بسیاری از مردم وقت خالی زیادی ندارند و مدام در حال حرکت و رفت و آمد هستند یا به طور حرفه ای بازیهای کامپیوتری را دنبال نمیکنند. برای این افراد بازی کردن با کامپیوتر یا نشستن پای تلویزیون و به دست گرفتن کنترلر و سر و کله زدن سر فوتبال یا یک بازی اکشن معنی ندارد و در مقابل ترجیح میدهند با موبایل یا کنسولهای همراه بازی کنند. سونی و نینتندو در سال 2004 نسل جدید کنسولهای بازی قابل حمل خود را عرضه کردند. اما حالا دیگر عمری از DS و PSP گذشته و زمان آن فرارسیده است که جانشینان قدرتمند این کنسولهای همراه متولد شوند. نسل جدید کنسول همراه نینتندو با نام 3DS میتواند بازیها را به صورت سه بعدی و بدون نیاز به عینک مخصوص نمایش دهد. گنجاندن این فناوری در یک دستگاه قابل حمل میتواند انقلاب بزرگی در صنعت فناوری ایجاد کند. با این حال باید تا عید نوروز منتظر ماند و دید 3DS در عمل چه حرفهایی برای گفتن دارد.
3DS چیست؟
3DS نسل جدید کنسول همراه نینتندو به نام DS است که در سال 2004 وارد بازار شد. تاکنون مدلهای دیگری از این دستگاه با نام DS Lite، DSi و DSi XL عرضه شده است، اما 3DS نسل جدید این کنسول همراه محسوب میشود. با وجود افزایش قدرت گرافیکی و اضافه شدن قابلیتهای مختلف به 3DS مهم ترین ویژگی این دستگاه قابلیت پخش تصاویر به صورت سه بعدی و بدون نیاز به عینک است.
سخت افزار
در دل 3DS یک پردازنده گرافیکی به نام PICA200 ساخت شرکت ژاپنی Digital Media Professionals گنجانده شده است. 3DS هم مثل DS دو صفحه دارد. نمایشگر بالایی یک نمایشگر 5/3 اینچی با وضوح تصویر 800x240 پیکسل است که میتواند تصاویر را بدون نیاز به عینک مخصوص به صورت سه بعدی پخش کند. نمایشگر 3 اینچی پایینی هم لمسی و از نوع Resistive است که با قلم کار میکند و دارای وضوح تصویر 320x240 پیکسل است در حالی که وضوح تصویر نمایشگر پایینی کنسول 256x 192 DS پیکسل بود. 3DS تقریبا 230 گرم وزن دارد که این بیشتر از وزن بسیاری از گوشیهای هوشمند امروزی است.
دستگاه 3DS امکانات جدیدی نسبت به DS دارد. برای مثال کلیدی در قسمت کناری دستگاه گنجانده شده است که به کاربران امکان میدهد عمق تصاویر سه بعدی را تغییر دهند یا این قابلیت را خاموش کنند. شتاب سنج و ژیروسکوپ هم به مدل جدید کنسول قابل حمل نینتندو اضافه شده است تا بازیکنان برخی بازیها را با تکان دادن دستگاه کنترل کنند. 3DS سه دوربین دارد که دو دوربین پشت دستگاه برای گرفتن عکسهای سه بعدی به کار گرفته میشود و یک دوربین هم بالای نمایشگر فوقانی تعبیه شده که قادر است عکسها و تصایر ویدیویی دو بعدی بگیرد. این دوربین در بعضی از بازیها هم کاربرد دارد.
3DS هم مثل DS یک آنالوگ دارد که نینتندو آن را Circle Pad مینامد. علاوه بر این کلید Home این امکان را فراهم میکند که بازیکنان به راحتی بین بازیها و برنامههای مختلف در گردش باشند، بدون اینکه از روی اجبار از بازی خارج شوند. ناگفته نماند طول 3DS کمی کوتاه تر و ضخامت آن اندکی بیشتر از DS است.
3DS چقدر قدرت دارد؟
گفته میشود قدرت پردازش 3DS بالاتر از کنسول Wii است و سایه زن سه بعدی این دستگاه تصاویری نزدیک به Xbox 360 و 3DS با وضوح تصویر پایینتر ارایه میکند. نینتندو ویژگیهای پردازنده 3DS را اعلام نکرده است، اما به گفته شرکتهایی که این دستگاه را در اختیار دارند و برای آن بازی میسازند، 3DS مجهز به دو پردازنده 266 مگاهرتزی ARM11، یک تراشه گرافیکی 133 مگاهرتزی با 4 گیگابایت رم اختصاصی، 64 مگابایت رم و 5/1 گیگابایت حافظه فلش است. این در حالی است که از سال 2009 گفته میشد تراشه گرافیکی Nvidia Tegra در 3DS به کار خواهد رفت، اما استفاده از این تراشه از سوی نینتندو رسما تکذیب شد. برخی گوشیهای هوشمند جدید مثل Optimus 3D شرکت LG و Galaxy S II سامسونگ به تراشه گرافیکی Tegra مجهز هستند.
باتری
نینتندو ادعا میکند باتری 3DS روی بازیهای مخصوص 3DS سه تا پنج ساعت دوام میآورد، اما اگر بازیهای DS را روی این کنسول بازی کنید، میتوانید بین پنج تا هشت ساعت به بازی ادامه دهید. همچنین شارژ کامل دستگاه حدود سه ساعت طول میکشد. همانطور که اشاره کردیم شارژر دستگاه به صورت تختهای است که تمام بدنه 3DS روی آن قرار میگیرد. یکی از محدودیتهای استفاده از این نوع شارژرها آن است که بازیکنان هنگام شارژ شدن دستگاه نمیتوانند از آن استفاده کنند.
بسته بندی
درون بسته بندی 3DS یک شارژر مخصوص به چشم میخورد که با شارژرهای معمولی فرق میکند. این شارژر اندازه خود 3DS است و با قرار دادن دستگاه به صورت افقی روی آن، 3DS شارژ میشود. گفتنی است وقتی دستگاه در حال شارژ است میتوانید آن را در حالت Sleep قرار دهید تا برای بالا آمدن سیستم صبر نکنید. دیگر محتویات بستهبندی 3DS شامل آداپتور، کارت حافظه 2 گیگابایت SD، شش کارت مخصوص بازی به نام AR (مخصوص بازیهای سه بعدی) و دفترچه راهنما میشود.
صفحه خانگی
3DS هم مثل DSi یک صفحه خانگی دارد که از آنجا به گزینههای مختلف دسترسی پیدا میکنید. در منوهای 3DS میتوانید به دوربین و مرورگر دسترسی پیدا کنید، تنظیمات مختلف دستگاه مثل نور صفحه نمایش و صدا را تغییر دهید، قفل کودک را فعال یا قابلیت سه بعدی را غیر فعال کنید و به دانلود نرم افزار و تصاویر ویدیویی بپردازید. همچنین گزینه مخصوص به نام Virtual Console در منوهای 3DS به چشم میخورد که به کاربران امکان میدهد بازیهای کلاسیک کنسولهای Game Boy و Game Boy Color را دانلود کنند.
StreetPass
نینتندو قابلیتی به نام StreetPass را به 3DS اضافه کرده است که به کاربران دستگاههای مختلف 3DS امکان میدهد از یکدیگر خبر بگیرند و آمار همدیگر را درآورند. زمانی که دستگاه در حالت Sleep قرار دارد، دستگاه شما به طور خودکار با 3DSهای مجاور اطلاعات گوناگونی را رد و بدل میکند. مثلا اطلاعاتی مثل آواتارهای کاربران مختلف یا رکورد آنها در بازیهای مشترک به طور خودکار روی حافظه دستگاه ذخیره میشود. StreetPass حتی محتوای جدید بازیها مثل بستههای مکمل را هم خود به خود دانلود میکند.
هر زمان که اطلاعات جدیدی دریافت کنید، چراغ کوچکی در گوشه دستگاه چشمک میزند. رنگ چراغ چشمک زن بر اساس نوع رویداد مثل دریافت اطلاعات جدید یا آنلاین شدن دوستان تان تغییر میکند.
تماشای محتوای سه بعدی
تا زمانی که خودتان 3DS را در دست نگیرید و تصاویری سه بعدی را روی آن تماشا نکنید نمیتوان گفت محتوای 3DS روی این دستگاه چطور جواب خواهد داد. با این حال فناوری سه بعدی به کار رفته در 3DS مزایا و محدودیتهایی دارد. از یک سو 3DS نیازی به عینک مخصوص ندارد که این یک امتیاز بزرگ برای این دستگاه به شمار میرود، اما از سوی دیگر برای تماشای تصاویر سه بعدی باید در زاویه و فاصله مشخصی نسبت به نمایشگر سه بعدی قرار بگیرید.
فیلمهای سه بعدی
3DS فقط یک دستگاه بازی نیست و تماشای تصاویر ویدیویی روی آن معنای دیگری مییابد. نینتندو با چند استودیوی فیلم سازی بزرگ از جمله برادران وارنر و دریم ورکس قرارداد بسته است تا این استودیوها نسخه سه بعدی فیلمهای خود را برای 3DS منتشر کنند.
آواتار بسازید
یکی از قابلیتهای جالب 3DS این است که میتوانید از خودتان عکس بگیرید و از دستگاه بخواهید بر اساس تصویر شما آواتار یا همان Mii بسازد. آواتار شما با استفاده از این امکان هوشمند همیشه دقیق از کار در نمیآید، اما این فناوری را میتوان یکی از نقاط مثبت 3DS به حساب آورد.
فعالیت روزانه
کنسول همراه نینتندو همیشه حواسش به شما هست. 3DS علاوه بر ثبت اطلاعات معمولی مثل مدت زمان روشن بودن دستگاه، انجام بازیهای گوناگون یا گشت و گذار در اینترنت به شما میگوید 3DS را چه مسافتی با خود این طرف و آن طرف بردهاید. به عبارت دیگر 3DS به طور خودکار مثل یک گام شمار عمل میکند.
بازیها
پای بسیاری از بازیهای پر اسم و رسم به زودی به 3DS باز خواهد شد. عناوینی که تاکنون برای انتشار روی 3DS قطعی شده، عبارت است از دو نسخه مختلف از سری رزیدنت ایول به نام Revelations و Mercenaries 3D، سوپر استریت فایتر 4، Dead or Alive، Metal Gear Solid Snake Eater، اسپلینتر سل، Ghost Recon Shadow Wars 3D، ریمن، Raving Rabbids Travel in Time، Combat of Giants: Dinosaurs 3D، Aspahlt 3D، Samurai Warriors، Bust a Move، Thor: God of Thunder، Crush 3D، سیمز 3، PES 2011 3D، Madden NFL Football، Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked، Animal Crossing، سه نسخه مختلف از Nintendogs+Cats، پروفسور لیتون و ماسک معجزه، Kid Icarus، ماریو کارت، Paper Mario، DJ Hero 3D، Steel Diver، Pilot Wings.
همچنین انتشار فیفا، Ninja Gaiden و نسخه ای از بازی بتمن برای 3DS قطعی شده است.
خطر سلامتی
نینتندو رسما اعلام کرده است که کودکان زیر شش سال نباید بازیهای 3DS را به صورت سه بعدی بازی کنند، زیرا تماشای تصاویر سه بعدی در رشد بینایی آنها اختلال ایجاد میکند. به این منظور قفل نرم افزاری مخصوصی روی دستگاه تعبیه شده است که به پدر و مادرها اجازه میدهد پخش تصاویر سه بعدی روی 3DS را غیر فعال کنند. این در حالی است که تماشای تصاویر سه بعدی بسیاری از افراد را دچار سردرد، سرگیجه و حالت تهوع و حتی عدم تعادل میکند.
قیمت و تاریخ عرضه
نسل جدید کنسول قابل حمل نینتندو 25 مارس سال میلادی جاری (پنجم بهمن 1390) با قیمت 250 دلار وارد بازار خواهد شد. فروش این دستگاه در دو رنگ آبی و مشکی آغاز خواهد شد، اما به احتمال فراوان نینتندو رنگهای دیگری از 3DS را هم وارد بازار خواهد کرد.