در حالي که سودجويان از راههاي مختلف براي کلاهبرداري و فريب کاربران استفاده ميکنند، کلاهبرداريهاي تلفني نيز مدتي است که شايع شدهاند و بههمين دليل، کاربران در مواجهه با موارد مشکوک بايد هوشيار باشند.
وايمکس نيوز- هنگامي که با شما تماس تلفني گرفته ميشود و به شما وعدهي جايزه و هديه ميدهند، از شما اطلاعات کارت بانکيتان را ميخواهند و يا مواردي از اين دست که حتماً با آنها مواجه شدهايد، اما بايد دقت کنيد که عليرغم جذاب بودن اين پيشنهادها، احتمال اينکه در آستانهي فريب خوردن توسط کلاهبرداران قرار گرفته باشيد، زياد است.
وقتي در تماسهاي تلفني به شما ميگويند برندهي جايزهاي فوقالعاده از يک مسابقه شدهايد که احتمالاً شما هيچگاه در آن مسابقه شرکت نکردهايد؛ زماني که ميگويند براي دريافت جايزه بايد مبلغي پرداخت کنيد و يا از شما ميخواهند، اطلاعات کاملاً شخصي و محرمانهي مالي خود را در اختيارشان قرار دهيد، بايد محتاط باشيد، زيرا سيستمهاي تجاري مطمئن و قانوني، هيچگاه نياز بر جزئيات حساب مالي شما ندارند و حتي اگر قرار باشد پولي يا جايزهاي را به شما بدهند، نياز به رمز عبور کارت شما را ندارند و دادن شماره حساب يا شماره کارت کفايت ميکند.
همچنين شما حق داريد درباره هر شخصي که تلفني با شما تماس ميگيرد و به شما پيشنهاد ميدهد، بررسيهاي لازم را انجام دهيد، با نامهنگاري از آنها اطلاعات کاري بخواهيد، تماس بگيريد، مرجعهاي آنها را استعلام کنيد و زماني براي فکر کردن و تصميمگيري در مورد پيشنهاد آنها داشته باشيد؛ زيرا افرادي که بهطور قانوني و به دور از هرگونه کلاهبرداري بهصورت تلفني بازاريابي انجام ميدهند، از اينکه اطلاعات فعاليت معقول و منطقي خود را در اختيار شما قرار دهند، خوشحال ميشوند.
يکي از انواع کلاهبرداريهاي تلفني اينگونه است که کلاهبرداران ابتدا يک تماس کوتاه با مشترک برقرار کرده و به سرعت قطع ميکنند اما تعداد زيادي از مشترکان تلفن همراه عادت دارند پس از هر تماس ناموفق، به برقراري تماس با فرد تماسگيرنده اقدام کنند؛ معمولاً به دليل آنکه اين تماسها از سر شمارههاي بينالمللي برقرار ميشود، به محض تماس هزينههاي سنگيني به مشترک ايراني تحميل ميشود.
پس از شيوع اين روش کلاهبرداري، محمدجواد آذري جهرمي - وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات - تاکيد کرد «قانون بقاي کلاهبردار و قاچاقچي از بين نميروند بلکه از شکلي به شکل ديگر تغيير ابزار ميدهند. يک روز پيامک کلاهبرداري، اين روزها Missed Call و انتظار تماس و شارژ مشترک تلفن همراه.» پس از اين هشدار، به تمام مشترکان تلفن همراه توصيه شد که پس از برقراري هر تماس ناآشنا و بينالمللي و قطع آن، از پاسخگويي مجدد خودداري کنند که متحمل هزينههاي سنگين نشوند.
يکي ديگر از انواع کلاهبرداريها، درخواست پول براي يکسانسازي تعرفههاي اپراتورهاست. در حالي که يکسانسازي تعرفهها و تکنرخي شدن تماسهاي درونشبکه يا برونشبکه براي اپراتورهاي اول و دوم، هزينهاي براي مشترکان ندارد و جزو خدماتي است که توسط اپراتورها ارائه شده، اما برخي اقدام به سودجويي از اين موضوع کرده و تماسهايي با آنها گرفته و بابت يکسانسازي تعرفهها درخواست هزينه کردهاند. البته اپراتورها اعلام کردند که اين درخواستها کلاهبرداري بوده و نبايد هزينهاي بابت اين خدمات پرداخت شود.
وزير ارتباطات نيز در راستاي آگاهسازي کاربران اعلام کرد که نرمافزارها و يا پيامهايي که در فضاي مجازي، با عنوان شارژ و يا اينترنت رايگان، تبليغ ميکنند، دروغ و فريب است. همچنين تماسهايي که با عنوان برنده شدن در قرعهکشي از شما درخواست اطلاعات بانکي ميکنند، نيز کلاهبرداري است و بايد مراقب باشيم.
بنابراين با توجه به اينکه اين روزها بازار سودجويي و دريافت هزينههاي مازاد بر خدمات داغ شده است و هر يک از سودجويان از راهي براي کلاهبرداري و فريب کاربران استفاده ميکنند، کاربران بايد دقت داشته باشند که هنگام رويارويي با موارد اينچنيني، در مرحلهي ابتدايي هزينهاي را براي اين افراد واريز نکنند و پس از آن، موضوع را با اپراتور و مسؤولان مربوطه در ميان بگذارند.
همچنين هنگام مواجهه با موارد مشکوک، هر جايي که احساس کرديد مورد متناقضي وجود دارد، يا هرگاه به فرد تماسگيرنده شک کرديد، بهترين را اين است که اين تماس قطع کنيد. اين کار بسيار هوشمندانه است و به هيچ وجه بياحترامي محسوب نميشود. کارشناسان ميگويند در اين موارد هميشه با افراد مورد اطمينان خود، اقوام و پليس مشورت کنيد و از آنها دربار? اين موارد پرسوجو و تحقيق کنيد. اما فراموش نکنيد با قطع کردن تماس ميتوانيد از يک کلاهبرداري تلفني جلوگيري کنيد.
منبع: ايسنا