيهايي قابليت فعاليت و خريد و فروش در کشور را داشته باشند که داراي نمايندگي در کشور هستند، ولي اين امکان نيز وجود دارد که پس از اجراي اين طرح، تصميمات جديدي در اين حوزه اتخاذ شود.
نخعي افزود: در حال حاضر ما ابلاغيه جمعآوري گوشيهاي تلفن همراه اين برند را به تمام استانها اعلام کردهايم و در صورت عدم تأسيس نمايندگي اين برند در کشور تا روز اجراي طرح رجيستري، تمام محصولات موبايل اين برند از سطح بازار جمعآوري خواهد شد.
پلمپ نمايندگي هاي اپل در تهران
اما طي روزهاي گذشته نيز در شبکههاي اجتماعي عکسها و اخبار متعددي منتشر شده و از پلمب نمايندگيهاي فروش محصولات اپل در برخي مجتمعهاي خريد و فروش موبايل خبر ميدهند.
البته بعدها اينگونه عنوان شد که اين دو شرکت که پيش از اين مدعي نمايندگي گوشيهاي آيفون در ايران بودند، به دليل ابطال مجوز و عدم تمديد آن دچار چنين سرنوشتي شده اند و طبق قانون سازمان صنعت، معدن و تجارت اين اختيار را دارد که درباره مجوز صادره تحقيق و در صورت لزوم آنها را باطل کند.
گوشيهاي قديمي از رده خارج مي شوند؟
از ديگر اظهارات صورت گرفته در اين زمينه نيز مي توان به حرفهاي سخنگوي ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اشاره کرد. قاسم خورشيدي نيز در نشست خبري ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز، درباره آخرين وضعيت اجراي طرح رجيستري براي جلوگيري از قاچاق موبايل عنوان کرد: طرح رجيستري در تاريخ 1395.2.28 به تصويب ستاد مبارزه با قاچاق رسيده است که وزارت ارتباطات پيشگيريهاي لازم را در خصوص اجراي آن انجام داده است و با توجه به قولهايي که از سوي سازمان تنظيم مقررات ارتباطات راديويي داده شده است ظرف يک هفته آينده عمل رجيستري اجرا ميشود اين طرح هيچ هزينه جديدي را به مصرفکنندگان کالا تحميل نخواهد کرد و مطمئنا فروشندگان در اين زمينه توجيه خواهند شد.
خورشيدي درباره احتمال جمع آوري گوشيهاي همراه آيفون در بازار به دنبال اجراي طرح رجيستري گفت: براساس قانون نظام صنفي و قانون حمايت از مصرفکنندگان هر کالايي خارجي که قرار است در بازار توزيع شود، بايد در کشور زنجيره خدمات پس از فروش و نمايندگي رسمي داشته باشد اما آيفون فاقد نمايندگي رسمي در جمهوري اسلامي ايران است، لذا اساسا سرويسگيري اين نشان تجاري اکنون هم با قانون مغاير است.
وي اضافه کرد: بلافاصله با آغاز به کار طرح رجيستري بهطور رسمي اين سرويسدهي به اين نشان تجاري ممنوع ميشود البته اين اتفاق براي گوشيهاي جديد آيفون که قرار باشد وارد بازار شوند خواهد افتاد و شامل گوشيهايي که قبل از اين طرح به بازار آمده اند نخواهد شد.
سخنگوي ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز همچنين درباره جمع آوري کارت سوخت تصريح کرد: سامانه هوشمند کارت سوخت قابليتهاي قابل ملاحظهاي در اختيار اقتصاد و صنعت نفت قرار داده شده که چشمپوشي از آنها امکانپذير نيست ستاد مبارزه با قاچاق با حذف کارت هوشمند سوخت مخالف است چرا که براي اين سامانه به اندازه کافي هزينه شده است و خدمات قابل ملاحظهاي ارائه ميدهد و دقيقترين آمارها در ارتباط با حملونقل را به بخشهاي مديريتي منتقل کند.
گراني محصولات اپل به دنبال اتفاقات اخير
افشار فروتن - رييس انجمن فروشندگان گوشي موبايل، سيمکارت و تجهيزات جانبي - نيز در اين خصوص اظهار کرد: به دنبال اظهار نظرهاي اخير، چند روزي است گوشيهاي آيفون در بازار ناياب شده و افزايش شديد قيمت پيدا کردهاند، حال همه ما به دنبال اين هستيم که بدانيم اقدامات و اطلاعرسانيهاي اينگونه چه کمکي به برخورد با گوشي قاچاق در داخل کشور ميکند؟
وي با يادآوري اينکه پيش از اين هم بارها براي اجراي طرح رجيسترينگ تلاش شده و هيچگاه اين تلاشها به نتيجه نرسيدند، ادامه داد: حال با چنين شرايطي چه اقداماتي براي مقابله با گوشي قاچاق خواهد شد و آيا واقعا اين نوع اطلاعرسانيها و برخوردها راهکاري موثر و مناسب به شمار ميروند؟
فروتن در ادامه ضمن اظهار تعجب از چنين اظهارنظرهايي که نتايجي مانند آنچه مشاهده ميشود را به دنبال داشته، گفت: قطعا اگر به دنبال مقابله با واردات قاچاق باشيم اولين راه بحث کنترل تعرفههاي گمرکي است، چرا که در غير اين صورت طبق تجربههاي قبلي طرحهاي ديگر در مقابله با قاچاق نتيجه مثبتي به دنبال نخواهد داشت.
رييس انجمن فروشندگان موبايل، سيمکارت و تجهيزات جانبي، بيان کرد: در مراکز توزيع گوشيهاي موبايل همه ميگويند که ديگر نمونههاي اين برند در بازار نبوده و اگر هم فردي مدلهاي مختلف اين گوشيها را در اختيار داشته باشد، قيمت آن به طور توافقي ميان خريدار و فروشنده تعيين ميشود که چنين موضوعي به هيچ عنوان شايسته نيست.
وي در پايان گفت:به شخصه نميدانم منافع اين نوع برخوردها به چه افرادي ميرسد، اما قطعا آنچه در اين خصوص مطرح شده به هيچ عنوان حرفهاي نبوده و تاثيرات اين اظهارنظرهاي غيرکارشناسانه در اين حوزه مشخص است.
اما نکته ديگر آنکه اين اتفاقات در شرايطي رخ مي دهد که به دليل شرايطي که تحريم هاي بين الملل بر بازار ايران ايجاد کرده، طي سالهاي گذشته اکثر برندهاي مطرح نتوانستهاند از بازار ايران غافل شوند اما با وجود ارائه محصولات آنها در بازار، معمولا اين شرکتها فاقد نمايندگي رسمي و ارائه خدمات پس از فروش مناسب بودهاند و اين موضوع تنها محدود به اپل هم نمي شود.
حال اينکه اين نوع برخوردهاي يکباره تا چه اندازه مي تواند موثر واقع شود و موجبات دفاع از حق مصرف کننده را فراهم آورند امري است که جاي سوال دارد. قطعا پيگيري حقوق مردمي که براي خريد اين گوشيها هزينههاي چند ميليوني را متقبل ميشوند اقدامي پسنديده است اما در اين ميان شيوه اجراي اين طرح هم از اهميت بسيار برخوردار است. به عنوان مثال پيش از اين نيز اتفاقاتي در خصوص سامسونگ افتاده و از سوي وزارت ارتباطات براي دفاع از حقوق مشتريان اين برند تصميماتي گرفته شده بود.
بر اين اساس اواخر سال 1392، وزير ارتباطات ضمن انتقاد از عدم دسترسي کاربران ايراني به برنامههاي سامسونگ، به نماينده اين شرکت در ايران مهلت داد تا براي حل اين مشکل اقدام کند.
محمود واعظي در اين خصوص متذکر شده بود:مدتي است که امکان استفاده از Samsung apps براي خريداران گوشي سامسونگ مقدور نيست، با توجه به اينکه حمايت از حقوق مصرف کنندگان يکي از برنامههاي اصلي بنده است، مراتب از طريق مذاکره نماينده وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات با نمايندگي سامسونگ پيگيري شده و با توجه به بهبود فضاي حاکم بر کسب و کار شرکتهاي بين المللي در کشور، رفع موانع موجود و ميزان قابل توجه سهم بازار گوشي سامسونگ، مقرر شد نمايندگي مذکور پس از اعمال تنظيمات و تغييرات لازم از تاريخ 1393/1/16 سرويس مذکور را در اختيار کاربران ايراني قرار دهد.
اين اتفاق در شرايطي رخ داد که شرکت سامسونگ اعلام کرده بود که فروشگاه آنلاين برنامههاي موبايل را در ايران ميبندد. اکنون نيز اگرچه طي روزهاي اخير اقدامات متعددي در خصوص اپل صورت گرفته اما همچنان برندهاي متعدد تلفن همراه در ايران فاقد نمايندگي بوده و بنا بر اظهارات بسياري از مسئولان حدود 90 درصد گوشيهاي موبايل از مبادي غير رسمي و به شکل قاچاق وارد کشور مي شوند.
حال اگر قرار باشد جلوي اين رويه گرفته شود قطعا به غير از اپل، برندهاي ديگري نيز در دستور کار قرار خواهند داشت که اين مسئله اين سئوال را در ذهن ايجاد مي کند که اگر در نظر گرفتن حقوق مصرف کنندگان تا اين اندازه مورد توجه قرار دارد آيا با برندهاي ديگر (اهم از تلفن همراه تا ساير موارد) هم که بدون داشتن نمايندگي رسمي در ايران به فعاليت پرداختهاند نيز برخورد خواهد شد؟
منبع : ايسنا