مراسم «بهرهبرداري از فاز نخست دولت همراه» عصر امروز برگزار و در آن تاکيد شد که با دولت همراه بهجاي اينکه نياز باشد مردم براي دريافت خدمات مراجعه کنند، ميتوان خدمات دولتي را همه وقت و همه جا به آنها ارائه داد.
وايمکس نيوز- مراسم «بهرهبرداري از فاز نخست دولت همراه» در آستانه روز جهاني ارتباطات با حضور وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات امروز برگزار شد.
رسول سراييان - رييس سازمان فناوري اطلاعات - در اين مراسم اظهار کرد: امروز از دو محور رونمايي ميشود؛ محور اول رونمايي از 55 خدمت دولت همراه و محور دوم اعلام طرح قطبهاي ديتاسنتر است که از پروژههاي راهبردي شبکه ملي اطلاعات محسوب ميشود.
وي با بيان اينکه در دولت تدبير و اميد بزرگترين اتفاقات حوزه ICT رخ داده است، افزود: اتفاقاتي که در حوزه زيرساخت رخ داده، منحصربفرد بوده است. در اين مدت بيش از 35 هزار سايت موبايل نسل سه و چهار ايجاد شده و بيش از 50 ميليون شهروند ايراني از اين بستر استفاده ميکنند.
سراييان با بيان اينکه زيرساخت تحول ديجيتالي مبتني بر بخش دسترسي است، گفت: سرمايهگذاري در اين زمينه توسط بخش خصوصي انجام شده و ابزار مردم، گسترش موبايل بوده است و دولت هم تنها مقرراتگذاري کرده است. اين موضوع تجربه موفقي در توسعه شبکه موبايل بود.
رييس سازمان فناوري اطلاعات ادامه داد: رييس جمهوري، يکم ارديبهشت سال جاري در سالن اجلاس مديران ارشد عنوان کردند که اگر در راستاي تسريع راهاندازي دولت الکترونيک تلاش کنيم، فساد کاهش مييابد و مردم نبايد براي دريافت خدمات به طبقات بالاي يک ساختمان اداري بروند. امروز با دولت همراه به جاي اينکه نياز باشد مردم براي دريافت خدمات مراجعه کنند، ما ميتوانيم خدمات دولتي را همه وقت و همه جا به مردم ارائه دهيم. اين ويژگي متمايز دولت همراه نسبت به گروههاست.
دريافت خدمات دولتي از يک درگاه
سراييان با تاکيد بر وجود يک وبسايت براي دريافت خدمات به جاي وبسايتهاي مختلف، بيان کرد: ما پس از دولت الکترونيک، دولت همراه، دولت باز و دولت هوشمند را شکل ميدهيم. عوامل اصلي دولت همراه ارزشها، شهروندان، فناوري و اقتصاد است.
وي ادامه داد: چالشهاي آلودگي هوا، اشتغال، حفظ محيط زيست، حقوق شهروندي و ايجاد بهرهوري، مهمترين دستاوردهاي دولت همراه است. دولت همراه يکي از ابزارهاي اين است که منابع موجود را محور قرار داده و اقتصاد را شکل دهيم.
سراييان اولين عامل موفقيت در اقتصاد ديجيتال را مشارکت بخش خصوصي دانست، تصريح کرد: مي توان با خدمات دولت همراه در هفت روز هفته و 24 ساعت شبانه روز خدمات را دريافت کرد و همه مردم را با يک در درگاه آشنا کنيم و تعداد درگاه ها را از بين مي بريم.
رييس سازمان فناوري اطلاعات با اشاره به کانالهاي ارتباطي دولت همراه اظهار کرد: سرويسهاي ساده بر بستر USSD، سرويسهاي پيچيده بر بستر اپليکيشن و سرويسهاي تعاملي به صورت پيامک ارائه ميشود. ما برنامهريزي کرديم در هر رويداد در سال اضافه شدن خدمات جديد را به مردم اعلام کنيم که در فاز اول نيز 55 خدمت راهاندازي ميشود. اين خدمات از قبيل بيمه تامين اجتماعي، سازمان ماليات و اپراتورهاي مخابراتي ارايه مي شود که از فردا سرويس ها در اختيار مردم براي استفاده قرار مي گيرد.
سراييان با اشاره به اينکه بر مبناي تاکيدات وزير ارتباطات در ارايه خدمات از ابتدا تا انتها خاطرنشان کرد: ويژگي برجسته در دولت همراه وارد شدن کاربران به آن و گرفتن بقيه خدمات است.
رييس سازمان فناوري اطلاعات با بيان اينکه براي ايجاد دولت همراه 25 سازمان، 120 دستگاه ساعت ها و روزها را وقت صرف کردند تا آنرا آماده کنند، گفت: از آنجاکه سرويس هاي ارايه شده بومي است لذا هرچه کاربران و مردم با آن بيشتر کار کنند، ايرادات آن گرفته مي شود.
وي با اشاره به بررسي الکترونيکي بودن دستگاه ها از سوي سازمان فناوري اطلاعات، افزود: بر اين اساس امتياز عمومي دستگاه ها در اين حوزه 62 درصد بوده است.
در ادامه رييس کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه تمام دستگاه تا بايد اطلاعات خود را در دولت همراه به اشتراک بگذارند گفت: مجلس به جد نظارت بيشتري براي به اشتراک گذاري داده هاي سازمان ها ميکند.
رمضانعلي سبحاني فر تصريح کرد: نگاه به ارتباطات با گذشته بسيار متفاوت است و بايد با سرعت تکنولوژي جلو برويم زيرا امروز همه اقشار نيازمند تکنولوژي و فناوري هستند.
وي لازمه حضور در عصر اطلاعات را انتشار بيشترين داده با ارزانترين قيمت و در سريعترين زمان معرفي کرد و افزود: اين امر نيازمند اين است که ظرفيت ها را افزايش دهيم. امروز زمان محدود کردن اطلاعات براي دستيابي به مقاصد نيست، بلکه براي رسيدن به مقصود بايد خودمان را تقويت کنيم.
او با اشاره به اينکه نميتوان جلوي رشد تکنولوژي را گرفت گفت: بايد در برابر آن خودمان را تقويت کنيم. با فيلتر کردن تلگرام فقط از چاله به چاه افتاديم و امروز فيلتر شکنها امنيت اقتصادي، فرهنگي، رواني و اجتماعي ما را به خطر انداختهاند.
وي گفت: چند درصد مردم از تلگرام خارج شدهاند و به پيام رسانهاي بومي وارد شده اند. براي ترغيب مردم بايد اعتمادسازي داشته باشيم و مردم با دستور به جاي ديگري نمي روند.
سبحاني فر با تاکيد بر برنامه ششم توسعه کشور گفت: اگر سرعت و ظرفيت را بالا نبريم قطعا از برنامه عقب مي مانيم، ما در بحث دولت الکترونيکي بايد شش رتبه صعود ميکرديم و الان سه رتبه بالا آمده ايم و بايد اين عقب ماندگي را جبران کنيم.
رييس کميسيون صنايع و معادن مجلس با بيان اينکه بايد چهار خدمت آموزش، کشاورزي، سلامت و خدمات بانکي را به 80 درصد روستا برده باشيم گفت: بايد سرعت کار را بالا ببريم زيرا ما مي بينيم که طرح در همه شهرهاي زير 10 هزار نفر هم ارايه نشده است. اگر تلاش نکنيم مثل شبکه هاي اجتماعي خارجي به ما ديکته مي کنند و لذا از اين جهت بايد سرعت را بالا ببريم.
نماينده مردم سبزوار، جغتاي و جوين با اشاره به اينکه زير ساخت دولت همراه آماده شده است گفت: اگر سازمان هايي که بايد به مردم خدمات ارايه دهند، نيايند، هزينه اضافه کردهايم و بخشي از اين وظيفه بر عهده وزارت ارتباطات و به ويژه شوراي عالي فناوري اطلاعات است که دستگاههايي که بايد اين خدمات را ارايه دهند به صورت جزيره اي عمل نکنند.
وي افزود: متاسفانه دستگاههاي اجرايي علاقمند هستند که ديتاها را ارايه ندهند و انتظار ما اين است که دستگاهها هماهنگي بيشتري داشته باشند، چون هر چه اطلاعات و ديتاهاي بيشتري به اشتراک گذاشته شود، عامل توسعه و پيشرفت مي شود.
رييس کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه تمام دستگاه بايد اطلاعات خود را در دولت همراه به اشتراک بگذارند گفت: مجلس به جد نظارت بيشتري براي به اشتراک گذاري دادههاي سازمانها خواهد داشت تا خدمات بهتر و بيشتري را به مردم ارايه شود و اين بخش را بيش از گذشته تقويت مي کنيم زيرا عامل پيشرفت کشور است.
فيلتر و فيلترشکن معلول بلاتکليفي ماست
همچنين محمدجواد آذري جهرمي - وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات - در اين برنامه، اظهار کرد: روز ارتباطات امسال با حواشي همراه بود. واقعيتي وجود دارد و آن سردرگمي در سياستگذاري حوزه رسانه نوين در کشور است. مردمي که به ميهن خود و رهبر انقلاب علاقهمندند، نمايندگان مجلس و دولتمردان را انتخاب ميکنند، از طرفي مجلس منتخب مردم قانوني براي ماهواره را تصويب ميکند، قانون و دستگاه قضا حکم ميدهد و پليس نيز اجرا ميکند. با اين وجود هم مردم و هم مجلس در مقابل اين موضوع مقاومت ميکنند و آن را نميپذيرند.
وي با بيان اينکه علت را بيابيم، فيلتر و فيلترشکن معلول بلاتکليفي ماست گفت: اين موضوعات از زمان شبکههاي اجتماعي اورکات، فيس بوک و وي چت وجود داشته است. بايد يک سياست و تکليف در کشور مشخص شود و در تقابل با افکار عمومي، سياستها مشخص باشد. ما نبايد نيروهاي منابع انساني خود را نابود کنيم.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به ظرفيتهاي موجود براي سياستگذاري اظهار کرد: شوراي عالي فضاي مجازي، مجلس به لحاظ قانونگذاري و مجمع تشخيص مصلحت نظام به لحاظ سياستگذاري ظرفيتهاي موجود هستند. ما نيز ديدگاههايمان را به صورت شفاف گفتهايم. بايد حقايق جامعه را مطرح کرد و فضا نبايد طوري باشد که از گفتن حقايق منع شويم. افکار عمومي را نبايد به سمتي سوق داد که دچار خودفيلتري شوند.
پوشش سراسري 1246 شهر به اينترنت
وي با اشاره به گزارشي از توسعه رشد شاخصهاي ICP بيان کرد: تمامي 1246 شهر کشور از خدمات نسل سه و چهار بهرهمند شدهاند، در حالي که اين عدد تا پايان سال قبل حدود 50 درصد بود. همچنين ما در ابتداي دولت دوازدهم تمام 65 هزار روستا و آبادي پايش کرديم. طبق جمعآوري شاخصهاي مناطق کمتر برخوردار از جهت ارتباطات ثابت، موبايل و اينترنت، در حال حاضر 35 درصد مناطق روستايي از ارتباطات برخوردار بودند که در هفت ماه گذشته توانستيم به شاخص 55 درصدي برسيم.
آذري جهرمي با تاکيد بر عقب ماندگي کشور در حوزه ارتباطات ثابت، بيان کرد: در حال حاضر بيش از 200 هزار پورت فيبر نوري واگذار شده که عقب ماندگي در برنامه محسوب ميشود. شاخص گذاري ما اين است که تا پايان سال جاري به دو ميليون پورت برسيم. حجم ارتباطات بينالملل ما از 73 گيگابيت در ابتداي دولت اکنون به 1200 گيگابيت رسيده است. در ظرفيت شبکه داخلي از 640 گيگ به 5.4 ترابيت رسيديم. همچنين ميزان ترافيک داخلي در ابتداي دولت 40 درصد بود که با تشکيل مصوبه تنظيم مقررات ارتباطات 16 درصد رشد کلي در محتواي داخلي داشتيم.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات ادامه داد: در زمينه شاخصهاي رشد توسعه (IDI) امسال به بالاترين نرخ رشد زيرساختهاي ارتباطي و فناوري اطلاعات در منطقه و رتبه دوم در دنيا رسيديم. در برنامه ششم توسعه، 30 رتبه ارتقاء آمده است که البته در گزارش سال 2018 با توجه به توسعههاي انجام شده از جمله پوشش سراسري اينترنت، رشد قابل توجهي خواهيم داشت.
وي با اشاره به ميزان مشترکان فعال موبايل بيان کرد: همان طور که پيش از اين هم اشاره شد، در شبکه همراه اول از 50 ميليون مشترک فعال، 18 ميليون همچنان از خدمات گوشيهاي هوشمند استفاده نميکنند. در ايرانسل از 30 ميليون مشترک، 9 ميليون مشترک از گوشيهاي هوشمند استفاده نميکنند. البته اجاره رجيستري به اپراتورها کمک ميکنند که با باندلينگ اين اعداد را کاهش دهند.
شعار امسال؛ توسعه استفاده از فناوري اطلاعات
آذري جهرمي با تاکيد بر لزوم رشد شاخصهاي توسعه بيان کرد: شعار امسال توسعه استفاده از IT است و اين موضوع توانمندسازيهايي از جمله دولت همراه ميخواهد. ما برنامه داريم شاخص IDI را 30 رتبه ارتقاء دهيم. سال گذشته در حوزه دسترسي به فناوري اطلاعات رتبه 67 را داشتيم، هر چند ما شاخص ديگر EGDI (خدمات دولت الکترونيک) را داريم که در رتبه 102 هستيم و بايد آن را نيز ارتقاء دهيم.
تلاش براي اتصال خدمات دستگاهها
وي با بيان اينکه سازمانهاي ما به صورت سيلندري خدمات خود را ارائه ميکنند، گفت: دولت گذشته تلاش کرد زيرساخت اتصال سازمانها را فراهم کند و در اين دولت براي کارکرد دولت الکترونيک و دولت همراه، تلاش ما بر اتصال است. نمونهاي از اين کارکردها پروژه رجيستري بود که سه دستگاه به هم متصل شدند.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات تصريح کرد: دولت همراه يک اقدام فني نيست بلکه يک اقدام اجرايي در بدنه دستگاههاي دولت است. ايده ما اين بود دولت را روي گوشيهاي مردم بياوريم. بزرگترين ويژگي دولت همراه اين است که به صورت سفارشي با مردم صحبت کند، بدين صورت که مردم احراز هويت ميشوند و ميتوانند خدمات مورد نياز خود را دريافت کنند. بنابراين ديگر نيازي به کپي کردن کارت ملي مردم براي قرار گرفتن در دستگاهها نيست.
نظارت عمومي مردم بر اپراتورها با سيستم مبتني بر نقطه جغرافيايي
آذري جهرمي با تاکيد بر لزوم نظارت و بهبود کيفيت اظهار کرد: سرعت توسعه فناوري اطلاعات و زيرساختها در کشور بسيار خوب بوده اما مردم همزمان از ما مطالبه کيفيت دارند. مرکز مانيتورينگ پايش شاخصهاي کيفي مخابرات و همراه اول در راستاي ارتقاي شاخصهاي کيفي راهاندازي شده و نشان ميدهد ما به دنبال بهبود کيفيت هستيم. مکمل اپراتورها، سيستم نظارت مردمي است که در اين راستا امروز اين سيستم مبتني بر نقطه جغرافيايي رونمايي شد و از اين پس اپراتورها مطابق وعدهاي که داده بوديم، در معرض نظارت عمومي مردم هستند.
وي ادامه داد: اين توسعه زيرساختها توانمندساز بازيگران لايه خدمات شبکه ملي اطلاعات و عرصه تحول ديجيتال هستند، يعني گروههايي که تحت عنوان کسب و کار نوپا ميشناسيم.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به طرح نوآفرين که مقرر بود امروز به تصويب برسد، اظهار کرد: طرح نوآفرين براي رفع موانع کسب و کارهاي نوپا که در 18 ماده تنظيم شده امروز در دولت مطرح شد و مقرر بود تصويب شد اما براي برخي از اصلاحات حقوقي به کميسيون اقتصاد دولت ارجاع شد تا در جلسه آينده هفته دولت به تصويب برسد. اين طرح به مشکلات بيمه، نظام تامين منابع، ماليات و مجوزهاي کسبوکارها ميپردازد. همچنين از اين پس پارکهاي فناوري توسعه اقتصاد ديجيتال را در استانهاي متعدد خواهيم داشت که از دستاوردهاي توسعه فناوري اطلاعات است.
به گفته کارشناسان و طراحان، با اجراي طرح دولت همراه، هر تلفن همراه به يک دفتر خدمات الکترونيکي تبديل ميشود که خدمات متفاوتي را به مردم ارائه ميدهد، امري که به خاطر همهگير شدن تلفن همراه بسيار ميتواند کاربردي باشد. در پلتفورمي که براي اين سيستم استفاده ميشود، سعي شده تا از سيستمهاي روز دنيا استفاده شود تا پشتيباني خوبي به مشترکين داده شود.
بنا بر اعلام، پلتفرم بومي دولت موبايل يک سيستم کاملا استاندارد است که روي آن سيستم کد هويتي کاملا ايمن و بومي پياده سازي شده است. اين سيستم مبتني بر زيرساختهاي ابري، صيانت از اطلاعات و حفظ حريم خصوصي بوده و قابليت ارائه خدمات در هر مکان و زمان را داراست. امکان استفاده از اين پلتفرم براي دريافت خدمات دولت، در گوشيهاي هوشمند و غيرهوشمند وجود دارد و خدمات از طريق وب، اپليکيشن، پيامک، کدهايي دستوري (USSD ) و پوش نوتيفکيشن بومي قابل ارائه است.
در اين مراسم همچنين سامانه ثبت شکايت مبتني بر مکان تمبر فاز نخست دولت همراه هم رونمايي شد.
منبع: ايسنا