چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

" ارتباطات باند پهن برای توسعه پایدار"

بازخوانی پیام دبیرکل اتحادیه جهانی مخابرات به مناسبت روزجهانی سال 2014

حمدون توره

شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۰:۰۰


به منظور دریافت مفاهیم مستتر در پیام دبیرکل اتحادیه جهانی مخابرات درسال 2014 و شعار " ارتباطات باند پهن برای توسعه پایدار" ، همچنین دلایل ارسال پیام، بازخورد مورد انتظار از تاثیر شعار انتخابی درایران و درنهایت روشهای رسیدن به اهداف تعیین شده در شعار انتخابی ، به بازخوانی پیام دبیرکل ITU می پردازیم.

وایمکس نیوز- کارکردهای اتحادیه جهانی مخابرات درجامعه کنونی،اهمیت غیرقابل انکاری دارد .

وابستگی های اوضاع سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی در سطح جهان، منطقه وملی به ارتباطات،  براهمیت این کارکردنیزافزوده است.
اتحادیه جهانی مخابرات به دلیل جایگاه ویژه ای که درحوزه بین الملل دارد، از زوایای مختلف به تحولات ارتباطی می نگرد وهر ساله بابرجسته سازی یکی از نیازهای اساسی ملت ها درقالب یک شعار جامع، مسیر ارتباطات جهانی را رقم می زند.
این شعار اگرچه تعهدی برای کشور ها ایجاد نمی کند اما به سیاستگذاران ارتباطات کمک می کند، برنامه ای همسو با جامعه جهانی تدوین و مسیر حرکت خود را به موازات سایر کشورها تعریف نمایند.
این امر، از ایجاد شکاف دیجیتالی بیش از حد در جامعه اطلاعاتی جهانی پیش گیری می کند.
شعارسال جاری نشان می دهد، وضعیت ارتباطی جوامع به مرحله ای رسیده است که فناوری های موجود، نیاز کاربران را در انجام امور اجتماعی و اقتصادی تامین نمی کند.
کاربران امروز نیازمند پهن باند ارتباطی بالا بوده و شرایط کنونی علارغم دسترسی جمع کثیری از کاربران به اینترنت با روش ها و سرعت های مختلف، پاسخگوی آنان نیست.
جامعه جهانی درعصر دانایی، نیازمند پهنای باندی به مراتب  بالاتر از حداکثر سرعت های قابل ارایه در شبکه های موجود ثابت و سیاری است که هم اینک بر روی آنها سرویس پرطرفدار اینترنت ارایه می شود.
امروزه بسیاری از سرویسهای مورد استفاده ارتباطات، سرعتی بیش از 20 مگابیت نیاز دارند وبرای مصارف ویژه از قبیل پزشکی مجازی ، آموزش مجازی و تجارت مجازی، سرعتی بالاتر از آن مورد انتظار کاربران است.
از این رو درسال جاری، دبیرکل ITU ، "ارتباطات باند پهن برای توسعه پایدار"  را بعنوان شعارروز جهانی مخابرات وجامعه اطلاعاتی در سال2014  انتخاب واعلام نموده است.  
ازآنجاییکه بسیاری از کشورها در طول سالهای اخیر با سرمایه گذاری های دولتی و خصوصی قدمهای بلندی در ایجاد شبکه های فیبرنوری برای تامین نیاز آتی جامعه به ارتباطات باند پهن برداشته اند، درایران نیز ضرورت تدوین برنامه های کلان ملی، حمایت های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برای تحقق این امر ضرورت بیشتری یافته است.
در این مطلب برآنیم تا علاوه بر شناختوضعیت کنونی جهان درحوزه ارتباطات،  به درکدرستی ازمسیر حرکت ارتباطات جهان از منظر یک سازمان بین المللی با سابقه ی درخشان در این زمینه دست یابیم .
 
§         وضعیت کنونی ارتباطات
درحال حاضر، بسیاری از کشورها بدلیل استفاده ازشبکه های مسی و فناوری های قرن بیستم، ناتوان از تامین باند پهن واقعی برای کاربران خود هستند. اما حرکتهای جدی در سراسر جهان برای رسیدن به نقطه مطلوب آغاز شده و یقینا انتخاب شعار جهانی برای این منظور، سرعت تحقق آن را درتمام کشورها افزایش خواهد داد.
درایران نیز قدمهای اولیه به منظور ایجاد شبکه دسترسی فیبرنوری درسراسر کشور بعنوان تنها شبکه ای که می تواند پهنای باند مورد نیاز واقعی کاربران را تامین کند برداشته شده است. اما انتظار عمومی از سیاستگذاران حوزه ارتباطات ، ایجاد این شبکه دربازه زمانی مناسب از طریق حمایتهای مادی ، حقوقی و معنوی است.
انتظاری که با توجه به شعار تعیین شده برای سال جاری، انتظاری منطقی و نیازی واقعی به نظر می رسد.
 
§         موضوعات مطرح شده در بیانیه ITU
آقای دکتر حمدون توره در بیانیه 2014به مسایل مهمی پرداخته است که با تشریح آنها می توان به اهداف ، جریانهای جهانی در مسیر توسعه و ارزشهای حاکم بر جامعه جهانی در حوزه ارتباطات به خوبی پی برد. برخی ازاین موارد عبارتند از:
·         قدمت اتحادیه جهانی مخابرات،
اعلام تاریخ تشکیل اتحادیه جهانی مخابرات درسال 1865و تاکید بر یکصد و چهل و نهمین سالگرد تأسیس آن از سوی دبیر کل ITU به این دلیل در بیانه مطرح می شود که بیانگر پشتوانه علمی و تجربی اتحادیه درحوزه ارتباطات جهانی باشد.
دبیرکل می خواهد اثبات کند، اظهار نظرهای اتحادیه باتوجه به قدمت آن از پختگی لازم برخوردار است و پیشنهاد آن برمبنای شناخت جامع از ارتباطات جهانی صورت پذیرفته تا بدینوسیله بتواند مخاطبان پیام را تحت تاثیر قرارداده و پشتوانه اجرایی آن را تقویت کند.
·         نقش اتحادیه در برقراری ارتباط جهان به پیشرفته ترین و نوآورانه ترین وسایل ارتباطی
آی تی یو ضمن ابراز رضایت از عملکرد اتحادیه در حوزه بین الملل، نقشی درخشان در بکار گیری راهکارهای عملی ارتباطات جهانی برای خود قایل است ودراین رابطه به صراحت ازنظارت بر تغییر فناوری های قدیمی چون تلگراف تا بهره مندی از اینترنت بعنوان پیشرفته ترین فناوری ارتباطی اکنون سخن می راند.
اتحادیهمی خواهد با تثبیت خود بعنوان تنها مرجع نقش آفرین در تعیین فناوری های ارتباطی همگانی، چگونگی دسترسی عمومی به ارتباطات باند پهن را به بهترین شکل و مناسبترین فناوری میسر سازد.
اجرایی شدن این شعار، تغییری نو آورانه درحوزه ارتباطات و بدنبال آن توسعه شگفت انگیزی را برای کشورها رقم خواهد زد. به گونه ای که در گذشته هرگزقابل تصور نیز نبوده است.
تحقق این شعار در ایران، چون سایر کشورها به شدت احساس می شود و دسترسی به ارتباطات پهن باند برای بسیاری از سازمانها الزامی جدی در تعاملات اقتصادی و فرهنگی است و کاربران بسیاری نیز در انتظار تحقق این شعار جهانی هستند.
·         موفقیت های حاصله در حوزه ارتباطات جهانی
بیانیه به صراحت ادعا می کند ، اکنون سراسر جهان  با وجود امکانات ارتباطی موجود می تواند در هر مکان و درهر زمانی که بخواهد، با دوستان، اعضای خانواده، همکاران و حتی با اشیاء بی جان ارتباط برقرار کند.
اما شرایط کنونی را مطلوب جامعه نمی داند و نمی خواهد ارتباطات جهانی رادراین مرحله محدود نماید. بلکه برای جامعه حقی قایل است که آن را در قالب برنامه های آینده ارتباطات جهان بیان می کند و این برنامه دسترسی به " ارتباطات باند پهن برای توسعه پایدار" درسراسر جهان است.
 
§         برنامه های آینده برای ارتباطات جهانی
حق برخورداری از ارتباطات باندپهن، محور مباحث جامعه اطلاعاتی ست؛ این حق، یک اصل کلیدی برای دسترسی عادلانه و جهان شمول به اطلاعات و دانش هایی ست که به واسطه آنها، انسان ها توانایی نیل به خواسته ها و مقاصد سازنده وتوسعه محور خود را به دست می آورند.
درواقع بدون ارتباطات باند پهن در عصر کنونی توسعه همه جانبه نمی تواند قابل تصور باشد و همین امر حقی غیرقابل انکار برای همه انسانها است تا به واسطه آن بتوانند توانایی های خودرا به منصه ظهوربرسانندو به خواسته های خود دست یابند.
بنابراین تلاشی همه جانبه برای دستیابی به ارتباطات باند پهن، اصلی همگانی و برای همه جوامع مورد انتظاراست.
درایران این مسئولیت برعهده وزارت ارتباطات نهاده شده است تا درجهت همگونی وهماهنگی ارتباطات کشور با سایر نقاط جهان و تامین انتظارات جامعه دراین زمینه، به گونه ای تخصصی برنامه ریزی ومدیریت شود.
به نظر می رسد که  این اقدام بزرگ ، ضروری و اساسی با تجمیع امکانات موجود کشور و بهره مندی از همه پتانسیلها و قابلیتهای حوزه IT و ICT کشور به خوبی میسر باشد .
چنانکه اشاره شد، مهمترین بخش از اقدامات هم سو با شعار جهانی در ایران صورت گرفته ، و تشکیل اپراتورچهارم به شرط آنکه از حمایتهای جدی در اجرای این تعهد برخوردار شود می تواند ایران را به یکی از کشورهای پیش گام در اجرای این رسالت جهانی و ملی تبدیل کند.
§         الزامات ارتباطی عصر حاضر
امروز، برای تضمین اینکه از فناوری های اطلاعات و ارتباطات به عنوان ابزارهای کارآمد ارایه بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، حاکمیت، تجارت و بازرگانی، در راه نیل به رشد پایدار اجتماعی و اقتصادی استفاده بشود، برخورداری از ارتباطات باند پهن، امری حیاتی محسوب می گردد.
این ضرورت در همه جای جهان یکسان بوده و ازانجام آن گریزی نیست. دسترسی به باند پهن برای انجام امور پایه ای در آینده نزدیک و حتی جوامع کنونی غیر قابل انکار است.
§         وظیفه اتحادیه جهانی مخابرات
اتحادیه جهانی مخابرات خود را به این امر پایبند می داند که ارتباطات باند پهن در اختیار همه جهانیان قرار گیرد و برای نیل این مقصود، اراده سیاسی لازم را تقویت سازد.
بنابراین دولتهابه منظور تامین نیاز جامعه خود، مسئولیت خواهند داشت نسبت به تحقق شعار جهانی در دسترسی به پهن باند ارتباطی، برنامه ریزی و تلاش نمایند.
تا آنجا که دربیانیه آورده است : امسال، در روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعاتی، محور کارها و تلاش هایمان را شعار " باند پهن برای توسعه پایدار" قرار می دهیم. و این دعوتی همگانی است برای آنکه تلاش عمومی در سطح کشور ها برای تحقق شعار صورت پذیرد.
چنانکه از متن بیانیه مشهود است ، رسالت اتحادیه جهانی مخابرات، آگاهی بخشی به همه کشورها بوده است تا از زمان و مکان اجرای برنامه ای بزرگ مطلع شوند و این دولتها هستند که مسئولیت دارند، کشور خود را برای رسیدن به توسعه پایدار ، به باند پهن مجهز نمایند.
§         ضرورتهای ارتباطی جهان
بیانیه ITU ضرورتهای شبکه باند پهن وچگونگی اجرای آن را چنین بیان می کند: اکنون به خوبی مشخص شده است که توسعه دیجیتال، ابزاری تحولی برای پیمودن سریع توسعه پایدار است. به منظور تحقق کامل توان بالقوه آن، بسیار ضروری ست که شبکه های باند پهن پرسرعت را ترویج کنیم؛ هزینه استفاده از آن را ارزان و مقرون به صرفه، و امکان دسترسی جهان شمول به آن را فراهم سازیم.
برای انجام چنین خواسته ای درایران، اقدامات بسیاری ضرورت می یابد. از جمله حمایت همه جانبه دولت در ایجاد شبکه دسترسی فیبرنوری، تامین منابع مالی و حمایتهای حقوقی تا ازاین رو تامین باند پهن مورد نیاز جامعه تحقق یابد.
درصورتیکه دولت بخواهد این شبکه در سراسر کشور ایجاد شود باید بتواند امکانات بخشهای مختلف ملی را در انجام این امر بسیج نماید. درغیر اینصورت باید به اجرای آرام و زمان برآن توسط بخش خصوصی تن دهد
§         باندپهن راهی میان بر برای توانمندسازی
اتحادیه برای ترغیب بیشتر کشورها، ارکان توسعه پایدار را چنین شماره می کند.
شبکه های فناوری اطلاعات و ارتباطات مبتنی بر باند پهن، راه های میانبر توانمند کننده و قدرتمندی برای نیل به سه رکن توسعه پایدار به شرح زیرقلمداد می شوند. 
·         رشد اقتصادی،
·         فراگیری اجتماعی
·         تعادل محیط زیست،
تلاش بیانیه، تثبیت شعار تعیین شده و ترغیب کشورها به احساس تعهد به آن است . در این راستا در بخشی از بیانیه اعلام می کند:
 اتحادیه جهانی مخابرات و همچنین، کمیسیون ویژه باند پهن برای توسعه دیجیتال، در خط مقدم حمایت از ترویج باند پهن به عنوان ابزارهای نیل به توسعه پایدار قرار دارند. و سایر گروههای تخصصی را به شکل زیر شاهد می آورد.
درکنفرانس جهانی توسعه مخابرات نیزکه امسال برگزار گردید ، تأکید به عمل آمد که محورکارها و تلاش ها، شعار "باند پهن برای توسعه پایدار" باشد.
با توجه به ایمانی که اتحادیه در صحت تصمیم خود دارد از همه توان و امکانات خود برای ترغیب جامعه جهانی برای فراهم کردن امکانات دسترسی به باند پهن استفاده می کند و کنفرانس جهانی مخابرات از جمله مراکزی است می تواند در انتقال این مفاهیم به جامعه موثر باشد. و اهداف اجرای این سیاست را چنین بیان می کند:
تأکید زیاد اتحادیه جهانی مخابرات درگنجاندن دستورکاری با عنوان باند پهن برای توسعه پایدار، محور دو هدف می باشد.
·         یک-  حمایت از کاربرد باند پهن تلفن همراه،
·         دیگری - ترویج پیوسته فناوری های تلفن ثابت و همچنین تأکید بر پاسخگویی به چالش های جهانی عصر حاضر، نظیر مقابله با دگرگونی های آب وهوایی
 
§         انتظار اتحادیه جهانی مخابرات ازتاثیرگذاران جامعه اطلاعاتی
دبیر کل اتحادیه جهانی مخابرات در بخش پایانی بیانیه به منظور ایجاد تعهد در مخاطبان بیانیه، به طور مستقیم انتظار خود را درخصوص شعار انتخابی بیان نموده و می گوید :
·         اینجانب از همکارانمان که شامل دولت ها، صاحبان صنعت، دانشگاهیان و کارشناسان فنی می باشند می خواهم، کاستی های اصلی موجود در تحقیق و توسعه باند پهن، زیرساخت، و توسعه بسته بندی شده برنامه های کاربردی و خدمات را شناسایی کنند؛
·         اولویت های سیاستگذاری عملی در زمینه های تخصیص طیف فرکانس رادیویی برای باند پهن، الزامات دسترسی جهانی و مکانیسم های تأمین مالی نوآورانه را تعریف سازند؛
·         راه حل های پیشگامانه فنی را، بویژه برای گسترش دسترسی به باند پهن در مناطق روستایی، در کشورهای دارای کمترین نرخ توسعه و همچنین کشورهای کوچک جزیره ای در حال توسعه، جستجو کنند.  
اگرچه بیانیه سرشار ازمطالب هدایت گر به سمت و سوی توسعه پایدار از طریق ایجاد شبکه های دسترسی به باندپهن است، اما این محور از مطالب ، چگونگی آن را با دعوت ازگروههایی که می توانند این شعار جهانی را محقق سازند و آنچه که باید دراین مسیر انجام شود را به روشنی بیان میکند.
بنابراین اگر دولتها ، صاحبان صنعت ، دانشگاهیان و کارشناسان فنی دست دردست هم برای رسیدن به آرمان مندرج دربیانیه تلاش کنند، رسیدن به آن چندان مشکل نخواهد بود.
§         پیشنهاد عملی
دکتر حمدون توره آخرین کلام خود را برای به حرکت درآوردن کاروان ارتباطات جهانی برای دست یابی همه جهانیان به باند پهن، به شکل زیر بیان می کند:
بیایید منابع خود را روی هم جمع کنیم تا نقش کاتالیزری فناوری های اطلاعات و ارتباطات درراه نیل به توسعه پایدار را به خدمت بگیریم. انجام این کار، کلید تضمین آینده ای بهتر برای همه است.
این جملات پایانی مندرج در بیانیه ی اتحادیه جهانی مخابرات نشان میدهد که در همه جای جهان، رسیدن به اهداف بزرگ، بدون تجمیع و همسویی امکانات، میسر نخواهد بود و ایران اسلامی برای آنکه از غافله جهانی در دستیابی به توسعه پایدار از طریق دسترسی به پهن باند ارتباطی عقب نماند، نیازمند بهره مندی از سیاستهای ملی ، عملکرد عمومی و بهره مندی از پتانسیلهای همگانی است.
§         سخن آخر
ازمجموع مطالب مطرح شده در بیانیه اتحادیه جهانی مخابرات میتوان به جمع بندی زیر نایل شد.
·         برای دستیابی به توسعه پایدار، دسترسی به شبکه های باندپهن، امری ضروری است و این سخن از سوی بالاترین مرجع جهانی حوزه، با توجه به سابقه درخشان آن در سیاستگذاری IT و ICT بیان شده است.
·         اجرای این پروژه براساس شعار تعیین شده از سوی ITU ، سال 2014 تعیین شده ومخاطب آن دولتها، صاحبان صنعت ، دانشگاهیان و کارشناسان فنی است و این گروه درمسیر تحقق این شعار به همراهی بایکدیگردعوت شده اند.
·         تحقق این شعار یعنی دسترسی عادلانه همه مردم جهان به اطلاعات و دانش هایی که به واسطه آنها، انسان ها توانایی نیل به خواسته ها و مقاصد سازنده وتوسعه محور خود را به دست می آورند. 
·         تامین نیازهای بهداشت و درمان، آموزش و پرورش ، حاکمیت، تجارت و بازرگانی از ویژگیهای مهم آن است. به گونه ای که بتواند توسعه پایدار اجتماعی و اقتصادی را فراهم کند.
دراین بیانیه، تنها راهکار پیشنهادی برای توسعه پایدار، ایجاد شبکه دسترسی عمومی به باند پهن تعیین شده است و نتیجه می گیرد:
 درصورتیکه تلاش عمومی برای تحقق این شعار صورت پذیرد، آینده ای بهتر برای همه قابل تضمین است.   

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو