مدير پيام رسان ايتا گفت: براي مهاجرت از تلگرام به سادهترين شکل ممکن، به عمد پيام رساني کاملا شبيه تلگرام بدون حتي يک ويرگول کدنويسي تکراري طراحي کردهايم که حتي تغييري در شرايط تبليغ در کانال ها ايجاد نشده و براي کاربراني که اينترنت را با تلگرام تجربه کردهاند نيز آسان است.
وايمکس نيوز - محسن غفاري مدير پيام رسان ايتا در بازديد از خبرگزاري فارس به سوالاتي درباره کسب و کارهاي پيام رسان در ايران و پيش بيني جهتگيري فضاي مجازي در کشور پاسخ داد و درباره ابهامات کاربران درباره شائبه وابستگي اين پيامرسان به يک نهاد فرهنگي، علت توقف عضوگيري و کندي موقتي در برخي ساعات روز و زمان ارايه نسخه IOS اين پيام رسان شفافسازي کرد.
*براي انحراف فکر مردم، تعريف حريم شخصي را تغيير دادهاند
غفاري در پاسخ به نگرانيهاي کاربران از حريم خصوصي در پيام رسان هاي بومي گفت: حفظ حريم خصوصي افراد يکي از دغدغههاي اصلي پيامرسان ها است و از اينجا ناشي مي شود که سازمان ها و نهادهايي علاقه دارند به اطلاعات مردم دسترسي داشته باشند. تاکنون درباره حريم شخصي در کشور مقررات وجود داشت اما قوانين به اندازه لازم شفاف و ميزان دسترسي ها و ميزان پاسخگويي مشخص نبود که اکنون ابلاغيه جديد قوه قضاييه و فتواي رهبري درباره حکم نقض حريم شخصي کاربران در فضاي مجازي، حدود قوانين را مشخص کرده است.
وي ادامه داد: اما معتقدم قانون آخر کار نيست بلکه اول کار است و فرهنگسازي براي مجريان قانون ادامه راه است که نخواهند از اطلاعات يک پيام رسان سوء استفاده کنند.
مدير ايتا تاکيد کرد: نظر رهبري درباره حريم خصوصي کاربران در شبکه هاي پيام رسان بومي ميتواند راهگشايي براي اجراي صحيح قانون حريم خصوصي باشد.
غفاري با بيان اينکه درباره حريم شخصي دو موضوع بايد از هم تفکيک شود، گفت: تلگرام با اين نکته که به نهادي اطلاعات نميدهد مخاطبان را قانع کرده که پيام رساني که اطلاعات نميدهند امن هستند. با تبليغات تلگرام مخاطب احساس مي کند پاسخگو نبودن تلگرام در برابر همه يک مزيت است اما در واقعيت وقتي به پرونده هاي قضايي و انتظامي نگاه ميکنيم نتيجه پاسخگو نبودن و فعاليت غير رسمي را متوجه مي شويم. نگراني واقعي براي کاربران بايد اين باشد که اگر کلاهبرداري يا سوء استفاده از حريم شخصي در شبکه اي رخ داد اين شبکه ها نسبت به قوانين مسئول باشند و احقاق حق قابل پيگيري باشد.
به گفته وي، شبکه هاي غيرمسئول تنها براي افرادي که نمي خواهند در حيطه قانون عمل کنند و قانون را دور ميزنند مفيد است. ايرانيها سياست و هميشه در حال انتقال هستند و به آنها القا کرده اند که اگر انتقاد کردند يا حرف سياسي زدند نهادهاي امنيتي به سراغشان ميروند اما اين حرفها براي اين است که مردم را بترسانند و نااميد کنند؛ همچنان که ميبينيم در طنزها، حريم شخصي کاربران را به رابطه دختر و پسر تنزل داده اند.
*تصميمگيري کلان کشور بر اين است که ديگر انحصاري روي پيام رساني شکل نگيرد
غفاري با انتقاد از رويه دولت براي خروج از انحصار تلگرام و جلوگيري از ايجاد انحصار جديد، گفت: بخشي از بدنه دولت تصميم گرفته اند که از چهار يا پنج پيام رسان داخلي حمايت کنند. همچنين قولهايي براي حمايت از پيام رسان هاي داخلي داده بودند که به جز تخفيف اينترنت تا اين لحظه حداقل براي پيام رسانهاي خارج از ليست حمايتي اتفاق نيفتاده است.
وي گفت: رفع انحصار از پيام رسان خارجي محاسني دارد اما انحصار روي پيام رسان داخلي الزاما بد نيست. ظاهراً تصميمگيري کلان کشور اين است که ديگر انحصاري روي پيام رساني شکل نگيرد اما اگر اين اتفاق افتاد و مردم به يک پيام رسان اقبال نشان دادند و بتوانيم خدمات مورد نياز مردم را روي يک سرويس تجميع کنيم اتفاقا خيلي خوب است.
*پول مجازي تلگرام اصلا دور از دسترس نبود
وي در پاسخ به اين سوال که يکي از تهديداتي که براي تلگرام در ايران مطرح ميشود پول مجازي تلگرام (گرام) است برخي معتقدند اصلا اين پول در ايران قابل اجرا نبود که نگراني داشته باشد، گفت: سوالات متفاوتي درباره نحوه درآمدزايي تلگرام وجود داشته است و به عنوان يک فعال پيام رسان برايم سوال است که کسب و کاري که طرح تجاري ندارد چگونه مي تواند سال ها فعاليت کنند؟ پيرو الزام به داشتن درآمد، تلگرام به فکر ايجاد ارز ديجيتال افتاده است.
غفاري ادامه داد: وقتي يک شبکه مانند تلگرام ارزي ارائه مي کند و در بين کاربران اين شبکه اين پول به عنوان ارزش تبادل شود اين سوال مطرح ميشود که پس از آن آيا ريال پول کشور خواهد بود يا گرام؟ وقتي پولي در کشور وجود داشته باشد که ارزش آن نه تنها کم نمي شود بلکه هر روز بيشتر ميشود و قابل نقل و انتقال هم هست، هر شخص حسابگري ترجيح ميدهد در کيف پول خود به جاي ريال گرام داشته باشند و اين رويه در بلندمدت باعث کاهش ارزش ريال و رشد سريع ارزش گرام خواهد شد و حتي پيش بيني شده امکان خروج تا 50 ميليارد دلار از کشور از اين طريق در چند سال وجود دارد. تلگرام به صورت رسمي اعلام کرده که براي گرام يک ميليارد و دويست ميليون دلار سرمايه جذب کرده که بيشتر آن هم از طريق 2 شرکت آمريکايي ها تامين شده است؛ بنابراين تصميم تلگرام براي ارايه گرام جدي است و به راحتي دست از اين موضوع نمي کشد.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا ايتا قصد ورود به ارز ديجيتال را دارد؟ گفت: بانک مرکزي از ارايه خدمات پرداخت درون پيام رسانها هم به درستي حمايت نميکند و مجوز ارايه اين خدمات را به راحتي نمي دهد چگونه به به ارز ديجيتال ورود کنيم؟
*عليرغم بلوف تلگرام، ايران و حتي روسيه براي تلگرام بسيار با اهميت اند
غفاري در پاسخ به اين سوال که تلگرام بارها اعلام کرده که حتي در ازاي مسدود شدن تلگرام در ايران حاضر به همکاري با دولت ايران نيست آيا بي اهميت بودن 40 ميليون کاربر ايراني تلگرام براي اين پيام رسان واقعي است؟ گفت: 7 درصد کاربران تلگرام در روسيه هستند و وقتي تلگرام در روسيه فيلتر ميشود براي دور زدن فيلتر با همکاري آمازون و گوگل راهکار ارائه ميکنند و به کساني که وي پي ان مي فروشند پول مي دهند، براي کاربران ايران که يک پنجم کاربران در تلگرام در جهان را تشکيل مي دهند اين موضوع بسيار حائز اهميت خواهد بود. بنابراين تلگرام به راحتي دست از ايران برنمي دارد.
*طرح تجاري ايتا فيلتر تلگرام نبود اما موافق فيلتر هستم
غفاري در پاسخ به اين سوال که آيا موافق فيلترينگ تلگرام در ايران هستند؟ گفت: معتقدم مردم براي امنيت بايد به سمت پيام رسان هاي داخلي حرکت کنند. اما بايد فيلترينگ به سمت روش هدفمند انجام شود و با کمترين حاشيه مردم قانع شوند. معتقدم براي پيام رسان ها برنامه ريزي درستي در کشور انجام نداديم، با فيلترينگ شبکه هاي ديگر مردم به يک پيام رسان رفتند و تلگرام را ايجاد کردند.
وي گفت: البته طرح تجاري ايتا اين نبود که تلگرام فيلتر شود و مخاطبان ما را به عنوان پيام رسان قالب استفاده کنند. موضوع فيلتر شدن تلگرام بعدا مطرح شد.
*موافق رفع فيلتر فيسبوک و توئيتر نيستم
غفاري در پاسخ به اين سوال که پيشنهاد رفع فيلتر برخي از شبکههاي اجتماعي خارجي از جمله فيسبوک و توئيتر همزمان با مسدود شدن تلگرام مطرح ميشود، آيا موافق هستيد؟ گفت: موافق رفع فيلتر فيسبوک و توئيتر نيستم؛ زيرا هم اکنون شبکههاي اجتماعي داخلي شبيه اين شبکه ها در کشور خدمت ارائه ميکنند و علاقمندان به اين خدمات ميتوانند از يکي از شبکه هاي داخلي ايران استفاده کنند. معايب اين شبکه کم نيست اما اکنون تلگرام پررنگ شده و در مرکز توجه قرار گرفته است.
*پاسخ به شباهت زياد ايتا به تلگرام
غفاري درباره اينکه گفته مي شود پيام رسان ايتا شبيه تلگرام است و به نظر مي رسد از تلگرام کپي شده است، گفت: اين پيام رسان به عمد شبيه به تلگرام طراحي شده تا حتي کساني که اينترنت را با تلگرام آغاز کرده اند را هم مخاطب قرار دهد. اما حتي يک ويرگول هم از کدنويسي تلگرام استفاده نکردهايم. حتي توانمندي داشتيم که ظاهر پيام رسان را به شکل ديگري طراحي کنيم اما نظر جمعي در ايتا اين بود که در ابتدا اين کار را نکنيم. در عملکرد هم تغييري ايجاد نکرده ايم و حتي به موضوع تبليغات هم ورود نکرديم تا کانال ها بتوانند طبق رويه تلگرام تبليغ بگيرند و از اين نظر به صاحبان کسب و کار امنيت خاطر داده ايم.
وي تاکيد کرد: در مرحله اول ظاهر را حفظ کرديم و 7 طرح کلي براي آينده داريم که با نظر مخاطب و در صورت تمايل کاربران اجرا خواهند شد و طرحها بعدا اعلام مي شوند. يکي از اين طرحها اين است که براي مثال سازمان ها و برخي مجموعهاي حساس به اطلاعات خود مانند نيروهاي مسلح يا ارتش مي توانند به طور انحصاري از نسخهاي از ايتا براي اطلاع رساني فعاليت هاي سازمان استفاده کنند و ايتاي کودک با محور قراردادن فضاي مجازي انحصاري براي کودکان از ديگر برنامههاي اين پيام رسان است.
*توقف عضويت و کندي موقتي در پيامرسانهاي خارجي هم وجود دارد
وي در پاسخ به اين سوال که برخي مي گويند پيامرسانهاي داخلي ظرفيت پشتيباني از کاربران تلگرام را ندارند از جمله اينکه پيام رسان ايتا پس از اقبال چند هزار کاربر عضوگيري جديد را متوقف کرد، گفت: در تمامي پيام رسان ها توسعه زيرساخت متناسب با تعداد کاربر انجام مي شود و حتي اين موضوع در تلگرام هم رخ داد. در آن بازه طي دو روز تعطيلات که زمزمه فيلتر شدن تلگرام مطرح شد 150 هزار ورودي جديد در ايتا داشتيم که براي اينکه بتوانيم به مشترکان فعلي سرويس دهيم ورود اعضاي جديد را بستيم و پس از يک ارتقاي يک هفته اي سرويس روي اعضاي جديد باز شد. در شش روز اخير ميانگين ورودي جديد به ايتا 100 هزار کاربر بوده است و اکنون به 900 هزار کاربر رسيدهايم.
وي تاکيد کرد: يکي از دلايل کندي ايتا در زمان پيک استفاده، ميزان کاربران فعال است که در ايتا همين تعداد کاربر موجود هم فعال هستند و عضويت آنها تنها به ثبت نام ختم نشده است. در ايتا مديران کانال ها فعال هستند وبه طور مدام نيز مخاطبان را به ورود به اين اپليکيشن دعوت مي کنند.
*به هيچ نهادي وابسته نيستيم
غفاري در پاسخ به اين سوال که گفته ميشود پيام رسان ايتا وابسته به حوزه علميه قم است، گفت: اين پيام رسان کاملا خصوصي ايجاد شده است و به هيچ نهادي وابستگي ندارد. ريالي از مراکز فرهنگي دريافت نکرديم به جز اخيرا که چند سخت افزار گرفته ايم. در حال حاضر هم در ديتاسنتر امين قم حضور داريم که يکي از ديتا سنتر هاي برتر در کشور است و با هزينه چند ميليارد توماني ساخته شده است که به دليل تجميع خدمات در تهران کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
*سابقه فعاليت پيام رسان ايتا
به گفته غفاري، شرکت سامانه فناوري طوبي بيش از 14 سال سابقه در حوزه فناوري اطلاعات دارد. روزي اين شرکت کار خود را از مرکز رشد دانشگاه آغاز کرد و به سرعت به يک شرکت رشد يافته تبديل شد. هم اکنون در حوزه پيامک سازماني و ارايه سرويس هاي ارزش افزوده موبايلي فعال است. اين شرکت 6 سال سابقه CP همراه اول و 3 سال سابقه CP ايرانسل را در کارنامه دارد.
وي خاطرنشان کرد: تخصص شخصي ام در حوزه برنامه نويسي است که در سالهاي گذشته به بحث مديريت وارد شده ام.
وي ادامه داد: پيام رسان ايتا با سابقه حدود دو ساله داراي نسخه اندرويد، ويندوز، مکينتاش و لينوکس است و نسخه IOS نيز تا يک هفته ديگر براي عرضه آماده ميشود.
منبع: فارس