یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴

آنچه بر سر زيرساخت‌هاي ارتباطي آمد

فيبر نوري - زيرساخت

سه شنبه ۳ مهر ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۵:۰۰


توسعه شبکه ملي اطلاعات و زيرساخت‌هاي ارتباطي کشور همواره يکي از مطالبات از وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات بوده و براي تحقق اين هدف، اقداماتي انجام شده است، از جمله اينکه تمامي شهرهاي کشور تحت پوشش سراسري نسل‌هاي سوم و چهارم تلفن همراه قرار گرفته‌اند.

وايمکس نيوز- پيگيري و توسعه شبکه ملي اطلاعات همواره يکي از مطالبات از  وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات بوده است. اين پروژه ملي که در سه لايه زيرساخت، محتوا و خدمات ارائه مي‌شود، با هماهنگي و همکاري جدي معاونت‌ها، شرکت‌ها و سازمان‌هاي تابعه روند روبه‌رشدي را طي مي‌کند.

در همين راستا و در آغاز دولت دوازدهم با بهره‌گيري از نظرات کارشناسان و متخصصان دانشگاهي و صنعت ابتدا به شناسايي خلل موجود پرداخته شد تا موانع و چالش‌هاي مسير شناخته شوند و سپس با استفاده از فناوري‌هاي نوين و به‌روز جهاني و بهينه‌سازي به توسعه زيرساخت‌هاي ارتباطي کشور اقدام شد.

به عنوان مثال يکي از اصلي‌ترين متولي‌هاي اين حوزه، شرکت ارتباطات زيرساخت طي بازه زماني يک ساله جهت تامين بستر مناسب براي نقش ‌آفريني ديگر نهادها در توسعه زيرساخت‌هاي ارتباطي اقدامات گوناگوني را انجام داد. از جمله مهم‌ترين اين اقدامات مي‌توان افزايش بيش از 100 درصدي ظرفيت پهناي باند شبکه انتقال به 22 هزار و 191 گيگابيت بر ثانيه به منظور تامين نيازهاي مشتريان و اپراتورهاي مخابراتي و همچنين شبکه ديتاي شرکت در بخش انتقال را نام برد.

اين پيشرفت در کنار افزايش بيش از 80 درصدي ظرفيت پهناي باند اينترنت بين‌الملل از  995 به 1805 گيگابيت بر ثانيه در بازه زماني يک ساله به منظور تامين نياز اپراتورهاي مخابراتي ثابت، همراه و ارائه‌دهنده خدمات اينترنت موجب تحول در اشتغالزايي کسب‌وکارهاي مبتني بر ICT و توسعه کمي و کيفي دسترسي به فضاي مجازي همراه با ايمن‌سازي و پيشگيري از سوءاستفاده‌ها و اقدامات مخالف موازين ديني، فرهنگي و اخلاقي شد.

اساسنامه شرکت ترانزيت ارتباطات بين‌الملل نيز به منظور کسب سهم و درآمد از بازار پهناي باند منطقه و جهان تهيه شده و هم‌اکنون در مراحل تصويب قانوني خود است. همچنين مطابق احکام برنامه ششم توسعه، وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات مکلف به توسعه و تکميل شبکه ملي اطلاعات امن و پايدار است. به‌همين منظور افزايش ظرفيت پهناي باند شبکه IP داخل کشور به 7787 گيگابيت بر ثانيه به منظور پوشش نيازهاي اپراتورهاي ثابت و همراه ارائه‌دهنده سرويس‌هاي مبتني بر IP صورت پذيرفت.

هم‌چنين پيش از آغاز دولت دوازدهم، هفت درگاه ارتباطات بين‌الملل به طور مجزا و مستقل بوده‌اند و قطعي يکي از آنها موجب از دست رفتن ارتباطات برخي از کشور مي‌شد. در يک سال گذشته، شرکت ارتباطات زيرساخت با طراحي و اجراي پروژه LGW، شبکه Ring مجزا ايجاد کرده است که ضمن جلوگيري از اين قبيل قطعي‌ها، موجب افزايش ظرفيت، بهبود کيفيت و پايداري نيز مي‌شود.

توسعه شبکه و دسترسي روستايي با هدف تحقق عدالت اجتماعي

گسترش پوشش خدمات از جمله وظايف محوله به سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي با همکاري اپراتورها و مجريان طرح خدمات عمومي اجباري (USO) تحت نظارت مستقيم و پيگيري وزير ارتباطات است. تا قبل از آغاز دولت دوازدهم، در زمينه پوشش کامل نسل سوم و چهارم تلفن همراه شهرهاي کشور، تنها تعداد 1057 شهر تحت پوشش G3 و 710 شهر تحت پوشش G4 قرار داشتند که در اين بازه يک ساله تمامي شهرهاي کشور تحت پوشش سراسري نسل‌هاي سوم و چهارم تلفن همراه قرار گرفته‌اند.

در اين مدت، تعداد سايت‌هاي G3 از 26 هزار به 33 هزار و 800 و تعداد سايت‌هاي G4 نيز از 14 هزار به بيش از 27 هزار افزايش يافته است. درصد ضريب نفوذ تلفن همراه نيز به 110.32 افزايش يافته است. بيش از 42 هزار روستا به شبکه سيار دسترسي پيدا کردند که از اين تعداد بيش از 31 هزار روستا از دسترسي به شبکه LTE برخوردار شده‌اند. هم‌چنين در راستاي تحقق طرح USO و توسعه مناطق روستايي و محروم و تحقق دسترسي همگاني براي روستاها که تا قبل از آغاز دولت دوازدهم جمعا تنها چند هزار مشترک داشتند، تعداد مشترکين رومينگ در روستاها به 7.5 ميليون مشترک صورت افزايش يافته است.

امکان دسترسي پرسرعت براي 54 درصد روستاهاي بالاي 20 خانوار، فراهم‌سازي امکان دسترسي 36 هزار روستا با شبکه سيمي و WLL مخابرات، اقدام جهت هوشمندسازي مدارس، عرضه حدود 13 هزار مودم رايگان در روستاها، تامين 1250 دستگاه ATM براي ارائه خدمات خرده بانکداري در روستاها و پيشبرد برقراري خدمات تلفن خانگي از ديگر دستاوردهاي يک ساله ارائه خدمات در روستاها توسط وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات است. با توسعه اين زيرساخت‌هاي ارتباطي کليه کسب‌وکارهاي نوپا و شرکت‌ها مي‌توانند در حوزه خدمات الکترونيکي خود از آن‌ها استفاده کنند و به کارآفريني و اشتغالزايي در اين مناطق بپردازند.

پوشش بيش از 58 هزار کيلومتر از جاده‌هاي کشور تحت خدمات رومينگ ملي نسل چهارم تلفن همراه به عنوان يک نماد موفقيت ارزنده ملي در دولت دوازدهم جهت بهبود رفاه مردم قابل تصور است. به واسطه اين توسعه پوشش و دسترسي، تعداد کاربران پهن باند موبايل G3 و G4 به بيش از 65 ميليون مشترک رسيده است که رشد دو برابري در دولت دوازدهم را تجربه کرده و موجب شده ايران از بسياري از کشورها مانند ترکيه پيشي بگيرد.

اما در زمينه سرعت هم مطابق گزارش‌هاي معتبر بين‌المللي Speed Test، رشد پرشتابي در افزايش سرعت دسترسي تجربه شده و توانستيم با رسيدن به سرعت 23.79 مگابيت بر ثانيه (متوسط جهاني: 22.81 مگابيت بر ثانيه) به رتبه 58 ام جهاني دست يابيم. همچنين يکي از نتايج ملموس اين اقدامات در توسعه زيرساخت‌هاي ارتباطي شبکه ملي اطلاعات، افزايش نزديک به دو برابري ترافيک داخلي به 437 گيگابيت بر ثانيه است.

به منظور صيانت از حقوق ارتباطات و فناوري اطلاعات کشور، حضور موثر و فعال در مجامع بين‌المللي در يک سال اخير به طور ويژه پيگيري شده است. قرارگيري در بين کشورهاي با بيش‌ترين رشد در شاخص جهاني IDI، ثبت نزديک به 1000 دستگاه راديويي در باندهاي فرکانسي مهم و راهبردي در ITU، تهيه حداقل 25 سند در مجامع مختلف بين‌المللي ITU، UPU، APT و ...، حفظ کرسي‌هاي موجود و کانديداتوري جهت ورود به شوراي اتحاديه جهاني ارتباطات راه دور (ITU) از جمله اين اقدامات است.

از ديگر اقدامات صورت‌گرفته در توسعه زيرساخت‌هاي ارتباطي نيز مي‌توان به مواردي از جمله توسعه و بهره‌برداري از خدمات رايانش ابري و اختصاص ظرفيت ابري به دستگاه‌هاي دولتي متقاضي و تهيه برنامه بهره‌برداري از مراکز داده دولت با مشارکت بخش خصوصي، مديريت استقرار IP76 در شبکه IP کشوري با تهيه نقشه راه راهبردي جامع IP76 و پياده‌سازي IP76 در شبکه برخي از اپراتورها و اتصال 36 دانشگاه به شبکه علمي کشور و برنامه‌ريزي جهت اتصال هر چه سريع‌تر ساير مراکز علمي و دانشگاه اشاره کرد.

منبع: ايسنا

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو