رسانههای مبتنی بر IP یکی از نمودهای ظهور تکنولوژی در عرصه زندگانی امروزی کاربران است و بر همین اساس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران هم از قدم گذاشتن در این مسیر با همکاری مخابرات خبر داده است.
رسانههای مبتنی بر IP یکی از نمودهای ظهور تکنولوژی در عرصه زندگانی امروزی کاربران است و بر همین اساس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران هم از قدم گذاشتن در این مسیر با همکاری مخابرات خبر داده است.
به گزارش ایسنا، سازمان صدا و سیما بعد از رونمایی تلویزیون اینترنتی با عنوان شبکه "شیما" توسط مخابرات در نمایشگاه تلکام، آستینها را که تا نیمه برای راهاندازی رسانههای مبتنی بر IP بالا زده بود، بالاتر برده و در نمایشگاه الکامپ از فراگیری آن و دسترسی کاربران تا انتهای سال 90 خبر داد.
این سپهر رسانهیی که شعار صدا و سیما برای راهاندازی آیپیمدیاست دارای تعریفی منحصر به فرد است که تا اندازهای تمایز بین IP-Media و IP-TV را مشخص میکند.
در تعریف این رسانه (IP _ Media) قید شده که محیطی است برای ارائهی خدمات انواع رسانهها در فضای مجازی مبتنی بر IP در گسترهی مخابراتی محلی، منطقهای، ملی و جهانی است.
شبکه "سروش" نامی خواهد بود که برای اولین بار در کشور به این آیپیمدیا اختصاص مییابد که همسو با افق رسانهی ملی و سند چشمانداز 20 سالهی کشور در فضای مجازی ایجاد شده است و براساس وظایف و خدمات محوله فعالیت خواهد کرد.
در شبکهی سروش خدمات و امکاناتی از قبیل پخش، امکان ایجاد شبکههای جدید متنوع و تخصصی، رسانه درخواستی اعم از صوتی و تصویری (و امکان ضبط و ذخیرهی آن)، بازیهای رایانهیی فردی و جمعی، اینترنت و خدمات عمومی وجود دارد و تمایز مهم آن از رسانههای موجود، تعاملیبودن و مشارکت مشتری در پخش و زمانبندی برنامه، ارائهی کامل اطلاعات محتوای موجود و ارائهی کیفیت بالا در صدا و تصویر است.
در راستای برخی خصلتهای این شبکه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید، تامین و عرضهی برنامههای آموزشی، اطلاعرسانی و تفریحی در قالب شبکهی سروش
- تولید محتوای ارزشمند در محورهای چهارگانه دین، اخلاق، امید و آگاهی
- فراهمکردن و ارائهی محیطهای دانشپایه (KBE) یک سویه و تعاملی
- فراهمکردن و ارائهی محیطهای تعاملی برای گفتوگو و کنفرانس در قالب صدا، تصویر و متن به صورت اختصاصی و اشتراکی
- فراهمکردن و ارائهی بستر مناسب برای برگزاری مسابقات مجازی و علمی و محیطهای تفریح سالم
- فراهمکردن و ارائهی خدمات ارزش افزوده الکترونیک
- ایجاد فضای لازم برای بهرهبرداری از کتابخانههای مجازی
- ایجاد دایرهالمعارفی بزرگ با هدف دستیابی به اطلاعات به روز و پاک
در همین بازه تعریف شده سرویسهای اصلی این شبکه (سروش) به شکل زیر است:
- شبکههای تلویزیونی صداوسیما
- شبکههای تلویزیونی همراه با ماشین زمان
- تلویزیون درخواستی - آرشیو (دسترسی به آرشیو یکماهه برنامههای شبکههای تلویزیونی)
- شبکههای رادیویی صداوسیما
- کانالهای تلویزیونی شبکهی سروش(کانال کودک و نوجوان، کانال زندگی)
- برنامههای درخواستی(ویدئو، کلیپ، فیلم، سریال و ...)
- صدای درخواستی(موسیقی، سخنرانی و...)
- خدمات عمومی(دسترسی به خدمات عمومی و اطلاعرسانی)
- بازی(بازیهای رایانهای، کنسولها و ...)
- اینترنت(دانلود و مرور صفحات وب)
- شبکه ما(نمایش فعالیتهای شبکه ما)
- امکان مشاهده چند پلاتفرم در یک رسانه
- ارائهی متا دیتای (فراداده) بیرونی و درونی در برنامههای تصویری درخواستی و صدای درخواستی
- ارائهی اطلاعات هنرمندان و عوامل ساخت کلیهی محتواهای ثبتشده
- امکان انتخاب زیرنویس به زبانهای مختلف
- امکان انتخاب صدا برای محتواهای دیداری به زبانهای مختلف
- دسترسی به آرشیو برنامههای تلویزیونی تا یکماه گذشته
کانالهای تلویزیونی جدید با موضوعات تخصصی و نمایش IPG (راهنمای تعاملی برنامه) در کانالهای تلویزیون، کیفیت بالای صدا و تصویر، تنوع محتوای صوتی و تصویری با امکان انتخاب و ذخیرهسازی، امکان تعریف سطوح دسترسی به قسمتهای مختلف، استفاده آسان و عدم نیاز به دانش فنی خاص و ارائهی ماشین زمان در کانالهای تلویزیونی و رادیویی و دسترسی به دنیای اینترنت از دیگر ویژگیهاست.
در این سامانه تمامی شبکههای تلویزیونی موجود سازمان صداوسیما قابل دریافت هستند و همچنین در بخش IPG، علاوه بر مشاهدهی شبکههای تلویزیونی مذکور، امکان نمایش IPG برنامهها (راهنمای تعاملی برنامهها) برای هر شبکه فراهم شده است.
با استفاده از IPG مشترک میتواند لیست برنامههای روز مربوطه و برنامههای بعدی و قبلی را مشاهده نموده و از ساعت پخش برنامهها، مدت برنامهها و مدت گذشته از برنامه در حال پخش مطلع شود.
همچنین با حرکت بر روی لیست و انتخاب برنامهی مورد نظر، دسترسی به اطلاعات برنامه، عکس برنامه و امکان ارائهی نظر دربارهی آن برای مشترک فراهم خواهد شد.
یکی دیگر از قابلیتهای مهمی که در این شبکه دیده شده "شبکههای تلویزیونی صداوسیما "ماشین زمان" است و در این بستر شبکهی سروش امکان فوقالعاده Time Shifing (ماشین زمان) را برروی شبکههای تلویزیونی فراهم آورده و این قابلیت به مشترکان اجازه میدهد پخش شبکه را متوقف کرده و تا 12 ساعت زمان مربوط به هر شبکه را به عقب برگردانده و برنامههای گذشته را مشاهده کند؛ البته نکته قابل توجه این که قابلیت ماشین زمان به راحتی و در کسری از ثانیه شبکه را به ساعت و دقیقه و ثانیه انتخاب شده توسط مشترک منتقل میکند.
در ضمن برنامههای قبل از این مدت نیز در بخش آرشیو برنامههای صداوسیما، به مدت یکماه، در دسترس خواهند بود.
شبکهی سروش امکان دسترسی به جدول برنامههای پخش شده کلیهی شبکههای صداوسیما و انتخاب و مشاهدهی تمامی برنامههای روزهای گذشته را تا 30 روز برای مشترکان فراهم کرده است.
مشترکان میتوانند برنامهها را به صورت مجزا و به درخواست خود مشاهده کرده و به اطلاعات مجموعههای تلویزیونی اعم از هنرمندان و عوامل ساخت، خلاصه، عکس، گروه سنی، موضوع و سایر مشخصههای مفید و مورد نیاز دسترسی داشته باشند.
به گفته مسوولان و متولیان این شبکه رسانه تعاملی، سروش در دهه فجر به احتمال زیاد رونمایی و بر اساس درخواست مردم به کاربران اختصاص خواهد یافت.