رئيس مرکز ملي فضاي مجازي با اشاره به ادامهدار شدن فعاليت نسخههاي فارسي تلگرام گفت: در دوره گذار از تلگرام پيامرسانهاي داخلي، ما به نسخههاي فارسي تلگرام تا شهريورماه مهلت داده بوديم اما بهدليل شرايط موجود اين مهلت تا پايان آذرماه تمديد شد.
وايمکس نيوز- سيدابوالحسن فيروزآبادي امروز در حاشيه همايش رسانههاي نوين با اشاره به حمايت از پيامرسانهاي داخلي بيان کرد: طرح ما حمايت از پنج پيامرسان داخلي بود که اسامي آنها مشخص شده بود.کاهش تعرفه، اختصاص ديتاسنتر، اينترنت رايگان و وام پنج ميليارد توماني از جمله اين حمايتها بود. اين حمايتها براي طرح پيامرسانهاي داخلي محيا بود البته بعضي نخواستند از آن استفاده کنند و يا استطاعت مالي داشتند.
وي ادامه داد: اما در عمل از پنج تا هفت پيامرساني که ما بهصورت مستقيم يا غيرمستقيم تاييد کرديم، نميتوانستند تمامي بازار را برعهده بگيرند و احتمال حذف برخي از آنها و يا قرار گرفتنشان در سطوح پايينتر وجود داشت. توصيه ما اين بود که پيامرسانهاي داخلي براي مثال آموزش و پرورش، اقتصاد و بخشهاي خاصي را برعهده بگيرند، اما در عمل اين تقسيمپذيري بين آنها صورت نگرفت. همچنين بحث ادغام پيامرسانها هم اتفاق نيفتاد.
رئيس مرکز ملي فضاي مجازي با بيان اينکه به دلايل زيادي امروز شاهديم که پيامرسانهاي داخلي نتوانستهاند به خوبي عمل کنند، افزود: در کنار اين موضوعات، بحثي مطرح شد که نسخههاي فارسي تلگرام بهصورت موقت فعاليت کنند، زيرا کوچ سه ميليون کاربر از تلگرام به پيامرسانهاي داخلي امکانات وسيعي ميخواست به همين دليل براي دوران گذار تا شهريور فرصت داريم که نسخههاي فارسي که ويژگيهاي بيشتري داشتند و از لحاظ نرمافزاري و سختافزاري مناسب بودند، فعاليت کنند.
فيروزآبادي با اشاره به هاتگرام و طلاگرام بهعنوان نسخههاي فارسي تلگرام که اجازه فعاليت دارند، گفت: بهدليل شرايط تحريم و استدلالهايي که نسخههاي فارسي مطرح کردند، مهلت آنها را تا پايان آذرماه تمديد کرده و اميدواريم تا آن زمان بتوانند مستقل از شبکه فعاليت کنند. طبق گزارشها اين پيامرسانها ادعا دارند بهصورت آزمايشگاهي استقلالشان عملي شده اما شايد در پيادهسازي نياز به سرور، ديتاسنتر و امکانات خاص باشد که در حال تهيه آن هستيم.
وي در پاسخ به اين سوال که اگر استقلال اين پيامرسانهاي داخلي صورت نگيرد چه ميشود؟ تاکيد کرد: در آن صورت درباره فعاليتهاي آنها تصميمگيري ميشود. البته اين تصميمگيري، قضايي است و برعهده مرکز ملي فضاي مجازي نيست. البته در تصميمگيريها تاکنون نظر مرکز را خواستهاند.
لغو فيلتر تلگرام بعيد است
فيروزآبادي در پاسخ به سوالي مبني بر احتمال لغو فيلتر تلگرام بيان کرد: اين موضوع از سمت مرکز ملي فضاي مجازي مطرح نشده و بعيد به نظر ميآيد که قوه قضائيه نيز برنامهاي براي لغو فيلتر تلگرام داشته باشد و نظرش درباره فعاليت تلگرام در کشور تغيير کند.
وي در پاسخ به سوال ايسنا دربارهي کند شدن فعاليت فيلترشکنها و ويپيانها در روزهاي اخير و اينکه آيا دستور جديدي براي اعمال فيلترينگ برروي آنها صادر شده، اظهار کرد: دستگاههاي فيلتر وزارت ارتباطات گاهي مواقع شل کار ميکنند و گاهي مواقع به درستي که علت را بايد از خودشان بپرسيد.
گپ و سروش حمايتهاي ويژه وزارت را خواهند داشت
رئيس مرکز ملي فضاي مجازي با اشاره به حمايتهاي ويژه از دو پيامرسان گپ و سروش پس از حمايتهايي که از پيامرسانهاي منتخب شد، تاکيد کرد: علاوه بر ارزيابي فني، آنها را از لحاظ اجتماعي، قابل توسعه بودن و امنيت و بهطور کلي هشت پارامتر اصلي بررسي کرديم و به آنها امتياز داديم. پس از آن دو پيامرسان که شرايط اجتماعي بهتر، کاربران بيشتر و امنيت بالاتر داشتند و نرمافزارشان از لحاظ فني قابل توسعه به کاربران بيشتري بود و قابليت سرويسدهي مناسب را داشتند، انتخاب کرديم که مورد حمايت بيشتري قرار بگيرند.
فيروزآبادي در پاسخ به اين سوال که آيا حمايت ساير پيامرسانهاي داخلي قطع ميشود، گفت: حمايتهايي که از پيامرسانها تاکنون به عمل آورديم، هيچ کدام قطع نشده است. هنوز در ديتاسنترهاي وزارت ارتباطات مستقرند و از ترافيک اينترنت رايگان استفاده ميکنند؛ تعرفه ترافيکي آنها همچنان نيمبهاست و وامهايي داده شده اما قرار است امکانات سختافزاري بيشتري در اختيار اين دو پيامرسان قرار بگيرد؛ از جمله اينکه ديتاسنتر مخصوصي را در حوالي تهران براي اين کار اختصاص داديم. براي اينکه تمام سيستمهايشان بهصورت متمرکز در اين ديتاسنتر قرار بگيرد و ما نيازهاي سختافزاري آنها را برطرف کنيم.
وي ادامه داد: در اين راستا وزارت ارتباطات مناقصهاي را اعلام کرده که وقتي ديتاسنتر آماده شد، ليست سختافزارهاي مورد نياز اين دو پيامرسان نيز دريافت شود و اميدواريم اين کار به سرعت انجام شود. براي حمايت از تعرفهها بايد شرايط کشور و محدوديت بودجهها را هم در نظر بگيريم. البته پيامرسانها را بايد تا يک زماني حمايت کرد و نوع حمايت نبايد باعث وابستگي آنها شود، بلکه بايد معنيدار و مدتدار باشد تا به مرور زمان به حمايت نياز نداشته و حتي بتوانند پس از مدتي هزينهها را به خزانه ملي کشور بازگردانند زيرا اين حمايتها از بودجه عمومي کشور صورت ميگيرد.
رئيس مرکز ملي فضاي مجازي با بيان اينکه حمايت از پيامرسانها بايد بهصورتي باشد که آنها مانند ساير صنايع دچار مشکل نشوند، گفت: اميدواريم حمايتهايي که در يک سال و نيم اخير در حوزه پيامرسانهاي داخلي صورت گرفته، حتي اگر موجب ناراحتي برخي شده، روند مثبتي داشته باشد. از جمله اينکه در بخش سختافزاري اتفاقات خوبي افتاده و مردم نيز ياد گرفتند از پلتفرمهاي ايراني استفاده کنند. اگر تا پايان مهلت آذرماه، هاتگرام و طلاگرامي داشته باشيم که مانند ساير پيامرسانهاي داخليمان باشد، شاهد موفقيتهاي زيادي خواهيم بود زيرا کساني که از اين نسخههاي فارسي استفاده ميکنند، تعداد قابل توجهي هستند و شايد شاخص استفاده از پيامرسانهاي داخلي ناگهان افزايش خوبي داشته باشد.
منبع: ايسنا