سرپرست سازمان فضايي ايران از پرتاب ماهواره "تدبير" به عنوان نخستين ماهواره دولت تدبير و اميد به فضا خبر داد.
به گزارش خبرگزاري مهر، اکبر ترکان در يک برنامه تلويزيوني از پرتاب ماهواره تدبير در دولت يازدهم خبر داد و گفت: براساس اظهارات دکتر حميد فاضلي رئيس سابق سازمان فضايي برنامهاي براي اولين پرتاب ماهواره پيش رو به نام "تدبير" در دست است؛ لذا اولين ماهواره در دولت يازدهم با نام "تدبير" پرتاب ميشود.
مشاور ارشد رئيس جمهور در مورد ديدار خود با رئيس سازمان فضايي دولت دهم نيز گفت: ما چندين جلسه در گذشته گفتگو داشتيم و معتقدم اين فرد عاشق فناوري است، اصلا سياسي نيست؛ تحصيلش در همين حوزه است و دکتراي آن را دارد.
ترکان در پاسخ به اين سؤال که اولويت دولت قبلي اين بود که موجود زندهاي به فضا برود، آيا اولويت شما تغيير ميکند، افزود: ما قصد نداريم برنامهاي که قبلا تهيه شده را تغيير بدهيم.
وي با اشاره به مشخص بودن مرزهاي همکاري وزارت دفاع و سازمان فضايي گفت: پرتابکنندهها و پيشرانهها مشخص شدند؛ همچنين کپسولهايي براي دورسنجي تهيه شده؛ اينکه اين کپسولها براي مسائل تخصصي است يک موضوع و حاملي که اين کپسول را در يک مدار معين قرار ميدهد، هم موضوع ديگري است.
سرپرست سازمان فضايي ايران ادامه داد: وقتي در اروپا موشکي پرتاب ميشود هزينهاي دارد؛ بر همين اساس از کساني که قطعاتي را ميخواهند در مدار قرار بدهند، بر حسب وزن و ساير موارد هزينهاي دريافت ميکنند و با اين کرايه هزينهها تامين ميشود؛ به شکر خدا ما توانايي اينکه خودمان کپسولهايمان را در مدار قرار دهيم، داريم و البته ميتوانيم کپسولها را به ديگران هم بدهيم و اين کار چند بار شده است.
وي گفت: ماهوارههايي که تاکنون به فضا پرتاب شده، کپسولهاي مخابراتي بوده که فرستاديم، يعني دوستان فضايي اين کار را با موفقيت بدست آوردند و مسافر فضايي خود را زنده آوردند.
ترکان اظهار داشت: از سال 1980 به بعد عصري آغاز شد که به عصر فراصنعتي و يا عصر اطلاعات معروف است که اين دوره يک ويژگي دارد؛ در عصر صنعت انسانها در امتداد اندامشان ابزار ميساختند، مثلا پاي آدم امتداد پيدا کرد و به چرخ تبديل شد و يا گوش انسان امتداد پيدا کرد و به ماکرويو و چشم آدم امتداد پيدا کرد و به تلسکوپ تبديل شد که البته در اين زمينه ادبيات مفصلي وجود دارد.
سرپرست سازمان فضايي ايران تصريح کرد: مالکيت بر نرمافزار بايد به دقت مورد بررسي قرار گيرد و اخيرا هم يک بحث فقهي بود که آيا مالکيت بر سرقفلي تعلق ميگيرد يا خير، که فقها به اين موضوع راي دادند و فقه شيعه در حال ورود به اين موضوع است که مالکيت وقت ابزارهاي نرم و يا يک کار مهندسي را به رسميت بشناسند.
ترکان گفت:مهم اين است که بايد مالکيت بر داراييهاي نرم را راهاندازي کنيم و بعد تجارت در اين مورد را راه بيندازيم؛ البته ما سعي ميکنيم با مطالعه زياد کهنه نشويم ولي آنچه مهم است اين است که ما بايد مالکيت بر داراييهاي نرم را به رسميت بشناسيم و تجارت آن را راه بياندازيم.
ترکان ادامه داد: دعواي مالبرو و ونيستون اين بود که مالکيت رنگ قرمز را ميخواستند يعني مالکيت بر داراييهاي نرم را ثبت ميکنند و ما نيز بايد همين کار را انجام دهيم.