بنا بر اعلام مسوولان، يکي از اهداف نهايي شکلگيري اپراتور مجازي شبکه تلفن همراه از حضور در بازار، افزايش کيفيت و کاهش قيمت اين خدمات در يک فضاي رقابتي است.
وايمکس نيوز- اپراتور مجازي شبکه تلفن همراه MVNO (Mobile Virtual Network Operator) نوعي اپراتور تلفني است که بايد با بستن قرارداد با اپراتورهاي ديگر که داراي امکانات ارسال مکالمه و دادهها هستند، اين خدمات را بصورت عمده خريداري کرده و با برند خود به فروش آن در بازار اقدام کند؛ هدف نهايي از حضورش افزايش کيفيت و کاهش قيمت اين خدمات در يک فضاي رقابتي است.
اما اپراتور مجازي چه خدماتي ارايه ميدهد؟ بر اساس توضيحات سازمان تنظيم مقررات ارتباطات راديويي، اپراتور مجازي همان سرويسهاي مشابه اپراتورهاي موجود را ارائه ميدهد و عمده تفاوتي که خواهد داشت، اين است که شبکه دسترسي يا همان طيف راديويي را ندارند. درواقع اپراتورهاي مجازي به عنوان واسطههايي حرفهاي براي فروش انواع خدمات موبايلي بين اپراتورهاي اصلي و مشترکان وارد اين بازار خواهند شد.
خدماتي که اپراتورهاي مجازي ارائه ميدهد بسيار گسترده است که البته معمولاً بر بستر ديتا يا همان نسل سوم و چهارم ارتباطات است به دليل آنکه پهناي باند گستردهتري نسبت به نسل دوم ارتباطات که بر پايه صوت بود دارند.
بنابر اعلام، از 51 متقاضي دريافت پروانه MVNO تعداد 25 متقاضي، موافقت اصولي پروانه را دريافت کردند و تاکنون از 25 شرکت متقاضي دارنده موافقت اصولي پروانه 9 شرکت با اپراتورهاي تلفن همراه قرارداد عمده فروشي امضا کرده و وارد همکاري شدهاند و سه شرکت دارنده موافقت اصولي نيز از دريافت پروانه انصراف دادهاند. همچنين در حال حاضر از ميان 9 شرکت دارنده موافقت اصولي 5 شرکت با اپراتور رايتل، 2 شرکت با اپراتور همراه اول و 2 شرکت با اپراتور ايرانسل قرارداد همکاري امضا کرده اند.
به گفته مسوولان سازمان تنظيم مقررات راديويي، با توجه به اين که اپراتورهاي تلفن همراه در حال حاضر در حال بالا بردن تعرفههاي خود براي کسب سود بيشتر هستند، ورود چند اپراتور مجازي به اين بازار ميتواند به تعديل تعرفهها کمک کند. همين گفته باعث طرح اين سوال مي شود که اپراتورهاي چهارگانه که در حال حاضر از بازار خدمات موبايلي و ارائه مستقيم آن به مشترکان سود بالايي را دريافت کنند، چگونه با واسطه قرار دادن چند اپراتور مجازي از سود خود ميگذرند؟
اما از آنجا که MVNO ها قرار نيست خدمات متفاوتي را به مشترکان خود ارائه دهند، مي توان گفت علاوه بر اينکه اين نوع اپراتور ميتواند با استفاده از بستر تلفنهاي همراه محتوا و اپليکيشنهاي داخلي را ارائه دهد، مهمترين کارکردش ايجاد فضاي رقابتي در بازار خدمات موبايلي است که درنهايت انتظار مي رود به تعديل قيمتهاي خدمات و بهبود کيفيت آن به نفع مشتريان بينجامد و يکي از سياستهاي رگولاتوري در برابر حل اين مشکل حمايت از اپراتور مجازي با در اتخاذ سياستهاي الزام و تشويق در برابر اپراتورهاي اصلي در گامهاي اوليه فعاليت MVNO ها است.
منبع: ايسنا