آغاز به کار محمدجواد آذري جهرمي به عنوان جوانترين عضو دولت دوازدهم در نقش وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات مهمترين خبر در حوزه ICT در هفتهي گذشته بود. همچنين واکنش دوباره سازمان نظام صنفي رايانهاي به تشکيل اتحاديهي کسبوکارهاي اينترنتي و چالشي که در خصوص امنيت کارتهاي بانکي مطرح شد نيز از ديگر اخبار مهم به شمار ميرفت.
وايمکس نيوز- شايد مهمترين خبر هفتهي گذشته، راي اعتماد به وزير پيشنهادي ارتباطات و فناوري اطلاعات بود. بدين ترتيب محمدجواد آذري جهرمي با 152 راي موافق، 120 راي مخالف، 7 راي ممتنع و 9 راي باطله از نمايندگان مجلس دهم، به عنوان جوانترين وزير دولت دوازدهم و در مسند وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات کابينهي حسن روحاني شناخته شد.
وزير جوان ارتباطات و فناوري اطلاعات دولت دوازدهم، روز بعد از کسب آراي اعتماد نمايندگان مجلس با حضور در وزارت ارتباطات، برنامهها و تغيير و تحولات مدنظر خود را با برگزاري سه نشست و دو انتصاب آغاز کرد. جهرمي در ديدار با مديران عامل و هيات مديره شرکت هاي مخابرات و همراه اول با اشاره به اينکه روستاييان در حوزه ارتباطات مطالبات بسياري دارند، گفت: در اين حوزه اعتقادي به تصدي گري دولتي نداريم و بايد توسعه ارتباطات در روستاها را به اپراتورهاي خصوصي واگذار کنيم.
وزير ICT تصريح کرد: در اين برنامه که براي هر روستا به صورت مجزا طراحي ميشود، بايد در 18 ماه آينده 90 درصد روستاهاي بالاي 20 خانوار در حوزه ارتباطات توسعه داده شود. وي با تاکيد بر اينکه هدف ما در وزارت ارتباطات با فعاليت هاي شرکت مخابرات در يک راستاست، خاطر نشان کرد: در حقيقت موفقيت شرکت مخابرات و اپراتورهاي ديگر موفقيت وزارت ارتباطات و بالعکس موفقيت وزارت ارتباطات در فعاليت هاي خود موفقيت شرکت هاي فعال در اين حوزه است.
او همچنين در اولين اظهارات خود پس از انتصاب به وزارت، با اشاره به مشکلات موجود در زمينه حل مشکل سرعت اينترنت گفت: بحث سرعت و پهناي باند اينترنت موبايل دو بحثي است که مطرح است و به اين بستگي دارد که طراحي سلولي شبکه هاي موبايل به چه شکل باشد از جمله اينکه شرکت هاي موبايل موانعي دارند که دکلها و سايتهايشان را در جايي راه اندازي کنند که پوشش مناسبي داشته باشد.
جهرمي با بيان اينکه معضل جدي اينترنتهاي خانگي «سيم مسي» است که امروز زير دو مگابايت سرعت را منتقل ميکنند، گفت: اين سيمها به خوبي نميتوانند سرعت را منتقل کنند و راهکار آن اجراي پروژه FTTB يا FTTH است که شرکت هاي FCT مجوز گرفته اند و فکر ميکنم ظرف يک سال تا يک سال و نيم آينده در سطح هر شهر کلان کشور پروژه فيبر نوري مان اجرا شده باشد و براي VDSL هم تلاش ميکنيم که شرکتها را افزايش دهيم تا در زماني کوتاهتر از هجده ماه اين ظرفيت ها را پياده سازي کنند تا بتوانيم سرعت متناسب براي اينترنت را تا يک مگابيت افزايش دهيم.
چالش کسبوکارهاي نوپا و اتحاديهي آنها
باقر بحري -رئيس کميسيون تجارت الکترونيکي سازمان نظام صنفي رايانهاي- تاکيد کرد: تشکيل اتحاديه کسبوکارهاي مجازي همچون ساير تشکلهاي موازي باعث ميشود فعالان اين حوزه با مشکلات بيشتري در حوزه قوانين و مقررات روبرو باشند. عضويت فعالان تجارت الکترونيکي در سازمان نظام صنفي رايانهاي کفايت ميکند و نيازي به دريافت مجوز جديد از يک نهاد دولتي و تشکل ديگر وجود ندارد.
وي تاکيد کرد: با توجه به اتفاقات رخ داده، ضروري است که مقامات مسوول در اسرع وقت به اين موضوع ورود پيدا کرده و با تدبير جلوي فعاليتهاي غير قانوني اين افراد را بگيرند. در غير اين صورت، ورود مراجع ذيصلاح به موضوع اتحاديه کسبوکارهاي مجازي اجتنابناپذير است.
جعفر محمدي - قائم مقام کميسيون تجارت الکترونيک سازمان نظام صنفي رايانهاي - هم با بيان اين که تجارت الکترونيک در کشور يک حوزه جوان و داراي مسائل خاص خود است، گفت: کسبوکارهاي اينترنتي نوپا آن قدر نوآور و خلاق هستند که يک مدل ثابت و واحد را نميپذيرد و قانون گذار هميشه يک قدم عقبتر از فعالان حوزه تجارت الکترونيک است. با توجه به سياستهاي کلي دولت رويکرد مجوز زدايي و تسهيل فضاي کسب و کارهاي اينترنتي در پيش گرفته شده است، اما در عمل اين اقدامات با مشکلاتي مواجه ميشوند.
وي با بيان اين که يکي از اصليترين مشکلات بر سر راه توسعه تجارت الکترونيکي در کشور بحث عدم مجوزدهي است، تاکيد کرد: يکسري سازمانها علي رغم اين که در صحبتهاي خود از تسهيل تجارت الکترونيک صحبت ميکنند اما در عمل کار چنداني انجام نميدهند. ما در سازمان نظام صنفي رايانهاي عزم راسخي براي حمايت از اين کسب و کارهاي اينترنتي داريم. ما معتقد به طراحي چارچوبي براي اينگونه تجارتهاي الکترونيکي هستيم.
اما اميرحسين دوايي - معاون فناوري و نوآوري وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات- با اشاره به چالش کسبوکارهاي نوپا اظهار کرد: کسبوکارهاي نوپا چالشهاي بسياري دارند، اما خلاقيت و توانمندي آنها از چالشها فراتر است و تاکنون مانعي براي حرکت وسيع حوزه استارتاپي و نوآوري نبوده است. اين چالشها عمدتا درباره تامين مالي است و شرکتهايي که از يک حد بزرگتر ميشوند، به اين چالش برخورد ميکنند.
وي ادامه داد: در حوزه ICT خوشبختانه در اثر زيرساختهايي که در کشور فراهم شده و فرهنگسازيهاي موجود، بازار بزرگي ايجاد شده که خود ميتواند نقش تامينگر مالي را ايفا کند. به همين دليل است که در حال حاضر تقريبا هيچ کدام از شرکتها متکي به دولت نيستند و همه از بازار به آنها تزريق ميشود.
کاهش استفاده از فيلرشکن
ابوالحسن فيروزآبادي -رئيس مرکز ملي فضاي مجازي- با اشاره به آمار سه درصدي استفاده از فيلترشکن در ترافيک اينترنت کشور، اظهار کرد: نگاه دولت کنوني به ليست سياه فضاي مجازي، کوچک نگه داشتن آن است و همچنين فضاي مجازي براي گروههاي سني و شخصيتهاي متفاوت بايد سطحبندي شود.
وي با اشاره به وجود دو نگاه وايت ليست (ليست سفيد) و بلک ليست (ليست سياه) در فضاي مجازي، توضيح داد: برخي ممکن است به امکانات و فعاليتها نگاه وايت ليستي داشته باشد. يعني همه فضا بسته باشد و تنها يک ليست خاص مورد استفاده قرار گيرد، مانند کره شمالي.
وي ادامه داد: اما برخي ممکن است نگاه بلک ليستي داشته باشند، يعني فضاي مجازي تنها براي بخشي که نامناسب است، بسته ميشود که نگاه جمهوري اسلامي هم همين است. البته بستگي دارد ما اين ليستها را چه طور ببينيم. فعلا در کشور ما، دولتهايي که ميآيند نگاهشان به بلک ليست متفاوت است. در دولت کنوني نگاهشان به بلک ليست اين است که اندازهاش حتيالامکان کوچک باشد.
دبير شوراي عالي فضاي مجازي در ادامه خاطرنشان کرد: ما در سالمسازي قائل به سطحبندي هستيم. اشتباه است که اينترنت ما براي يک کودک شش ساله و يک دانشمند و خبرنگار يکي باشد. همچنين ما فيلتر را تنها راه حل نميدانيم، البته فيلتر بايد وجود داشته باشد کما اين که هيچ کشوري نيست که فيلتر نداشته باشد، اما ليست سياه و سفيد و سايز آنها مدنظر است.
نحوه آگاهي از سيمکارتهاي به نام
طرح ساماندهي سيمکارتها براي جلوگيري از سوءاستفاده احتمالي، با راهاندازي سامانه استعلام تعداد خطوط مشترکين همراه شد. بدين ترتيب کاربران با مراجعه به اين سامانه ميتوانند از تعداد خطوطي که به نام آنهاست آگاه شده و نسبت به غيرفعال کردن خطوطي که از آنها استفاده نميکنند، اقدام کنند.
سامانه استعلام تعداد خطوط مشترکين تلفن همراه به نام اشخاص روي پورتال سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي از مهر 1394 راهاندازي شد. تمامي مشترکان ميتوانند با مراجعه به پورتال سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديوئي در بخش خدمات الکترونيک و يا در نشاني اينترنتي mobilecount.cra.ir به اين سامانه مراجعه کرده و از تعداد سيمکارتهايي که با کد ملي آنان ثبت شده است، مطلع شوند.
همچنين کاربران ميتوانند علاوه بر استفاده از سايت سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديوئي، با ارسال کد ملي مالک خط به يکي از شمارههاي 3000150 و 3000504901 از طريق يکي از خطوط تحت مالکيت، نسبت به استعلام تعداد خطوط ثبت شده به نام خود اقدام کنند.
چالش امنيت کارتهاي بانکي و تجارت الکترونيک
اکنون و با پيشرفتهاي تکنولوژيکي در حوزه فناوري اطلاعات ضرورت استفاده از کارتهاي بانکي با فناوريهاي نوين تراشهاي براي جلوگيري از کپي شدن اطلاعات کاربران بيشتر از گذشته احساس ميشود .کارتهاي رايج براي انجام خدمات بانکي در کشور مغناطيسي و داراي يک نوار مشکي رنگ برروي خود هستند که اطلاعات حساب بانکي فرد را در خود دارد؛ اين نوار به گفته کارشناسان قابل کپي شدن و در نتيجه هک شدن است.
آيدين آرنگ - کارشناس حوزه بانکداري الکترونيک- معضلات اين بانکداري را بيشتر متوجه نحوه مديريت خدمات رساني کارتخوانها دانست و اظهار کرد: يکي از معضلات حوزه بانکداري الکترونيکي در حوزه دستگاههاي کارتخوان است که کارمزدي بابت ارائه اين خدمات از پذيرندهها دريافت نميشود و طبق قانون بانکهاي متصل به حساب پايانه فروش مجبور به پرداخت کارمزد به شرکتهاي ارائه دهنده سرويس هستند که اين مساله در نهايت باعث ناتواني در مديريت و تجهيز امکانات بانکداري الکترونيکي است.
حسين زينيوند - کارشناس حوزه تجارت الکترونيکي- بزرگترين آسيبشناسي در حوزه تجارت الکترونيکي در کشور را ضعف مهارتي و عدم استفاده درست تجاري از اين فرصت به وجود آمده دانست و گفت: ايران کشوري با بيش از 50 ميليون کاربر فعال است که بيش از 30 ميليون نفر از آنها از طريق موبايل کاربر اينترنت هستند اما مهارت و تخصص لازم را براي بهرهبرداري تجاري از اين فضا ندارند.
وي با ضروري توصيف کردن ارتباط صنعت و فضاي اينترنتي اظهار کرد: متاسفانه بسياري از شرکتها توليدکننده کالا و خدمات ارزنده اي هستند اما کارکنان آنها مهارتهاي لازم براي معرفي و بازاريابي محصولات خود در بازارهاي داخلي و خارجي جهت دسترسي به بازارهاي جديد و توسعه فروش در اختيار ندارند. اين يک آسيب بزرگ است که با توجه به عدم استفاده درست، هزينههاي پنهاني را به صنعت و تجارت کشور وارد ميکند.
ناصرعلي سعادت -رئيس سازمان نظام صنفي رايانهاي کشور- از برگزاري نمايشگاه الکامگيمز در آيندهاي نزديک خبر داد و گفت: نمايشگاه الکامگيمز از 19 تا 25 شهريور امسال در محل باغ کتاب تهران برگزار مي شود. در اين نمايشگاه بيش از 3000 گيمر طي شش روز باهم رقابت ميکنند.
سعادت با بيان اين که سازمان نظام صنفي رايانهاي به همه اصناف حوزه خود توجه يکساني دارد، گفت: سازمان نصر در حال زمينه سازي براي جلب توجهات به حوزه الکامگيمز است و همان طور که از حوزه الکاماستارز در نمايشگاه الکامپ حمايت کرد، قصد دارد تا از الکام گيمز نيز حمايت کند. پيش بيني ما اين است که الکام گيمز همانند الکاماستارز در سالهاي آينده رشد خوبي را داشته باشد.
منبع:ايسنا