با توجه به عدم برخورداري شرکتهاي ارائهدهنده اينترنت ثابت از جايگاه موردنظرشان که يکي از دلايلش عدم سرمايهگذاري لازم است، مسوولان ارتباطي، راهحل را در ادغام اين شرکتها ميدانند؛ موضوعي که به سبب توسعه و سرمايهگذاري و امکاناتي که تاکنون فراهم کرده اند، به راحتي انجام نميشود.
وايمکس نيوز- مدتي است که به نظر ميرسد، چالشها و مشکلات شرکتهاي ارائهدهنده خدمات اينترنتي ثابت بيش از پيش خود را نشان داده و بخش خصوصي خواهان حل اين مشکلات است. موضوعاتي که به اذعان اين شرکتها، بهدليل نرخ پايين اپراتورهاي موبايل در ارائهي ديتا و يا عدم سرمايهگذاري FCPها در حوزه توسعه کيفيت خدمات اينترنتي، به گفتهي مسوولان دولتي رخ داده، اما درنهايت نتيجهاي جز کاهش مشتري اپراتورهاي ثابت نداشته است.
در اين باره، محمدباقر اثنيعشري - رئيس سازمان نظام صنفي رايانهاي کشور - دربارهي مشکلات ارائهدهندگان اينترنت ثابت ميگويد اين شرکتها بهدليل نرخ پاييني که اپراتورهاي موبايل براي ديتا ارائه ميدهند، با ريزش مشتري روبهرو هستند. زيرا در 10 سال گذشته، اپراتور ثابت رشد کمي داشته و اکنون رشدش منفي شده است؛ مردم هم ترجيح ميدهند با توجه به تعرفه پايين موبايل، ADSL خود را تمديد نکنند و از موبايل استفاده کنند اما درنهايت اين موضوع در درازمدت براي ايران خوب نيست.
البته اين موضوع، پيش از اين هم مورد توجه وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات قرار گرفته بود و محمدجواد آذري جهرمي درباره مشکلاتServco ها با بيان اينکه سرمايهگذاريFCP ها کافي نبوده است، تصريح کرده بود: هدف ما در تجميع مجوزها و ارايه دو مجوز FCP و ،Servco اين بود که مشوقهاي لازم براي ادغام شرکتها و سرمايهگذاري بيشتر در اين حوزه، انجام بگيرد و بخش ثابت کشور رشد بيشتري داشته باشد.
او همچنين خاطرنشان کرده بود: برداشت روز اول ما اين بود که بازار کشور بيش از شش اپراتور FCP نياز ندارد. اما چون نميخواستيم مانع رقابت شويم، هر 17 شرکت متقاضي اين پروانه، پذيرش شدند. طبيعتا سرمايهگذاري همه اين 17 شرکت، ظرفيت بازگشت سرمايه را ندارد. همه چيز هم با زور قوانين و مقررات نميشود و خودشان بايد از نظر اقتصادي به اين درک برسند که با هم ادغام شوند.
وزير ارتباطات البته فعاليتFCP ها را موفق دانسته و معتقد است: اين شرکتها سرمايهگذاري خوبي هم کردهاند، اما سرمايهگذاري به اندازه کافي نبوده و بايد بيش از اين باشد. نميتوان بهصورت فرمايشي خواستار سرمايهگذاري در اين حوزه شد و خودشان از نظر اقتصادي بايد به اين نتيجه برسند که بايد سرمايهگذاري بيشتري صورت بدهند.
از طرفي با ادامهي اعتراض شرکتهاي ارائهدهندهي اينترنت ثابت نسبت به امکان دامپينگ تعرفه اينترنت اپراتورهاي همراه، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، مشکل را در عدم کيفيت سرويسهاي اينترنت ثابت دانست و بيان کرد: دليل اصلي مهاجرت کاربران از اپراتورهاي ثابت به همراه کيفيت و کميت سرويس است. وقتي سرعت موبايل بهطور متوسط، 25 مگ است و سرعت اينترنت خانه برروي همان شش مگ مانده، کاربر علاقهاي به سوييچ کردن روي اينترنت ثابت ندارد.
او بار ديگر، راهحل مشکلات سرمايهگذاري در اين شرکتها را ادغام آنها دانست و گفت: اگر 17 شرکت بخواهند سرمايهگذاري کنند، برگشت نميشود. حرف ما اين است که آنها بايد از راهحلهاي ادغام استفاده کنند و يک شرکت شوند، يک شبکه را توسعه دهند که هزينه سرمايهگذاري پايين بيايد و بازار توجيه داشته باشد. البته آنها ميگويند اين کار رقابت را از بين ميبرد، حرف ما اين است که اپراتورها ابتدا شبکه را توسعه دهند و نگران رقابت نباشند.
در اين راستا، رئيس سازمان نظام صنفي رايانهاي کشور، با اشاره به راهحل وزارت ارتباطات براي ادغام شرکتهاي ارائهدهنده اينترنت ثابت بيان کرد: تاکيد وزارت ارتباطات اين است که اين 17 FCP موجود، بايد ادغام شوند و به پنج تا برسند، اما سازوکار آن هنوز تعريف نشده است. از طرفي بايد توجه داشت که شرکتهاي FCP هم براي توسعهي کارشان سرمايهگذاري و امکاناتي را فراهم کردند و به همين دليل اين کار، به اين راحتي انجام نميشود.
از طرفي اخيرا، حسين فلاح جوشقاني - رييس سازمان تنظيم مقررات ارتباطات راديويي - دربارهي فرآيند ادغام شرکتهاي ارائهدهنده ارتباطات ثابت اظهار کرد: با توجه به شرايط موجود، ما از سياست ادغام شرکتها حمايت ميکنيم براي اينکه شرکتهاي بزرگتر و قدرتمندتري وارد عرصه شوند و بتوانند در اين حوزه سرمايهگذاري لازم را انجام دهند، زيرا بدون سرمايهگذاري نميتوان توسعه انجام داد. بنابراين منتظريم پيشنهاداتي ارائه شود و بر اساس آن هرگونه تغييري که لازم باشد را انجام ميدهيم، البته اين پيشنهادها بايد در چارچوبي باشد که به توسعه و سرمايهگذاري منجر شود.
با توجه به لزوم سرمايهگذاري در حوزه ارتباطات ثابت، براي توسعهي اين حوزه که به نظر ميرسد با وجود اهميتي که در حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات دارد، هنوز نتوانسته به جايگاهي که بايد دست يابد، به نظر ميرسدکه شرکتهاي FCP يا بايد به توصيه مسوولان ارتباطي کشور، ادغام شوند و يا در غير اين صورت، نيازمند راهحلهاي جايگزين براي جذب سرمايهي لازم جهت توسعه شوند.
منبع: ايسنا