مدتها است سرقت گوشيهاي موبايل و درز اطلاعات آن دغدغه مردم شده و براي حل اين مشکل تاکنون راه حل مناسبي ارائه نشده است؛ در حالي که با اجراي «طرح احراز اصالت گوشي تلفن همراه » اين مشکل پايان يافته و علاوه بر آن، گارانتيهاي غيرمعتبر از بازار IT جمع و خدمات پس از فروش استاندارد به تلفنهاي همراه ارائه خواهد شد.
وايمکس نيوز- يکي از مجوزهاي لازم براي واردات رسمي تلفن همراه به کشور، «مجوز سلامت گوشيهاي وارداتي» است؛ در اين صورت اگر تست SAR گوشيهاي تلفن همراه شرايط مربوطه را دارا باشد، اجازه ورود به کشور را پيدا خواهد کرد و در غير اينصورت خير. اين در حالي است که گوشيهاي قاچاق، تستهاي سلامت را طي نکرده و به همين دليل بعد از استفاده از گوشيهاي تلفن همراه، دماي گوش و نقاط اطراف آن به طور غيرمعمول افزايش يافته و نيز امواج گوشيهاي غيراستاندارد در دراز مدت ممکن است موجب بروز سرطان و يا بيماريهاي خاص شوند، همچنين در برخي موارد نيز شاهد اتفاقات خطرناکي همچون انفجار گوشي خواهيم بود.
علاوه بر اين، به اذعان بسياري از مسئولان، روزانه بيش از سه ميليارد تومان درآمد قاچاق گوشي تلفن همراه در کشور است که سالانه به بيش از هزار ميليارد تومان ميرسد؛ اين بدان معناست که سالانه بيش از هزار ميليارد تومان ضرر به دولت و اقصاد کشور تحميل ميشود که با بودجه دو وزارتخانه «ارتباطات» و «صنعت، معدن و تجارت» برابري ميکند.
قطعاً به اين دليل است که خورشيدي، سخنگوي ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، تنها راه پيشگيري از قاچاق تلفن همراه کشور را اجراي ثبت و شناسهدار کردن تلفنهاي همراه و به دنبال آن ممانعت از ارائه خدمات به گوشيهاي قاچاق ميداند و يا آنکه غلامحسين کريمي، رئيس اتحاديه دستگاههاي مخابراتي اجراي طرح رجيستري را ضربه نهايي به قاچاقچيان گوشيهاي تلفن همراه عنوان کرده است.
* احراز اصالت گوشي تلفن همراه چيست؟
«رجيستري» يا همان «احراز اصالت گوشي تلفن همراه» طرحي است که در آن گوشيهاي تلفن همراه در حين ورود به کشور با اختصاص کدهايي منحصر به فرد، در گمرک هويتدار ميشوند و با توجه به تبادل اطلاعاتي که بين دو وزارتخانه «ارتباطات و فناوري اطلاعات» و «صنعت، معدن و تجارت» وجود دارد، تنها گوشيهايي فعال خواهند شد که قبلاً در گمرک ثبت شده باشند.
*مزيتهاي طرح احراز اصالت گوشي تلفن همراه
به جرات ميتوان گفت که دزديده شدن گوشي تلفن همراه و درز اطلاعات موجود در آن، دغدغه همه صاحبان گوشيهاي تلفن همراه است که تا کنون راه حل موثري براي حل اين معضل وجود نداشته است؛ در حالي که با اجرايي شدن طرح «احراز اصالت گوشي تلفن همراه» هر گوشي موبايل داراي يک کد تجاري و يک سيم کارت معتبر هم رديف ميشود چنانکه به محض سرقت موبايل، صاحب گوشي تنها از طريق يک تماس با اپراتور خود ميتواند شرايطي را ايجاد کند تا گوشي سرقت شده نتواند ميزبان سيمکارتهاي ديگر باشد؛ به عبارت ديگر، دزديدن گوشيهاي تلفن همراه ديگر به صرفه نخواهد بود.
*مزاياي رجيستري از زبان مسئولان و کارشناسان
براي درک بهتر مزيتهاي اجراي طرح «احراز اصالت گوشي تلفن همراه يا همان رجيستري» بهتر است گريزي به سخنان مسئولان و کارشناسان در اين باره بزنيم؛ بر اين اساس «راحت پيدا شدن گوشيهاي گم شده»، «از بين رفتن قاچاق موبايل»، «جمع شدن کارتهاي گارانتي غيرمعتبر از بازار IT» و نيز «ارائه خدمات پس از فروش استاندارد» تنها برخي از فوايد و مزاياي اين طرح به شمار ميآيند.
در همين باره محمود واعظي، وزير پيشين ارتباطات در خصوص طرح رجيستري گفته بود: «اگر اين طرح اجرا شود، ديگر به راحتي امکان پيدا شدن گوشيهايي که گم شدهاند، وجود خواهد داشت».
همچنين سيد عليرضا گلستانيزاده، معاون برنامهريزي، نظارت و هماهنگي اقتصادي ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز عنوان کرده که «با اجرايي شدن اين طرح، سيمکارت روي موبايلهاي قاچاق فعال نميشود و با اجراي کامل اين طرح، قاچاق موبايل از بين خواهد رفت».
بر اساس اين گزارش، يکي ديگر از مزيتهاي طرح رجيستري، جمع شدن کارتهاي گارانتي غيرمعتبر از بازار IT است؛ اميرميثم گياهي، کارشناس IT با اعلام اين خبر عنوان ميکند: «اجراي رجيستري نهايتاً به نفع مردم و مصرفکنندگان خواهد بود چرا که بعد از اجراي اين طرح، کليه شرکتهاي واردکننده اصلي و داراي مجوز، ملزم به ارائه خدمات پس از فروش استاندارد ميباشند که مدت زمان آن حداقل 18ماه خواهد بود».
*مردم نگران نباشند
برخي از دغدغههاي مردم به افزايش قيمت گوشي تلفن همراه پس از اجراي طرح رجيستري و نيز هزينهبر بودن اجراي آن براي افراد برميگردد؛ در حالي که دهقانينيا، معاون کل فناوري اطلاعات ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با قاطعيت عنوان کرده که «بابت تجهيز، ثبت در شبکه و رجيستر کردن تلفن همراه نبايد هيچ هزينهاي از مردم دريافت شود و اگر خلاف اين کار صورت گيرد، قطعاً آن افراد کلاهبردار هستند».
وي در اين باره نيز نويد داده که «براي گوشيهايي که قبلاً در شبکه فعال شدهاند، هيچ مشکلي به وجود نخواهد آمد و گوشيهايي که هم اکنون در دست مردم است، همچنان از خدمات اپراتوري بهرهمند خواهند شد»؛ به بيان ديگر، فقط گوشيهايي که بعد از اجراي اين طرح به کشور وارد و يا توسط فروشندگان به فروش ميرسند، براي فعال شدن گوشيها بايد يک سري اقدامات سادهاي را طي کنند که آموزشها و اطلاعرسانيهاي آن در آينده اعلام خواهد شد.
اما يکي ديگر از اين دغدغهها به افزايش قيمت تلفن همراه پس از اجرايي شدن اين طرح برميگردد و نگرانيهايي را براي مردم ايجاد کرده است؛ در حالي که سعيد باستاني، سخنگوي کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي صراحتاً عنوان ميکند: «براي جلوگيري از التهاب بازار و افزايش قيمتها، هيچ جاي نگراني براي مصرفکننده نهايي نيست و پس از اجراي اين طرح، قيمت تلفن همراه افزايش چنداني نخواهد يافت».
منبع:فارس