دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

روش‌هاي فعلي بي‌ايراد نيست

مديريت نبايد مانع استفاده منطقي از اينترنت شود

اينترنت

سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۵:۰۰


معاون موسسه تحقيقات ICT وزارت ارتباطات گفت: بي‌شک روش‌هاي فعلي مديريت اينترنت بي ايراد نيست؛ اينترنت بايد به نحوي مديريت شود که ضمن جلوگيري از سوء‌استفاده‌‌،‌ کاربران را راضي و استفاده منطقي از آن را محدود نکند.

به گزارش خبرنگار فناوري اطلاعات خبرگزاري فارس، موسسه تحقيقات ICT که بازوي پژوهشي وزارت‌ ارتباطات و فناوري اطلاعات است، در سال‌هاي اخير حمايت از پروژه‌هاي دانشجويان کارشناسي ارشد و دکتري را در دستور کار قرار داده و آنها را در پروژه هاي طرف قرارداد موسسه، به مشارکت گرفته است؛ همچنان که در آغاز هر سال پروژه‌هاي پژوهشي خود را در قالب برون سپاري، به بخش خصوصي واگذار مي‌کند.

سال گذشته مهم ترين تغيير در موسسه تحقيقات ICT، تغيير نحوه فراخوان پروژه‌ها بود.

در سال گذشته انتقادات از نحوه فراخوان ‏پروژه‌هاي موسسه تحقيقات ICT، سر انجام مهدي اخوان بهابادي قائم مقام وزير ارتباطات و سرپرست جديد موسسه تحقيقات را بر آن داشت که بر خلاف رويه هر ساله، فراخوان پروژه‌ها را به صورت ‏متمرکز و همراه با اطلاع رساني گسترده‌ انجام دهد؛ به اين ترتيب در سال گذشته 42 پروژه با ارزش 25 ميليارد تومان و تقريبا 5 برابر پروژه‌هاي سال‌هاي قبل در ليست واگذاري قرار گرفت.

پروژه‌هاي فراخوان شده در دو دسته ارائه شدند؛ دسته اول را پروژه‌‏هاي سفارش داده شده به مؤسسه تشکيل مي‌دادند و 100 درصد هزينه آنها از سوي ‏مؤسسه پرداخت شد و دسته دوم پروژه هايي بودند که پتانسيل کسب درآمد داشت اما مشتري مستقيمي براي اين ‏پروژه‌ها وجود نداشت که 50 درصد مبلغ توسط مؤسسه و 50 درصد مابقي از محل بودجه کميته وام وجوه اداره شده پرداخت شد.

در خصوص برنامه‌ امسال موسسه تحقيقات و پروژه‌‌هاي پژوهشي آن، گفت‌وگويي با معاون پژوهشي موسسه تحقيقات ICT انجام داده‌ايم.

 

*پيش بيني 40 ميليارد تومان طرح تحقيقاتي براي سال جاري

مجيد نور حسيني در گفت‌وگو با خبرنگار فناوري اطلاعات خبرگزاري فارس، در خصوص اعتبار پروژه‌هاي پژوهشي موسسه تحقيقات فناوري اطلاعات و ارتباطات وزارت ICT در سال جاري اظهار داشت: در سال 91 حدود 40 ميليارد تومان اعتبار پژوهشي براي موسسه در نظر گرفته و طرح تعريف شده است.

وي ادامه داد: اما مشخص نيست که تمام اين 40 ميليارد تومان اعتبار تخصيص داده شود؛ بلکه به اندازه‌اي که اعتبار دراختيارمان قرار گيرد،‌ پروژه انجام مي‌دهيم.

وي ادامه داد: بر اين اساس پروژه‌ها اولويت‌بندي و به ترتيب اولويت اجرا مي‌کنيم.

 

*تحقق 26 ميليارد از 40 ميليارد اعتبار پژوهشي سال گذشته

معاون پژوهشي موسسه تحقيقات ICT، اظهار داشت: براي سال گذشته نيز 40 ميليارد تومان اعتبار تحقيقاتي پيش‌بيني شده بود که در عمل حدود 26 ميليارد تومان تحقق پيدا کرد.

نورحسيني گفت: در طول سال گذشته، زماني بود که 79 پروژه به طور موازي در مؤسسه در حال اجرا بوده و در سال 90 حجم کاري مؤسسه نسبتا بالا و بي‌سابقه بوده است؛ احتمالاً همان حجم کاري سال گذشته در سال جاري نيز در مؤسسه وجود خواهد داشت.

خبرنگار فارس پرسيد: موضوعات مورد پژوهش موسسه در سال 91 چيست؟

وي گفت: با توجه به اينکه در ابتداي سال قرار داريم، هنوز پروژه‌هاي سال 91 احصا نشده اما در سال جاري حدود 14 طرح وجود دارد که از ميان آنها پروژه‌ها را خواهيم داشت و برخي از آنها نيز از سال 90 آغاز شده‌اند و در سال 91 تکميل خواهند شد.

 

*فراخوان يکباره پروژه‌ها منتفي شد

خبرنگار فارس پرسيد: در سال گذشته انتقادات از نحوه فراخوان ‏پروژه‌هاي مرکز تحقيقات مخابرات، اين مرکز را بر آن داشت که بر خلاف سال‌هاي گذشته فراخوان پروژه‌ها را به صورت ‏متمرکز و همراه با اطلاع رساني گسترده‌تر انجام دهد؛ آيا امسال نيز مانند روال سال گذشته عمل خواهد شد؟

نور حسيني در پاسخ به اين سوال گفت: در سال 90 يک بار به صورت يک باره فراخوان پروژه‌ها اعلام شد؛ اما پس از آن نيز در چند نوبت، پروژه‌هايي را به صورت تکي اعلام کرديم.

وي ادامه داد: درسال 91 نيز به همين منوال عمل خواهد شد؛ به اين صورت که پروژه‌ها به صورت متمرکز و يکباره اعلام نخواهد شد، بلکه طرح‌ها اولويت‌بندي مي‌شوند و بر اساس اولويت در نوبت اعلام قرار خواهند گرفت.

وي خاطر نشان کرد: مانند سال گذشته، برخي پروژه‌ها به موسسه سفارش شده و برخي نيز در موسسه تعريف شده است؛ البته امسال اکثر پروژه‌ها، سفارش وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات است و تأکيد ما نيز روي آنها است.

معاون پژوهشي موسسه تحقيقات ICT وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات افزود: به غير از پروژه‌هاي سفارش وزارت‌خانه، شرکت‌هاي ديگري نيز به موسسه پروژه سفارش داده‌اند، از جمله همراه اول که امسال کارفرماي يکي از پروژه‌هاي مؤسسه است.

نور حسيني در خصوص هزينه پروژه‌ها، گفت: برخي پروژه‌ها پتانسيل فروش و تجاري شدن را دارند که موسسه با اين شرکت‌ها به صورت مشارکتي همکاري دارد، به اين صورت که 50 درصد هزينه را تقبل مي‌کند و 50 درصد باقي مانده را شرکت بايد تأمين ‌کند.

وي تاکيد کرد: زماني که محصول آماده مي‌شود بايد اجباري براي شرکت‌ باشد که حتماً محصول را به بازار ببرد و بتوانند 50 درصد را تأمين کند و بازگرداند و گرنه اينگونه مي‌شود که مؤسسه کاري را سفارش داده، شرکتي آن را انجام داده و محصول آن روي تاقچه مانده است که ما نمي‌خواهيم اين اتفاق بيافتد.

نور حسيني يادآور شد: بنابراين ما عملاً 50 درصد هزينه را تقبل مي‌کنيم و 50 درصد ديگر را خود شرکت تأمين مي‌کند که در صورت تمايل مي‌تواند از محل وام وجوه اداره شده وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات کمک بگيرد.

 

* پروژه‌هاي تحقيقاتي امسال،‌ متمرکز بر محور فناوري اطلاعات

خبرنگار فارس پرسيد: در سال 91 تمرکز پروژه‌هاي تحقيقاتي مرکز تحقيقات ICT در چه موضوعاتي خواهد بود؟

معاون موسسه تحقيقات ICT وزارت ارتباطات تصريح کرد: در بين پروژه‌هاي امسال، پروژه‌هاي فناوري اطلاعات از اهميت بيشتري برخوردار هستند؛ البته نه به اين معني که موضوعات ديگر را در بين پروژه‌ها نخواهيم داشت؛ بلکه به اين معني که پروژه‌هاي فناوري اطلاعات به دليل نيازهاي روز کشور و توانايي و پتانسل موجود براي بهره برداري اقتصادي از اين پروژه‌ها، در اولويت قرار دارند.

وي تاکيد کرد: اما پروژه‌هاي CT (ارتباطات)، مخابرات نوري، مخابرات بي سيم، مخابرات نسل جديد (LTE)، مخابرات ماهواره‌اي نيز همچنان در دستور کار موسسه قرار دارد.

 

* پروژه اتصال منازل به فيبر نوري، دي ماه 90 از موسسه به وزارت رفت

خبرنگار فارس پرسيد:‌ چندي پيش و پس از طرح موضوع اپراتور چهارم (اپراتور فيبر نوري)، موسسه تحقيقات ICT با تعريف پروژه اتصال منازل به فيبر نوري، راه‌هاي اجرايي شدن اين طرح را مورد بررسي قرار داد؛ هم اکنون اين پروژه در چه مرحله‌اي قرار دارد؟

نور حسيني در اين خصوص توضيح داد: در آن زمان مطالعات مقدماتي و تعيين طرح تجاري اين پروژه در موسسه تحقيقات ICT انجام شد؛ پس از پايان مطالعات مقدماتي و زماني که طرح به مرحله‌ اجرا نزديک شد، از آن پس، براي اجرا به وزارت خانه سپرده شد که هم اکنون نيز در وزارت ارتباطات مراحل اجرايي را طي مي‌کند.

معاون پژوهشي موسسه تحقيقات ICT وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات افزود: پس از تحويل پروژه به وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، قرار بود يک شرکت، به صورت مشارکتي از چند سازمان و نهاد، براي سرمايه‌گذاري و اجراي اين پروژه ايجاد شود که هم اکنون اين کار در حال انجام است.

نور حسيني تاکيد کرد: موسسه تحقيقات ICT تنها عهده دار فاز مطالعاتي و طرح تجاري پروژه بود و نقشي در اجراي آن ندارد.

وي خاطر نشان کرد: کار مطالعاتي و تهيه طرح تجاري پروژه اتصال منازل به فيبر نوري در دي ماه سال 90 در موسسه تحقيقات ICT پايان يافت و به وزارت خانه سپرده شد.

 

* مقابله با استفاده سوء از اينترنت، سد راه استفاده منطقي نشود

خبرنگار فارس پرسيد: به تازگي موسسه تحقيقات ارتباطات و فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات، فراخواني را به منظور شناسايي توان داخلي براي ارائه طرح‌هاي کاربردي و عملياتي در سالم‌سازي و پالايش اينترنت اعلام کرده است. آن طورکه عنوان شده، هدف از اين طرح، ايجاد سامانه بومي پالايش اينترنت است که بر پايه تحليل محتوي وب، اقدام به پالايش صفحات کند و جايگزين فيلترينگ سراسري در دروازه‌هاي ورودي اينترنت شود.

نور حسيني در توضيح اين طرح، گفت: مديريت بر اينترنت بايد به نحوي اعمال شود که استفاده و کاربرد آن براي افرادي که استفاده منطقي از اينترنت دارند، محدود و موجب ناراحتي آنها نشود؛ ضمن اينکه بايد بتوانيم جلوي استفاده سوء از اينترنت را نيز بگيريم.

وي ادامه داد: براي اين منظور آزمون و خطاهايي در کشور انجام شده و در صحيح نبودن تمام را‌ه‌ها نيز شکي نيست.

معاون پژوهشي موسسه تحقيقات ICT وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات تاکيد کرد: اما با اين طرح قصد داريم مسيري را طي کنيم که هر دو منظور را به نحو بهتري پوشش دهد؛ ضمن اينکه نارضايتي‌ها و ناراحتي‌ها از نحوه پالايش اينترنت نيز کاهش يابد.

وي يادآور شد: اگر بتوانيم اين کار را به درستي انجام دهيم، مي توانيم استفاده درست از اينترنت را محقق کنيم.

خبرنگار فارس پرسيد: مدل خارجي سامانه پالايش محتوايي اينترنت وجود دارد؟

نور حسيني در پاسخ به اين سوال، گفت: سامانه‌هاي خارجي پالايش محتوايي در کشورهايي که دغدغه‌هاي ما را دارند، مثل کشور چين وجود دارد؛ برخي از اين مدل‌ها کاملا براي ما قابل استفاده است و برخي نيز نياز به کمي بومي سازي دارد.

 

* واگذاري پروژه‌ها به صورت برون‌سپاري

 

خبرنگار فارس پرسيد: امسال نيز مانند سال گذشته تکيه موسسه تحقيقات ICT براي انجام پروژه‌ها، برون سپاري و واگذاري پروژه‌ها به بخش غير دولتي است؟

نورحسيني گفت: پروژه‌ها به صورت برون‌سپاري و درون‌سپاري انجام مي‌شوند؛ معمولاً پروژه‌هاي با حجم بالا، برون‌سپاري مي‌شود و پروژه‌هاي داخلي عمدتاً حالت تجميع نتايج دارند.

معاون موسسه تحقيقات ICT وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات تاکيد کرد: بيشتر پروژه‌هاي تجميع داخل مرکز انجام مي‌شود، اما بيشتر پروژه‌ها به صورت برون‌سپاري واگذار مي‌شوند.

معاون موسسه تحقيقات ارتباطات و فناوري اطلاعات تاکيد کرد: سياست کلي کشور و بالطبع موسسه تحقيقات ICT، اين است که تا حد امکان از توان بخش خصوصي استفاده کند و حتي در صورت عدم وجود توان لازم، توان سازي انجام شود.

نورحسيني تاکيد کرد: در عمل نيز اين حوزه‌ها، توجيه اقتصادي دارند و مي‌توانند بسيار درآمد‌زا باشند؛ سياست کلي کشور نيز اين است که هر جا توجيه اقتصادي باشد، بخش خصوصي ارجح است.

 

گفت‌وگو از: فاطمه سامعي

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو