رييس سازمان فضايي ايران در پاسخ به پيگيري شرکت هاي خصوصي فعال در حوزه فضايي براي تصويب پروانه اپراتور ماهواره اي، از تصويب پروانه فعاليت اپراتور ماهواره مخابراتي خبر داد.
وايمکس نيوز- مرتضي براري، رييس سازمان فضايي ايران با اشاره به اهميت تصويب پروانه اپراتور ماهواره مخابراتي اظهار کرد: بعد از جلسات مختلف کارشناسي و تخصصي و رايزني با متوليان و بازيگران اصلي صنعت مخابرات فضايي کشور و بررسي ابعاد مختلف تشکيل اپراتور ماهواره مخابراتي به عنوان مهمترين حلقه زنجيره ارزشي ماهواره، اصول حاکم بر فعاليت اپراتورهاي ماهوارهاي مخابراتي در جلسه کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات به تصويب رسيد.
وي افزود: با توجه به تجربه موفق واگذاري 90درصد فعاليت ها به بخش خصوصي در حوزه ICT کشور ، افزايش ظرفيت بخش خصوصي در حوزه فضايي کشور نيز با تصويب اين پروانه کليد خورد و نخستين گام اجرايي در راستاي جذب سرمايه گذاري بخش خصوصي در حوزه فضايي برداشته شد.
معاون وزير ارتباطات با اشاره به پيگيري شرکت هاي خصوصي فعال در حوزه فضايي کشور براي تصويب اين پروانه افزود: شرکت هاي فعال در حوزه فضايي کشور به صورت جدي پيگير تصويب اين پروانه بودند که اين موضوع سبب شد تا سازمان فضايي ايران نيز تمام توان و تلاش خود را براي تصويب آن بکار گيرد.
براري در خصوص هدف گذاري اصلي در اين پروانه اظهار کرد: بر مبناي اصل 44 قانون اساسي، توسعه و انسجام فعاليت هاي بخش خصوصي در استفاده و سرمايهگذاري در صنعت ماهواره مخابراتي، حذف تصديگري دولت در حوزه اپراتوري ماهواره، حفظ و توسعه داراييهاي مدار- فرکانس کشور، تسريع در توسعه بازار خدمات ماهوارهاي در سراسر کشور از طريق اپراتورهاي بومي ماهوارهاي و حرکت براي حذف وابستگي کشور در حوزه ارتباطات ماهواره اي و رشد و اعتلاي بيشتر صنعت فضايي کشور از اهداف اصلي اين پروانه به شمار ميرود.
وي ادامه داد: متقاضيان ميتوانند با اخذ پروانه اپراتور ماهواره مخابراتي، خدمات موضوع اين پروانه شامل: توزيع و فروش پهناي باند ماهواره هاي در اختيار، ايجاد شبکههاي اختصاصي و ارائه هرگونه خدمات ارتباطي و انتقال داده از قبيل خدمات ثابت و سيار ماهوارهاي، ايجاد دسترسي به اينترنت پرسرعت، ايجاد دسترسي به شبکه ملي اطلاعات و خدمات مبتني بر آن، ارائه خدمات صوتي، تصويري، متني و دادهاي و انواع خدمات محتوايي و ارزش افزوده و ارائه خدمات پخش همگاني ماهواره اي را در چارچوب ضوابط قانوني و مقرراتي کشور، روي شبکه موضوع پروانه به مشتريان حقيقي و حقوقي ارائه کند و دارندگان پروانه در صورت عملياتي کردن دارايي مدار-فرکانس متعلق به جمهوري اسلامي ايران مي توانند 100 درصد ظرفيت خود در اين موقعيت مداري را به صورت خرده فروشي و در قالب خدمات فوق به مشتريان ارائه کند.
رييس سازمان فضايي ايران در بخش ديگري از سخنان خود افزود: با پيش بينيهاي انجام شده، دارندگان پروانه، ميتوانند با رعايت ملاحظات سازمان فضايي ايران در طول مدت اعتبار پروانه، شبکههاي ماهواره اي متعدد مخابراتي در مدار زمين آهنگ و يا غير زمين آهنگ شامل منظومه هاي مخابراتي مدار پايين را نيز مورد بهرهبرداري قرار دهند.
معاون وزير ارتباطات در خصوص نحوه اخذ اين پروانه گفت: متقاضي اخذ پروانه بايد شخص حقوقي غير دولتي ثبت شده در ايران باشد که حداقل 51 درصد سهام آن ايراني باشد. بخش دولتي نيز مي تواند طبق قانون تا 20 درصد در سهام آن مشارکت داشته باشد. اعطاي اين پروانه بدون انحصار و بر اساس درخواست متقاضيان براي ارائه سرويس هاي متنوع مخابراتي و دسترسي به منابع مدار-فرکانس انجام مي شود.
بر اساس اين گزارش پروانه مذکور به متقاضياني که از لحاظ مالي و فني توانمند تشخيص داده شوند و عملکرد موفقي در زمان موافقت اصولي (مدت زمان 18 تا 36 ماهه پيش از صدور پروانه) براي تأمين حداقل هاي مورد نياز شبکه داشته باشند، اعطا مي شود و مدت اعتبار آن 15 سال با قابليت تمديد است.
طبق آمار رسمي، بيش از 450 ماهواره مخابراتي زمين آهنگ توسط حدود 60 اپراتور ماهواره اي در بيش از 41 کشور دنيا فعال هستند که از اين مجموعه بيش از 50 درصد بر روي بازار داخلي و بومي ارائه خدمات در کشور متبوع خود تمرکز کرده اند. در منطقه خاور ميانه و آفريقا نيز 24 اپراتور ماهواره اي فعاليت مي کنند که 9 کشور همسايه ايران (بدون در نظر گرفتن روسيه) در مجموع با 10 اپراتور ماهواره مخابراتي در قالب مدل هاي مختلف فروش و به صورت ترکيبي با بخش زميني، فعاليت بومي، منطقه اي و بين المللي دارند و اقدام به ارائه خدمات متنوع ماهواره اي مي کنند.