کارگروه راهبري اينترنت اشيا آغاز به کار کرده و ايجاد وحدت رويه، تعريف و ديدگاه واحد، مسائل امنيتي و حريم خصوصي در حوزه اينترنت اشياء و استفاده از ظرفيتهاي اين حوزه براي افزايش اشتغال و توسعه کسب و کار در کشور در اين جلسات مورد بحث، بررسي و تبادل نظر قرار ميگيرد.
وايمکس نيوز- چندي است کارگروه راهبري اينترنت اشياء، توسط مرکز ملي فضاي مجازي و با مشارکت مرکز همکاريهاي فناوري و نوآوري رياست جمهوري و نيز همکاري سازمانها و دستگاههاي اجرايي ذيربط، تشکيل و فعاليت خود را آغاز کرده است.
تدوين سند راهبردي و نقشه راه اينترنت اشياء، راهبري طرحهاي کلان ملي در اين حوزه، شناسايي نقاط قوت و تهديد توسعه اينترنت اشياء در کشور، بررسي و تقسيم کار ملي با شناسايي کليه ذينفعان و بازيگران بخش حاکميتي، دولتي، غيردولتي و عمومي و شناسايي و انتخاب طرحهاي پايلوت ملي در حوزه اينترنت اشياء، مهمترين اهداف اين کارگروه ذکر شده است.
با توجه به گزارش مرکز ملي فضاي مجازي، تاکنون سه جلسه از جلسات کارگروه، در مرکز ملي فضاي مجازي و با حضور نمايندگان تامالاختيار سازمانها و نهادهاي مختلف تشکيل شده است. در اين جلسات، ايجاد وحدت رويه در موضوع اينترنت اشيا، ارائه يک تعريف و ديدگاه واحد براي اينترنت اشيا، ايجاد زيرساخت مناسب براي اينترنت اشياء، مسائل امنيتي و حريم خصوصي در حوزه اينترنت اشياء و استفاده از ظرفيتهاي اين حوزه براي افزايش اشتغال و توسعه کسب و کار در کشور، مورد بحث، بررسي و تبادل نظر قرار گرفته است.
کميتههاي تخصصي نيز در موضوعات مختلف و با مشارکت نمايندگان سازمانها در حال شکلگيري است تا ابعاد تخصصي و فني مرتبط با اينترنت اشياء را در حوزههاي مختلف از جمله فناوري، صنايع و کاربردها، حاکميت (امنيت، حقوق و مقررات) و نيز ساير حوزههاي اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي، مورد بررسي قرار داده و نتايج حاصله را جهت اتخاذ تصميمات مقتضي، در اختيار کارگروه بگذارند.
اينترنت اشياء، شبکهاي جهاني از اشياء مرتبط است
امروزه فناوريهاي نوين اطلاعاتي و ارتباطاتي در همه جنبههاي روزانه زندگي مردم از قبيل بانکها، بازار، حوزههاي آموزشي و غيره تاثيرگذارند. اينترنت اشياء به معني يک شبکه جهاني از اشياء مرتبط است که هر يک داراي آدرس مختص به خود بوده و بر اساس قراردادهاي استانداردشدهاي با يکديگر در ارتباط هستند.
اين سيستم جديد کنترل از راه دور و کنترل هوشمند اشياء و دستگاهها امروزه در کشورهاي توسعهيافته در سيستمهاي اداري و همچنين وسايل منزل بسيار مورد استفاده قرار ميگيرد اما هنوز در ايران مقدمات استفاده از آن به صورت تجاري فراهم نشده است. البته در جلسات شوراي عالي فضاي مجازي به اهميت فناوري اينترنت اشياء پرداخته و مقرر شده در جهت توسعه سيستمهاي هوشمند و اينترنت اشياء با رعايت اصول اقتصاد مقاومتي، سند مناسبي تهيه و تنظيم شود.
پيادهسازي اينترنت اشياء داراي چالشهايي براي سازمانها و شرکتهاست و اتخاذ رويکرد در حوزههاي مختلفي مانند امنيت شبکه، بينظمي و چالش ايجاد خواهد کرد. براي پردازش و ذخيره اطلاعات، سنسورها و وسائل عظيم و گسترده دادهها مورد نياز است. اما معمار کنوني ديتاسنترها آمادگي لازم را براي مواجه با حجم عظيم اطلاعات و دادههاي طبيعي ندارد.
اينترنت اشياء در دنيا جوان است و همه جا چالش امنيت وجود دارد، درواقع بقيه دنيا هم مشابه همين وضعيت را دارند و موضوع امنيت اين فناوري يک استرس جهاني است. اما از طرفي به گفته مسوولان، در موارد محدود استفاده از اينترنت اشياء بايد براي کمک به کسبوکارها، مقرراتزدايي شود و در مقابل در حوزههاي حياتي که دادههاي کلان کشور هستند، بايد مقرراتگذاري اتفاق بيفتد.
پژوهشگران اين حوزه نيز مطالعات و تحقيقاتي در خصوص مفاهيم کاربردها و اثرات اينترنت اشياء بر کسبوکار و استراتژيهاي بازاريابي اقدام کردهاند، اما خلأ عدم مشارکت محققان در اين حوزه قابل توجه است، زيرا به گواه بسياري از محققان اين موضوع پارادايم جديدي است و نياز به مشارکت همگاني حوزههاي دخيل فني و اجتماعي و انجام پژوهشهاي يکپارچه جهت برداشتن پردههاي ابهام از زواياي مختلف اين موضوع دارد.
اينترنت اشياء اطلاعات بيشماري توليد ميکند که با تحليل آنها ميتوان به علايق کاربران دست يافت و از اين رو، براي سياستگذاران بسيار بااهميت است. در راستاي پيادهسازي اين تکنولوژي در کشور طرح کلان اينترنت اشياء در ايران در پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات در حال تهيه است و وزارت ارتباطات و فناوري از بازيگران اين عرصه از جمله اپراتورها، بخش خصوصي، بخشهاي توليدي، صنايع و محققين دعوت کرده تا نظرات خود را مطرح کنند.
پيشبيني شده است تا سال 2030 حدود 15 ميليارد از اشياء به اين فناوري جديد مجهز باشند. از اينترنت اشياء امروزه در حوزه اتومبيلهاي خودران، ارتباط خودروها با يکديگر و همين طور پيروي از علائم راهنمايي و رانندگي استفاده ميشود که موجب صرفهجويي در مصرف سوخت به دليل استفاده درست از زمان ميشود.
منبع: ايسنا