در تازهترین واکنش به انتشار خبر برخورد ساترا با شماری از پلتفرمهای نمایش ویدیویی، حالا معاون پایش و نظارت سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوتو تصویر فراگیر (ساترا) جزییات جدیدی از این ماجرا ارایه کرده است. روابط عمومی این سازمان با انتشار مطلبی اعلام کرده است که: هم اکنون اکثر رسانههای صوتو تصویر فراگیر، ارتباط سازنده و رو به تعالی با ساترا دارند و تعیین مهلت قانونی فقط برای یک رسانه بوده است.
تیک نیوز- به گزارش روابط عمومی ساترا؛ محمد حسامپور، معاون پایش و نظارت ساترا در خصوص خبر مربوط به لغو مجوز رسانههای صوتو تصویر فراگیر اعلام کرد: ساترا به عنوان نهاد تنظیمگر و ناظر بر رسانههای صوتو تصویر فراگیر، در راستای صیانت از منفعت عمومی جامعه، رعایت قوانین و مقررات فرآیندهای مرتبط با تولید و انتشار محتوا را ملاک ارزیابی عملکرد رسانهها و رتبهبندی آنها قرار میدهد و در این مسیر ضمن گفتوگو و تعامل با هنرمندان و مدیران رسانههای صوتو تصویر فراگیر، حامی و تسهیلگر تولید محتوای سالم متناسب با چارچوبهای فرهنگی جامعه ایرانی و اسلامی است.
وی افزود: هماکنون رسانههای تولیدکننده محتوا، از فرآیندهای قانونی صدور مجوز تولید و انتشار مطلع هستند و بعضا اگر خطایی در انتشار محتوا بدون مجوزهای لازم پیش بیاید، همانند آنچه در سریال «کلیله و دمنه» اتفاق افتاد، ساترا ضمن گفتوگو و تعامل با مدیر رسانه و کارگردان، مسیر صدور مجوز مبتنی بر رعایت الزامات فرهنگی را فراهم میکند.
معاون پایش و نظارت ساترا خاطر نشان کرد: هماکنون اکثر رسانههای در حال فعالیت از جمله «فیلم نت» و «نماوا» ارتباط سازنده و رو به تعالی با ساترا دارند و بعضا لغزشهای احتمالی ایشان از فرآیندهای قانونی تولید و انتشار، در تعامل رسانهها با ساترا حل و فصل میشود.
حسامپور در پایان تاکید کرد: متاسفانه رسانه «فیلیمو» با انجام اقدامات قانون گریزانه، عدم تمکین به مقررات تولید و انتشار را سرلوحه کار خود قرار داده است و فرآیندهای قانونی را در انتشار محتوا نقض کرده است. این رسانه، علیرغم تذکرهای مکرر ساترا مبنی بر رعایت قانون، توجهی به این امر نکرده است و همانطور که رییس محترم ساترا در مصاحبه اعلام کردهاند، مهلتی به رسانه «فیلیمو» برای رعایت قانون و مقررات داده شده است که امیدواریم رسانه «فیلیمو» مسیر احترام به قانون را اجرا کند. در غیر اینصورت در خصوص رسانه «فیلیمو» اقدام لازم قانونی انجام خواهد شد.
واکنش فیلیمو به اظهارات اخیر ساترا
با اینحال پس از انتشار این اظهارات از سوی معاون پایش و نظارت ساترا و متهم کردن فیلیمو به قانونگریزی و تبعیت نکردن از مقررات تعریف شده برای فرآیند تولید محتوا، روابط عمومی فیلیمو نیز با انتشار بیانیهای به موضوع واکنش نشان داد. فیلیمو در این بیانیه با طرح چند سوال، خواستار شفافسازی بیشتر درباره مدل نظارت این سازمان شد.
فیلیمو در این نامه نوشت:
۱- ایجاد هر ساختاری در سطح ملی و فرادستگاهی مانند ساترا، نیازمند قانون تاسیس یا قانون تشکیلات با وظایف و اختیارت روشن است. لطفا در این خصوص شفافسازی شود که کدام مرجع قانونگذاری یا تدوین مقررات در کشور به این مهم اهتمام ورزیده و سند مورد نظر برای اطلاع عموم رونمایی شود.
۲- آیا از اصطلاح فنی-فرهنگی «صوت و تصویر فراگیر» در مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی یا شورای عالی فضای مجازی تعریف دقیقی ارائه شده است یا خیر؟ آیا پلتفرمهای نمایش درخواستی، شامل این تعریف میشوند یا خیر؟
۳- آیا منطقی است که ساختاری منقبض، کند و ایستا، خود قوانین و اقلیم حکمرانیاش را تعریف کند، خود اجرا کند و خود هنگام مناقشه و اختلاف، مرجع رسیدگی به تخلفات باشد؟ بخش خصوصی چگونه میتواند با چنین تنظیمگر ذینفعی رابطه منطقی و حرفهای داشته باشد؟
فیلیمو در بیانیه خود تاکید کرد که «ما از تنظیمگری منصفانه و نظارت دغدغهمندانه بر مبنای ضوابطی شفاف و روشن استقبال میکنیم ولیکن انسداد ایجاد شده را محصول عملکرد بیضابطه ساترا و عدم تمایل این مجموعه به قانونمند شدن توسط مراجع ذیصلاح میدانیم.»
مدتهاست که انتخاب ساترا به عنوان نهاد تنظیمگر محتوای فضای مجازی، با انتقاد کارشناسان و برخی مدیران پلتفرمهای نمایش ویدپو همراه است. این گروه متقدند ساترا به عنوان زیرمجموعه صدا و سیما، صلاحیت به عهده گرفتن این نقش را ندارد و نمیتواند مدیریت بیطرفانهای برای این حوزه داشته باشد. در همین راستا، به دفعات شاهد این بودهایم که ممیزیهای این سازمان مورد قبول سازندگان محتوا و پلتفرمها قرار نگرفته و در واکنش به عدم صدور مجوز از سوی این سازمان، اقدام به پخش سریالهای تولیدی بدون مجوز از ساترا کردهاند.