علیرغم مدت کوتاهی که از تأسیس مرکز تحقیق و توسعه همراه اول می گذرد، این مرکز توانسته اقدامات قابل توجهی را در زمینه های بومی سازی، پایلوت فناوری های جدید و توسعه اکوسیستم نوآوری در صنعت ارتباطات کشور انجام دهد.
تیک نیوز-اخبار شرکتها؛ علیرغم مدت کوتاهی که از تأسیس مرکز تحقیق و توسعه همراه اول می گذرد، این مرکز توانسته اقدامات قابل توجهی را در زمینه های بومی سازی، پایلوت فناوری های جدید و توسعه اکوسیستم نوآوری در صنعت ارتباطات کشور انجام دهد. دکتر وحید شاه منصوری سرپرست این مرکز با بیان این موضوع، اینترنت اشیاء و هوشمندسازی را از ارکان برنامه های این مرکز دانست و افزود رویکرد و استراتژی پنج ساله همراه اول و این این مرکز به سمت تحول دیجیتال و توسعه اقتصاد دانش بنیان مبتنی بر فناوری های دیجتالی دانست.
در دنیای امروز این فناوریها (IoT و 5G و AI) هستند که نشان داده اند میتوانند معضلاتی که از قبل بوده را حل کنند. تاکنون هم بسیاری از معضلات کشورها با پیشرفت تکنولوژی خیلی راحت تر مدیریت شده اند. مثلاً با راه اندازی خدمات مبتنی بر فناوری IoT میتوان با تعداد زیادی سنسور ارزان قیمت یک سری داده به دست آورد که با تحلیل این داده ها تصمیم گیری انجام می گیرد. اینها بدون فناوری میسر نیست. تجربیات جهانی هم نشان داده که به کمک این فناوریها و با هزینه منطقی، دستاوردهای بزرگی در رفع معضلات ملی می توان به دست آورد.
وی در مورد رویداد جایزه سال هوشمندسازی و ویژگی هایی که ایده های منتخب در آن باید داشته باشند گفت ما چند تا اصل داریم برای این ایده ها؛ اول اینکه ایده به تنهایی کاربردی ندارد و صاحبان ایده باید تیم قوی، سوابق مرتبط با راه حل پیشنهادی و مدل کسب وکار یا مدل تجاری مشخص برای آن ایده هم داشته باشند. ایده حتماً باید مدل تجاری داشته باشد و حتماً فناوری نوین در آن بکار رفته باشد. فناوری نوین مدنظر هم IoT و 5G و هوش مصنوعی است. ایده ها باید قابلیت بهره مندی از مزایای نسبی اپراتور و مزایای رقابتی اپراتور مخابراتی را داشته باشند و نیز مقیاس پذیر و قابل تکرار باشند. اینکه نمونه اولیه و MVP هم داشته باشند اجباری نیست ولی امتیاز بهتری می گیرند.
سرپرست مرکز تحقیق و توسعه همراه اول همچنین افزود راه حل های پیشنهادی مبتنی بر فناوری های سه گانه فوق که دارای نوآوری بوده و قابلیت عملیاتی شدن داشته باشند، به همراه طرح تجاری در مرحله داوری بررسی خواهند شد و انتخاب انجام می شود.
دکتر شاه منصوری در مورد فرایند تجاری سازی ایده ها و محصولات گفت این اولین تجربه برگزاری رویداد جایزه سال هوشمندسازی در ایران است. در واقع این جایزه مثل اعتباری است که برای یک قرارداد در نظر گرفته شده باشد. این قرارداد میان شرکت پیشنهاد دهنده راه حل و مرکز تحقیق و توسعه همراه اول منعقد می شود و پروپوزال برنده به عنوان پیوستی برای آن قرارداد خواهد بود. در قالب این قرارداد، راه حل پیشنهادی توسعه میابد و به کمک همراه اول به اجرا در می آید. عملا به جای اینکه RFP تعریف کنیم و مناقصه هایی برای دریافت راهکارها برگزار کنیم، برنده این رویداد برنده مناقصه محسوب می شود و لذا با برنده برای تهیه محصول وارد مراحل عقد قرارداد می شویم. این قرارداد با مرکز تحقیق و توسعه همراه اول خواهد بود و هدف آن توسعه سلوشن برای رفع یک معضل ملی به کمک همراه اول است.
سرپرست مرکز تحقیق و توسعه همراه اول در انتهای گفتگو به اهمیت توجه نهادهای اثرگذار و تصمیم گیر در هر حوزه اشاره کرد و افزود فرض کنید در حوزه مدیریت مصرف انرژی اگر صورت مسأله برای وزارت نیرو یا مثلا بخش مدیریت مصرف انرژی مطرح باشد و سبب حضور این نهاد گردد، بسیار مؤثر است. در واقع اگر هرکدام از وزارتخانه ها، سازمانها و نهاد شهرداری در حوزه مرتبط پای کار باشند به حل معضل مربوط به خودشان کمک می کند.
وی در مورد شناسایی حوزه ها و چالشهای منتخب برای این رویداد با بیان اینکه ده حوزه و چالش برای دریافت ایده ها در نظر گرفته شده است، افزود عملی کردن ایده ها قطعاً نیاز به حضور جدی و مؤثر نهادهای مرتبط با هریک دارد. اما همراه اول تامین بودجه توسعه راهکار های فناورمحور را متقبل شده است و بار سرمایه ها و بودجه ها از دوش سازمانها و نهادها برداشته شده است و لذا امیدواریم که با استقبال نهادهای مرتبط به ویژه در آغاز دولت جدید روبرو باشیم.
قدم اول هم فکر می کنم این باشد که هر نهاد به عنوان متولی در یک رویداد Reverse Pitch به خوبی بتواند نیازها و دغدغه های چالش مرتبط با خودش را بیان کند و شرکت کننده ها را در آن حوزه راهنمایی کند. در واقع آن نهاد باید با حس مالکیت نسبت به راه حل ها وارد موضوع بشوند.
راهکارهای پیشنهادی شرکت ها از سمت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم در نهایت حمایت خواهند شد. البته یک آسیب شناسی لازم است در مورد حمایت های قبلی نهادی مثل معاونت علمی انجام بشود؛ چرا که قبلا هم رویدادهایی را برگزار یا حمایت کرده اند ولی پروژه های نهایی در چرخه حل معضل نیفتاده است.
منبع:فارس