شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

تلگرام‌هاي فارسي؛ مجاز يا غيرمجاز؟

تلگرام

دوشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۲:۰۰


نسخه‌هاي فارسي تلگرام در حالي به فعاليت خود ادامه مي‌دهند که پس از مهلت داده شده به آن‌ها براي بومي‌سازي کامل، تا امروز اظهارنظر رسمي درباره‌ي ادامه‌ فعاليت‌شان يا ممنوعيت آن‌ نشده است.

وايمکس نيوز- پس از فيلترينگ مقطعي تلگرام در دي‌ماه سال گذشته و سپس فيلتر دوباره‌ي آن در  10 ارديبهشت امسال که تا امروز ادامه يافته، در کنار پيام‌رسان‌هاي داخلي که مجال حضور بيش‌تري يافتند، نسخه‌هاي داخلي تلگرام که فيلتر نشده بودند، برخي از کاربران تلگرام را در اين پيام‌رسان حفظ کردند؛ با اين تفاوت که در تلگرام طلايي و هاتگرام، برخي از کانال‌هايي که در تلگرام اصلي وجود داشت نيز فيلتر مي‌شوند.

درواقع به دليل متن باز بودن تلگرام، اين اپليکيشن قابليتي دارد که مي‌توان به‌راحتي برنامه‌اي جديد روي آن نوشت و به نظر مي‌رسد در اين نسخه‌هاي فارسي که با استفاده از API‌هاي تلگرام نوشته شده‌اند، هم‌ چنين قابليتي وجود دارد و اين اپليکيشن‌ها ابتدا کپي پيام‌هاي شما را نگه ‌مي‌دارند و با انجام پردازش، آن را به تلگرام ‌مي‌فرستند و دليل اعمال مسدوديت برخي از کانال‌ها در اين پيام‌رسان‌ها هم همين است.

در حالي که تا پيش از فيلتر تلگرام، اين پيام‌رسان حدودا 40 ميليون کاربر داشت، با گذشت چند ماه از فيلتر آن، کاربران بين تلگرام با فيلترشکن، پيام‌رسان‌هاي داخلي و نسخه‌هاي فارسي‌شده‌ تلگرام تقسيم شدند. هاتگرام و تلگرام طلايي اگرچه تفاوت‌هايي با نسخه‌ اصلي تلگرام داشتند و در برخي موارد، مطالبشان از برخي فيلترها عبور مي‌کرد، اما شايد مهم‌ترين تفاوتي که با پيام‌رسان‌هاي کاملا بومي داشتند، حفظ ارتباط با تلگرام اصلي بود.

البته اين موضوع موجب واکنش برخي از مسوولان شد؛ تا جايي که عبدالصمد خرم‌آبادي - معاون سابق دادستان کل کشور در امور فضاي مجازي- نسخه‌هاي فارسي تلگرام را به‌جاي پيام‌رسان، فيلترشکن‌هايي دانست که مانع از مهاجرت کامل کاربران به پيام‌رسان‌هاي بومي شده‌اند.

وي در اين باره اظهار کرده بود: «اعطاي اينترنت بدون فيلتر به هاتگرام و تگرام طلايي به منظور دور زدن فيلتر تلگرام ضربه سختي به پيام‌رسان‌هاي داخلي وارد کرده است.»

اين اظهارات موجب شد ابوالحسن فيروزآبادي - رييس مرکز ملي فضاي مجازي - از بومي شدن اين نسخه‌ها خبر دهد. او در مرداد امسال درباره حمايت از هاتگرام و طلاگرام گفته بود: از همان ابتدا که سياست خروج از انحصار تلگرام را داشتيم، براي دوران گذار، پذيرفتيم که تلگرام‌هاي نسخه فارسي چند ماهي فعال باشد. با آخرين مهلتي که به آن‌ها داديم، تا 15 شهريور بايد به يک پيام‌رسان 100 درصد بومي تبديل شوند.

با وجود اين، علاالدين بروجردي - عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس - دو روز مانده به موعد مقرر، اظهار کرد: آقاي فيروزآبادي، تلگرام طلايي و هاتگرام را جايگزين تلگرام کردند که 20 ميليون عضو دارد و مسوولان اعلام کردند تلگرام طلايي و هاتگرام بدون مانع است. فيلتر تلگرام تصميم ملي بود. البته زماني که تلگرام چهار ميليون کاربر در ايران داشت، قوه قضاييه بر فيلتر تلگرام مصر بود و هشدار داد که روزي  مي‌رسد که نمي‌توان جلوي اين سير را گرفت؛ اين‌که سرنوشت و مقدرات کشور را به دست بيگانه بدهيم، قطعا نادرست است.

با گذشت دو ماه از موعدي که براي اتمام فعاليت نسخه‌هاي فارسي تلگرام با سرور اين پيام‌رسان داده شده بود، خبرگزاري‌ دانشجويان ايران (ايسنا) که پس از فيلتر تلگرام و اعلام ممنوعيت در اين پيام‌رسان، فعاليت خود را در تلگرام متوقف کرده بود، با توجه به اين‌که اين ممنوعيت در نسخه‌هاي فارسي تلگرام وجود ندارد، در کنار حضور در پيام‌رسان‌هاي داخلي فعاليت خود را اخيرا در اين نسخه‌ها آغاز کرده است.

اگرچه هاتگرام و تلگرام طلايي اين مزيت را نسبت به پيام‌رسان‌هاي داخلي دارند که ارتباط کاربر را با مخاطبان خود در تلگرام حفظ مي‌کنند، اما برخي هم از اين اپليکيشن‌ها به فيلترشکن تعبير مي‌کنند و از طرف ديگر، شايد هدفي که براي فيلتر تلگرام متصور شده بودند و آن هم مهاجرت به پيام‌رسان‌هاي داخلي بود، با اين نسخه‌هاي فارسي محقق نشود، اما درنهايت بايد تصميمي که براي ادامه‌ فعاليت آن‌ها گرفته شده اعلام شود؛ اتفاقي که تاکنون از طرف شوراي عالي فضاي مجازي يا هيچ يک از اين نسخه‌هاي داخلي رخ نداده است.

منبع: ايسنا

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو