در دهههای اخیر شاهد نقش به سزای توسعه فناوری و زیرساختهای ارتباطی در مسیر جهان به سوی مفاهیم و آرمانهای اصیل دهکده جهانی بودهایم.
امروزه پیشرفت هماهنگ با زمان و برتری و یا حتی ابقاء در حوزههای رقابتی کسب و کار، اقتصاد و بنگاههای جهانی نیازمند ارتقاء کامل و بهنگام زیرساختهای مختلف الکترونیکی و فناوری ارتباطات است. این نکته به طور خاص در کشورهایی که رقابت و اولویت اصلی در شرایط برقراری اتصال اینترنتی است نمود بیشتری پیدا میکند. بارزترین مشخصه اتصال اینترنتی را میتوان سرعت دسترسی کاربران خواند. کشورهایی که قصد دارند مناسبترین امکانات اتصال اینترنتی را برای مردم خود فراهم کنند و از این طریق سطح زندگی و رفاه شهروندان را بهبود بخشند، سعی در نصب جدیدترین و پرسرعتترین شبکههای فراهمکننده اینترنت دارند.
در سالهای اخیر، اینترنت بیسیم وایمکس به عنوان یکی از موفقترین فناوریهای اتصال اینترنتی مطرح بوده است. دلیل اصلی جذابیت این فناوری در اکثر کشورهای دنیا این واقعیت است که فقط به نصبی ابتدایی نیازمند است. الزامات زیرساختی آن به سادگی فراهم شده و ساخت کل شبکه بسیار سادهتر و سریعتر از سایر فناوریهای مشابه به نظر میرسد. علاوه بر این، اینترنت وایمکس مطمئنترین شیوه دسترسی اینترنتی برای مکانهایی است که حتی تصور اتصال به اینترنت در آنها بسیار دشوار است.
از طریق اینترنت وایمکس دسترسی به مراکز شهری و در اکثر مکانها با سرعت فراخباند قابل ارائه است. تنها سازه مورد نیاز برای تدارک خدمات پرسرعت و کاملا" بیسیم وایمکس، دکلهای تلفن همراه است که پوششی به شعاع 50 تا 80 کیلومتر را فراهم میکنند. از میان امتیازات آن، میتوان به این نکته اشاره کرد که در وایمکس از فناوری نسل چهارم (4G) برای تدارک اتصال اینترنتی کاملا" قابل حمل استفاده میشود. کاربرد فناوری نسل چهارم در کنار قابلیتهای فراخباند و سرعت بالای اتصال اینترنتی به همه امکان میدهدتاهر گونه فعالیت اینترنتی را با استفاده از رایانه رومیزی یا رایانه کیفی انجام دهند. تمام این امکانات حتی برای کاربرانی که در مکان خاصی مستقر نبوده و یا در مسیر جادهها در حال تحرک هستند قابل دستیابی است.
طبق گزارش خبرنامه نتورک ورلد (www.NetworkWorld.com)، استاندارد اینترنت بیسیم وایمکس با قابلیت اطمینان بالاتر و بهرهوری بیشتر در مصرف انرژی طی سال میلادی جاری به تصویب نهایی رسیده است و مورد بهرهبرداری تجاری قرار خواهد گرفت. کمیته بینالمللی مسوول ارتقاء وایمکس، استاندارد IEEE 802.16m را در ماه مارس نهایی کرده و مصوبه کمیته تا پایان سال جاری یا اوایل سال 2012 به اجرا در خواهد آمد.
نسخه 2 وایمکس در بسامد کاری دو برابر 802.16e موجود تعریف شده و میتواند ترافیک شبکه را که با افزایش کاربران آیفون(iPhone)و سایر افزارهای سیار افزایش چشمگیری داشته است، با سرعتی بسیار بیشتر منتقل کند.
از دیدگاه فنی، 802.16m قادر است نرخ بیتی تا حدود 120 Mbps در حالت فروسو و 60 Mps برای فراسو در محیطهای شهری و با استفاده از 4*2 آنتن MIMO درکانالی به پهنای 20 مگاهرتز فراهم کند. و حتی با افزایش منابع طیف یا بهرهگیری از طرحهای پیچیدهتر برای آنتنها میتوان به نرخ بیتهای بالاتری نیز دست یافت.
استاندارد به روز شده، که پنج سال تحت بررسی بوده است، امنیت کاربران شامل پنهانسازی محل آنها را افزایش خواهد داد. علاوه بر آن به تلفنهای هوشمند (smartphones) کمک میکند تا توان بیشتری را در حالت غیرفعال ذخیره کنند. تلفنهای هوشمند و انواع رایانهها میتوانند با استاندارد IEEE 802.16m کار کنند، به علاوه این استاندارد جدید با 802.16e که در سال 2005 تدوین شده، سازگار است. اکثر بهرهبرداران وایمکس سیار میتوانند با به روزرسانی برخی از واحدهای مداری موجود در ایستگاههای پایه خود، به سادگی از 802.16e به 802.16m ارتقاء پیدا کنند. پایانههای 802.16e قادر خواهند بود در سامانههای 802.16m کار کنند و برعکس به علاوه پایانههای سیار هر یک قادرند بین این دو سامانه دگرسپاری کنند. سامانه 802.16m میتواند در مجاورت فناوریهای غیردسترسی رادیویی مانند 802.11(WLAN) و 802.15.1 (بلوتوث) فعالیت کند.
بنابر پیشبینی مدیر گروه هماندیشی وایمکس، تعداد کاربران فناوری وایمکس که در سال 2010 بالغ بر 13 میلیون نفر بوده است تاپایان سال 2011 به 18 میلیون خواهد رسید.