با موافقت سازمان هماهنگي شبکه اروپايي نشانه هاي اينترنتي، مرکز محلي سرور نام هاي دامنه اينترنتي در ايران راه اندازي شد.
وايمکس نيوز - سرويس نام دامنه - DNS – که از کلمات Domain Name System اقتباس شده يک پروتکل شناخته شده در عرصه شبکه هاي کامپيوتري به ويژه اينترنت است که امکان تبديل نام هاي دامنه را به آدرسهاي IP ممکن مي کند؛ به نحوي که زماني که کاربر آدرس اينترنتي موردنظر خود را در مرورگر تايپ مي کند DNS ها اين آدرس را به يک IP آدرس تبديل مي کنند.
به بيان ساده تر DNS مثل يک مرکز 118 (مرکز اطلاعات تلفن در ايران) کار مي کند يعني ليست نامها و IP هرکدام از آنها را در يک بانک اطلاعاتي ذخيره کرده و هر وقت سئوالي از آن پرسيده شود با مراجعه به اين بانک اطلاعاتي ،IP مربوط را پيدا و به کاربر اطلاع مي دهد. اين اطلاعات به يک شبکه سرور - Root Name Servers - در بالاترين سطح سلسله مراتب دامنه متصل است.
همزمان با گسترش اينترنت و افزايش تعداد سرورهاي ميزبان، حجم اطلاعات و ترافيک شبکه، هم اکنون حدود 13 مرکز اصلي DNS به عنوان بانک اطلاعاتي توزيع نام هاي اينترنتي با هدف به روزرساني نام دامنه هاي اينترنتي در دنيا ايجاد شده است که اين مراکز بر روي ماشين هاي متعددي مستقر مي شود و هر کدام ريشه هاي محلي در نقاط مختلف جهان دارند.
امروزه اکثر شرکت ها و موسسات بزرگ دنيا داراي يک سرويس دهنده DNS کوچک در سازمان خود هستند تا اين اطمينان ايجاد شود که کامپيوترها بدون بروز هيچگونه مشکلي ، يکديگر را پيدا مي کنند.
تاکنون و به دليل وجود تحريم و مسائل سياسي، امکان ايجاد يک سرويس دهنده DNS در ايران وجود نداشت اما هم اکنون با موافقت سازمان هماهنگي شبکه اروپايي نشانه هاي اينترنتي «رايپ»، يک سرويس دهنده DNS اصلي – کپي ROOTDNS – در ايران ايجاد شده است.
بهنام ولي زاده ، مديرکل مديريت يکپارچه شبکه ملي اطلاعات ، با بيان اينکه موفق شديم امتياز يک کپي از DNSROOT را براي ايران بگيريم اظهار داشت: هم اکنون 13 روت DNS در دنيا وجود دارد که اغلب آن در اختيار ارگانهاي مهم بين المللي همچون ناسا، وزارت دفاع آمريکا، دانشگاه مريلند، آيکان و رايپ قرار دارد.
وي با بيان اينکه وظيفه اين مراکز سرويس دهي به نام دامنه هاي اينترنتي در دنيا است، افزود: اين مراکز براي افزايش سرعت پاسخ دهي، امتياز نصب DNS هاي منطقه اي را به کشورهاي مختلف مي دهند به اين ترتيب اپراتورها و سرويس دهنده ها در درون کشورها، به نزديکترين مرکز DNS هدايت مي شوند.
ولي زاده با بيان اينکه براي مثال رايپ تاکنون 23 کپي DNS در نقاط مختلف دنيا راه اندازي کرده است افزود: سازمان فناوري اطلاعات ايران به تازگي موفق شد که امتياز راه اندازي يکي از اين مراکز را در ايران بگيرد.
اين مقام مسئول افزود: تاکنون شرکتهاي اينترنتي و اپراتورها مجبور بودند براي بروزرساني نام هاي اينترنتي به يکي از DNS هاي منطقه متصل شوند اما با راه اندازي يک کپي از DNS در ايران، اين به روزرساني با سرعت بالاتري انجام مي شود.
وي افزايش 30 برابري سرعت به روزرساني نام دامنه از 150 ميلي ثانيه به 5 ميلي ثانيه را از جمله ويژگيهاي راه اندازي کپي DNS در ايران اعلام کرد و گفت: اين موضوع باعث مي شود که در صورت قطع شبکه اينترنت، اختلال در کار DNS هاي محلي ايجاد نشود.
ولي زاده با بيان اينکه به زودي اين مرکز براي آدرسهاي اينترنتي نسخه 6 نيز فعال مي شود، خاطرنشان کرد: تاکنون به دليل مسائل تحريم، اين امکان در اختيار ايران قرار نگرفته بود.
وي گفت: با توجه به اينکه اغلب کشورهاي منطقه داراي 4 تا 5 کپي DNS هستند ايران نيز در حال مذاکره با آيکان براي در اختيار گرفتن يک امتياز ديگر براي راه اندازي کپي DNS در کشور است.
منبع : مهر