پژوهشگر جوان ايراني براي اولين بار موفق به طراحي و ساخت فيلم هاي پليمري رسانا، شفاف و منعطف جهت کاربردهاي اپتوالکترونيکي شد که درصورت توليد انبوه آن، سالانه از خروج ميليونها دلار ارز از کشور جلوگيري خواهد شد.
وايمکس نيوز - 'حميدرضا حيدرنژاد' دانشجوي دوره دکتري مهندسي پليمر دانشگاه صنعتي اميرکبير حدود سه سال فعاليت تحقيقاتي خود را به طرح 'ساخت فيلم هاي پليمري رسانا، شفاف و منعطف جهت کاربردهاي اپتوالکترونيکي' اختصاص داده و اکنون موفق شده با استفاده از مواد اوليه و روش هاي جديد و ساده تر، نمونه آزمايشگاهي اين فيلم ها را با موفقيت توليد کند.
وي به شرح جزئيات اين پروژه تحقيقاتي پرداخت و گفت: توسعه روزافزون دستگاه هاي اپتوالکترونيکي انعطاف پذير مانند سلول هاي خورشيدي و صفحات نمايش لمسي، نياز به فيلم هاي پليمري منعطف با پوشش هاي شفاف و رساناي جريان الکتريکي را به يک ضرورت تبديل کرده است.
به گفته حيدرنژاد، ماده متداول براي استفاده در سلولهاي خورشيدي و صفحات نمايش لمسي، اکسيد قلع اينديوم (ITO) است که به عنوان يک پوشش شفاف و رسانا به کار گرفته مي شود اما از آنجا که اين ماده نسبتا گران قيمت و منابع آن نيز نادر است به کارگيري آن در حجم هاي وسيع به ويژه صفحات سلول هاي خورشيدي مقرون به صرفه نيست.
وي خاطرنشان کرد: از سوي ديگر، شکنندگي ذاتي پوشش هاي ITO يک محدوديت اساسي آنها براي استفاده در کاربردهاي الکترونيکي نيازمند انعطاف پذيري محسوب مي شود از همين رو محققان از مدتها قبل در جستجوي جايگزيني براي اين ماده برآمده اند.
اين پژوهشگر جوان ادامه داد: اخيرا پليمرهاي ذاتاً رسانا با توجه به خواص الکتريکي و نوري خود، به عنوان جايگزين ITO اهميت ويژه اي يافته اند چراکه اين پليمرها زماني که به صورت نانوذرات باشند، شفافيت مطلوبي را به فيلم هاي مدنظر مي بخشند.
وي مشکلات و محدوديت هاي موجود بر سر راه استفاده از پليمرهاي رسانا را يادآور شد و گفت: در مسير لايه نشاني اين نوع پليمرها بر روي سطح زيرلايه هاي مختلف از جمله فيلم هاي پليمري منعطف، مشکلاتي مانند چسبندگي ضعيف بين پليمرهاي رسانا و سطح زيرلايه موجب پيدايش محدوديت هاي اساسي شده است.
حيدرنژاد افزود: با توجه به مشکلات موجود، در طرح تحقيقاتي خود تلاش کردم که نانوذرات يک پليمر ذاتاً رسانا بر روي سطح يک فيلم منعطف پليمري به صورت يکنواخت پوشش دهي شوند تا يک فيلم رسانا ساخته شود که درعين داشتن انعطاف لازم، از شفافيت معقول برخوردار باشد.
وي درباره نوآوري هاي بکار رفته در ساخت فيلم هاي پليمري رسانا در پروژه تحقيقاتي خود توضيح داد: ما در اين طرح علاوه بر بکارگيري مواد جديد به جاي اکسيد قلع اينديوم، براي اولين بار در دنيا از روش فوتوپليمريزاسيون (پليمريزاسيون نوري) استفاده کرديم و به همين منظور نخست سطح فيلم هاي منعطف اصلاح شده و سپس با استفاده از سنتز فوتوشيميايي، لايه نشاني نانوذرات پليمر رسانا بر روي سطح فيلم منعطف به صورت درجا (همزمان) طي زماني کوتاه و با هزينه نسبتاً پايين انجام گرفت.
حيدرنژاد ا ظهار داشت: با توجه به اينکه بخش عمده اي از مواد اوليه موردنياز براي ساخت اين فيلم ها در داخل کشور، قابل تهيه است و اکنون به فرآيند توليد و سنتز آن نيز دست يافته ايم، ظرفيت بسيار خوبي در زمينه ساخت فيلم هاي پليمري رسانا با کاربردهاي اپتوالکترونيکي در کشور ايجاد شده است.
وي آمار تقريبي خروج ارز از کشور به منظور تهيه دستگاه ها و محصولات دربردارنده اين نوع فيلم ها را سالانه 20 ميليون دلار ذکر کرد و گفت: توليد تجاري اين فيلم ها ضمن جلوگيري از خروج ميليونها دلار ارز کشور و بي نيازي از تکنولوژي وارداتي، اشتغالزايي قابل توجهي به همراه خواهد داشت.
دانشجوي دکتري دانشگاه صنعتي اميرکبير، شناخت ناکافي صاحبان سرمايه و فعالان بخش خصوصي نسبت به تکنولوژي هاي برتر و مدرن را يکي از موانع اصلي سرمايه گذاري در اين بخش ها برشمرد و گفت: متاسفانه صاحبان سرمايه به دليل شناخت ناکافي از فناوري هاي جديد، به سرمايه گذاري در حوزه هاي سنتي تمايل و علاقه بيشتري نشان مي دهند که اميدواريم توجه آنها به فناوري هاي نوين جلب شود.
منبع : ايرنا
