در گفتوگویی اختصاصی به بررسی ارتباط استفاده از اینترنت ماهوارهای استارلینک با شبکه ملی اطلاعات و امنیت سایبری در کشور پرداخته ایم.
تیک نیوز-اینترنت ماهوارهای استارلینک به صورت گسترده قرار است در جهان استفاده شود و بسیاری از مشکلاتی را که هم اکنون پهنای باند زمینی درگیر آنها است، حل و فصل کند؛ اما اتصال به اینترنتی که از جایی فراتر از اتمسفر زمین در دسترس افراد قرار میگیرد، در خصوص امنیت اطلاعات ابهاماتی را برای کاربران به همراه دارد.
در این گفتوگو به بررسی تاثیر استفاده از اینترنت ماهوارهای بر امنیت سایبری که یکی از مهمترین ابعاد امنیت در همه کشورها محسوب میشود پرداخته شده است. به علاوه با مطرح شدن بحث شبکه ملی اطلاعات و ضرورت راه اندازی آن در کشور، تقابل این دو اتصال شبکه با یکدیگر نیز یکی دیگر از موضوعات مطرح شده توسط علی کیائی فر کارشناس و مشاور فناوری اطلاعات و امنیت است.
کیائی فر در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص وضعیت امنیت سایبری پس از اتصال کاربران ایرانی به اینترنت استارلینک گفت: اگر استارلینک به صورت رسمی وارد ایران شود (که خیلی بعید است) قطعا قوانین حاکم بر کشور در فضای مجازی را خواهد پذیرفت و طبق یک دستورالعمل همکاری از قوانین حاکم بر فضای مجازی کشور تبعیت خواهد کرد. اما اگر حضور استارلینک در ایران به صورت غیر رسمی باشد در حوزه جرمهای سایبری چالشهایی را خواهیم داشت، اما این چالشها چندان جدید هم نخواهند بود، چراکه همین الان هم به دلیل وجود فیلترهای زیاد، مردم ناچارا و به طور مداوم از فیلترشکنهای مختلف و ناشناس استفاده میکنند و همین امر موجب میشود که هم امنیت شهروندان به خطر بیفتد و هم پیگیری جرایم سایبری توسط دستگاههای امنیتی سختتر شود.
اینترنت استارلینک
توسل مردم به استارلینک فلسفه ایجاد شبکه ملی اطلاعات را زیر سوال میبرد
وی درباره شبکه ملی اطلاعات و ارتباط آن با اینترنت استارلینک افزود: قطعا یکی از چالشهای بزرگ ما شبکه ملی اطلاعات خواهد بود. شبکه ملی اطلاعات به منزله یک سپر حفاظتی در سطح کشور است که یکی از کارکردهایش محفاظت در برابر تهدیدات سایبری بین المللی است.
کارشناس و مشاور فناوری اطلاعات و امنیت بیان کرد: با آمدن استارلینک تعداد زیادی از شهروندان که به شبکه ملی اطلاعات متصل هستند همزمان به استارلینک هم متصل خواهند شد. همچنین مردم صرفا برای اتصال به سامانههای دولتی از شبکه ملی اطلاعات استفاده خواهد کرد و برای سایر نیازمندیهای خود به استارلینک متوسل خواهند شد. با رواج استفاده از استارلینک در ایران، بخش زیادی از فلسفه وجودی شبکه ملی اطلاعات زیر سئوال خواهد رفت.
کیائی فر ادامه داد: این چالشها بسیار جدی هستند و میتوانند حاکمیت کشور بر فضای مجازی را نقض کنند. از اظهار نظرهای پراکنده مسئولان هم چنین به نظر میرسد در نحوه مواجهه با استارلینک یک سردرگمی آشکار بین مسئولان وجود دارد.
وی هشدار داد: سال ۱۴۰۰ یک سال پر چالش برای فناوری اطلاعات در کشور است. سالی که از یک سو قرار است شبکه ملی اطلاعات تکمیل شود و از سوی دیگر احتمالا ایران زیر پوشش اینترنت ماهوارهای استارلینک قرار بگیرد.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان