وايمکس تنها فناوري بدون سيمي است که در طراحي استاندارد آن از ابتدا ملاحظات فني امنيتي در نظر گرفته شده است.
وايمکس نيوز – رضا علي بلندي، مشاور مدير عامل شرکت ارتباطات مبين نت در امور فني با بيان اين مطلب گفت: اطلاعات و داده ها در فناوري وايمکس به صورت رمز شده رد و بدل مي شود چراکه در فناوري وايمکس سيستم رمزنگاري AES-CCM با طول کليد 128استفاده شده است.
وي افزود: مکانيزم هاي احراز هويت ايستگاه فرستنده و دستگاه گيرنده در وايمکس به گونه اي است که مانع از دزدي اطلاعات توسط شخص ثالث مي شود.
علي بلندي در توضيح چگونگي عملکرد مکانيزم هاي امنيتي در فاصله بين فرستنده و گيرنده گفت: در واقع چون تمامي اطلاعات از منبع تا مقصد به صورت رمزنگاري شده منتقل مي شوند، در صورتي که به هر طريقي حتي در هوا اين اطلاعات شنود شود براي دريافت کننده اطلاعات قابل فهم نخواهد بود.
وي در پاسخ به اين سوال که ميزان امنيت شبکه بدون سيم وايمکس در مقايسه با شبکه هاي سيمي باند پهن ADSL چگونه است، گفت: در فناوري XDSL مساله امنيت از ابتدا دغدغه طراحان استاندارد نبوده است، بنابراين اگر کسي زوج سيم را شنود کند به اطلاعات غير رمز شده دسترسي پيدا مي کند.
به گفته علي بلندي در حالتي که از پروتکلهاي امنيتي مشابه استفاده شود سيستم هاي سيمي در مقايسه با سيستم هاي بدون سيم امن ترند اما اين برتري سيستم هاي سيمي منوط به حفاظت دقيق از شبکه کابلي سيم هاست. بنابر اين اگر عامل کنترلي دقيقي براي حفاظت و حراست از شبکه کابلي سيم ها وجود نداشته باشد ديگر ارسال اطلاعات از طريق اين شبکه مزيت امنيتي چنداني محسوب نخواهد شد.
مشاور مدير عامل شرکت ارتباطات مبن نت در امور فني در مورد امکاناتي که از طريق فناوري وايمکس مي توان ارايه کرد، گفت: از فناوري وايمکس براي ارايه سرويس هاي تلفن ثابت، Voip، اينترنت، تلفن همراه و شبکه هاي اختصاصي مجازي استفاده کرد.
وي افزود: با اينکه از طريق فناوري وايمکس مي توان تلفن همراه نيز ارايه داد اما ارتباط تلفني بدون سيم از طريق وايمکس تنها توسط گوشي هاي مخصوص امکانپذير است در نتيجه در دنيا با اقبال چنداني از سوي اپراتورها و مردم مواجه نبوده است.
علي بلندي در مورد راه اندازي شبکه هاي اختصاصي مجازي ( VPN) توسط فناوري وايمکس در کشور گفت: هم اکنون برخي از بانک ها از جمله بانک تجارت، بانک پاسارگاد و بانک ملت از سرويس VPN با فناوري وايمکس استفاده مي کنند.
وي با بيان اينکه سرويس وايمکس در بانک هاي کشورمان به عنوان سيستم پشتيبان مورد استفاده قرار مي گيرد، گفت: شرکت مبين نت به سازمان ها يا مراکزي که مي خواهند از شبکه مجازي اختصاصي ( VPN) استفاده کنند اين اطمينان را مي دهد که هيچ گونه مشکلي براي استفاده اين سرويس به عنوان سرويس اصلي وجود ندارد.
وي افزود: اينکه بانکي بخواهد VPN را به عنوان سرويس اصلي انتخاب کند تنها به نوع طراحي شبکه بانک ها مربوط مي شود.
علي بلندي در پاسخ به اين سوال که مبين نت بر چه اساسي امنيت شبکه هاي مجازي اختصاصي را که از طريق فناوري وايمکس اين شرکت ارايه مي شود را تضمين مي کند، گفت: شرکت ارتباطات مبين نت در طراحي شبکه خود از استانداردي به نام800-127 NIST-در زمينه امنيت در شبکه هاي مبتني برفناوري وايمکس که توسط موسسه ملي استاندارد آمريکا نوشته شده استفاده کرده است.
وي افزود: اينکه مبين نت از ابتدا شبکه خود را بر اساس استاندارد مذکور طراحي کرده است علت اين است که يکي از اهداف شرکت ارايه شبکه اختصاصي مجازي به بانک هاست.
به گفته وي تفاوت شرکت مبين نت با ساير ارايه دهندگان وايمکس در اين است که مبين نت تنها شرکتي است که براي ارايه خدمات تجاري بر اساس استاندارد مذکور طراحي شده است.
گفتني است استاندارد NIST-800-127 يک نسخه آزمايشي براي ايجاد حداقل ضريب امنيت مورد نياز در شبکه وايمکس براي استفاده هاي تجاري است که توسط موسسه ملي استاندارد آمريکا منتشر شده و استانداري اجباري براي سازندگان تجهيزات وايمکس نيست.
تفاوت نسل سوم موبايل و وايمکس
مشاور مدير عامل شرکت مبن نت در امور فني در مورد تفاوت هاي نسل سوم موبايل و وايمکس گفت: مدل تجاري شبکه هاي نسل سوم به گونه اي است غالبا بر روي Voice تمرکز دارند به اين معني که سرويس اصلي يا پايه در اين فناوري همان تبادل Voice است و ساير سرويس هاي ارايه شده در اين فناوري از جمله ديتا سرويس ارزش افزوده به شمار مي آيند.
وي افزود: از طرفي در فناوري وايمکس تمرکز اصلي روي ديتا ست بنابر اين انتقال ديتا در شبه وايمکس سرويس اصلي خواهد بود.
وي در توضيح اينکه اگر سرويس اصلي فناوري ديتا باشد يا Voice چه تفاوتي مي کند، گفت: اگر سرويس اصلي فناوري Voice باشد و بخواهيم روي شبکه مذکور به صورت نامحدود ديتا ارايه کنيم ضمن اينکه مقرون به صرفه نخواهد بود مشکلات فني طراحي ظرفيتي نيزايجاد خواهد کرد.
علي بلندي گفت: نمونه هايي از مشکلات فني طراحي ظرفيتي در کشوهاي توسعه يافته در شبکه هاي AT&T ، O2 وVerizon که مي خواستند به صورت نامحدود سرويس هاي ديتا ارايه کنند اتفاق افتاده است.
وي افزود: شايد ذکر اين نکته نيز جالب باشد که دلايل افزليش تقاضا براي انتقال ديتا از طريق شبکه هاي نسل سوم موبايل ارايه انواع گوشي هاي جديدي مانند IPHONE ونيز ايجاد سايت هاي اجتماعي مانند Face Book بود که همگي اينها کاربران را ترغيب به تبادل ديتا از روي گوشي تلفن همراه مي کرد.
وي گفت: به دليل بروز مشکلات فني ظرفيتي و نيز براي ارضاي نيازهاي کاربران مذکور دنيا به سمت فناوري نسل چهارم (LTE) حرکت خواهد کرد، بنابراين به نظر نمي رسد استفاده از فناوري نسل سوم براي تبادل ديتا به صورت سرويس عام و تکرار تجربه کشورهاي توسعه يافته منطقي باشد.
اين فايل درست است