به نظر ميرسد مديران نسخههاي فارسي تلگرام بالاخره تصميم گرفتند اين برنامههاي متصل به تلگرام را از مادرشان جدا کنند؛ هرچند هنوز امکان فعاليت مستقل کامل آنها فراهم نشده است.
پايگاه خبري فناوري اطلاعات و ارتباطات- پس از فيلترينگ مقطعي تلگرام در ديماه سال 1396 و سپس فيلتر دوبارهي آن در 10 ارديبهشت سال گذشته که تا امروز ادامه يافته، در کنار پيامرسانهاي داخلي که مجال حضور بيشتري يافتند، نسخههاي داخلي تلگرام که فيلتر نشده بودند، توانستند برخي از کاربران تلگرام را در اين پيامرسان حفظ کنند؛ با اين تفاوت که صرفاً در تلگرام طلايي و هاتگرام، برخي از کانالهايي که در تلگرام اصلي وجود داشت، فيلتر ميشدند.
از طرفي بهدليل متن باز بودن تلگرام، اين اپليکيشن قابليتي دارد که ميتوان بهراحتي برنامهاي جديد روي آن نوشت. در نسخههاي فارسي تلگرام که با استفاده از APIهاي تلگرام نوشته شده بودند، چنين قابليتي وجود دارد و اين اپليکيشنها، ابتدا کپي پيامهاي شما را نگه داشته و با انجام پردازش، آن را به تلگرام ميفرستادند که دليل اعمال مسدوديت برخي از کانالها در اين پيامرسانها هم همين بود.
در حالي که تا پيش از فيلتر شدن تلگرام، اين پيامرسان حدود 40 ميليون کاربر داشت، با گذشت چند ماه از فيلتر آن، کاربران بين تلگرام با فيلترشکن، پيامرسانهاي داخلي و نسخههاي فارسيشده تلگرام تقسيم شدند. هاتگرام و تلگرام طلايي اگرچه تفاوتهايي با نسخه اصلي تلگرام داشتند و در برخي موارد، مطالبشان از برخي فيلترها عبور ميکرد، اما شايد مهمترين تفاوتي که با پيامرسانهاي کاملاً بومي داشتند، حفظ ارتباط با تلگرام اصلي بود.
نسخههاي فارسي تلگرام مانع از مهاجرت به پيامرسانهاي بومي
البته اين موضوع موجب واکنش برخي از مسؤولان شد؛ تا جايي که عبدالصمد خرمآبادي - معاون سابق دادستان کل کشور در امور فضاي مجازي- نسخههاي فارسي تلگرام را بهجاي پيامرسان، فيلترشکنهايي دانست که مانع از مهاجرت کامل کاربران به پيامرسانهاي بومي شدهاند.
همچنين سيدابوالحسن فيروزآبادي - رئيس مرکز ملي فضاي مجازي- از همان زمان بارها از بومي شدن اين نسخهها خبر داد و ضمن تاکيد بر سياست خروج از انحصار تلگرام، علت حمايت از هاتگرام و طلاگرام را دوران گذار از اين مرحله عنوان کرد تا جايي که آنها بالاخره بتوانند به پيامرسانهاي 100 درصد بومي تبديل شوند. اما اين اتفاق عليرغم مهلتهاي چندبارهاي که شهريور و آذر ماه سال گذشته داده شد، رخ نداد، تا جايي که گوگل تصميم گرفت از ارديبهشت ماه سال جاري، به دلايل امنيتي نسخههاي فارسي تلگرام را از مارکت آنلاين خود حذف کند.
پوستههاي فارسي تلگرام از همان ابتدا امنيتي نداشتند
هرچند پس از حذف اين نسخهها از گوگلپلي، محمدجواد آذري جهرمي -وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات- عنوان کرد از همان ابتدا گفته بود که «همه پوستههاي فارسي تلگرام فاقد امنيتاند» و همچنين حميد فتاحي -مديرعامل شرکت ارتباطات زيرساخت- اظهار کرد «همواره اتصال مستقيم به تلگرام امنتر از اتصال از طريق پوستههاست»، اما هيچ زماني عدم حمايت از اين پيامرسانها هم مطرح نشد.
يکي ديگر از مسائلي که از زمان فعاليت اين پيامرسانها وجود داشت، اين بود که از همان ابتدا اخبار موثق و قابل اطميناني از جانب آنها منتشر نميشد، هرچند پس از حذف اين نسخههاي فارسي از گوگلپلي، ظاهراً مديران آنها تصميم گرفتند به طرفداري از برنامههاي خود بپردازند. با وجود اين و پس از گذشت چند ماه به نظر ميرسد تلاش براي حل مشکلات بهوجود آمده براي کاربران ايراني اپليکيشنهاي هاتگرام و تلگرام طلايي نتيجه نداده و اگرچه هنوز خبري از طرف مديران اين پيامرسانها منتشر نشده، اما طبق اخبار غيررسمي منتشرشده، آنها ناچار به قطع ارتباط با تلگرام اصلي از ابتداي تيرماه شدهاند.
البته موضوع قطع ارتباط از تلگرام اصلي براي رسيدن به استقلال و درواقع مستقل شدن هاتگرام و طلاگرام از تلگرام، نزديک به يک سال ميشود که مطرح شده اما با وجود وعدههاي چندبارهاي که براي اين موضوع داده شد، تا زماني که حذف اين پوستههاي فارسي از مارکت آنلاين گوگل پيش نيامده بود، رويداد جديدي رخ نداد و اکنون علت اين موضوع، احترام به فضاي قانوني عنوان شده، اتفاقي که در طول يک سال گذشته عليرغم هشدارهاي زياد نيفتاده بود.