جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

نتایج آمارگیری فناوری اطلاعات؛

دسترسی 50 درصد ایرانیها به اینترنت

اينترنت موبايل

جمعه ۲۵ تیر ۱۳۹۵ - ۱۷:۴۳:۰۰


نتایج به دست آمده از طرح آمارگیری دسترسی خانوار ایرانی به ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات از ضریب نفوذ 50درصدی اینترنت و میزان دسترسی بیش از 50درصد خانوارها تا پایان سال خبر می دهد.

وایمکس نیوز- چهارمین طرح آمارگیری دسترسی خانوارها و استفاده افراد از فناوری اطلاعات و ارتباطات با نمونه‌گیری وضعیت 25 هزار خانواده ایرانی اواخر بهمن تا پایان اسفند 94 انجام شد.

این طرح، با هدف جمع آوری آمار و اطلاعات مرتبط با توسعه فناوری اطلاعات در کشور براساس 16 نشانگر توصیه شده توسط اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) اجرایی شد که در آن، سازمان فناوری اطلاعات ایران به همراه مرکز آمار ایران، نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات و زیرساختهایی مانند اینترنت در دستیابی به اهداف توسعه پایدار تدوین شده توسط سازمان ملل متحد را در میان خانوار ایرانی ارزیابی کردند.

جامعه آمارگیری در این طرح، همه افراد عضو خانوارهای معمولی ساکن، گروهی و موسسه ای در مناطق شهری و روستایی تا پایان سال 94 بوده و شاخص دسترسی به اینترنت نیز به گونه ای تعریف شد در هر خانوار موردنظر، یکی از اعضای خانوار در 3 ماه گذشته از اینترنت استفاده کرده باشد.

ضریب نفوذ اینترنت به 50 درصد می رسد

نتایج ارائه شده از طرح نمونه گیری دسترسی خانوارها و استفاده افراد از فناوری اطلاعات و ارتباطات که توسط سازمان فناوری اطلاعات ایران انجام شد، از سوی دفتر بررسی های فنی اقتصادی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی وزارت ارتباطات منتشر شده است.

براین اساس، برآوردها حاکی از آن است که تا پایان سال 1395 ضریب نفوذ اینترنت در کشور به 50 درصد می رسد و دسترسی خانوارها به اینترنت تا پایان سال جاری از 50 درصد فراتر خواهد رفت .

طبق این بررسی ها در حال حاضر ضریب نفوذ کاربران اینترنت در کشور 39 درصد اعلام شده و خانوارهای دارای دسترسی به اینترنت 44 درصد هستند.

آینده فناوری اطلاعات ایران مطابق با اهداف ITU

این درحالی است که طبق چشم انداز مدنظر از سوی اتحادیه جهانی مخابرات که تا سال 2020 را هدف قرار داده است، کشور ما در کنار کشورهای در حال توسعه باید تا سال 2020 دسترسی 500 درصد خانوار را به اینترنت فراهم کند و 50 درصد افراد نیز بتوانند از اینترنت استفاده کنند که به نظر می رسد رسیدن به این هدف تا پایان سال 95 محقق می شود.

اتحادیه جهانی مخابرات (ITU ) به عنوان بالاترین نهاد سیاستگذاری در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، هر 4 سال با حضور نمایندگان همه کشورهای عضو برگزار می شود که در آخرین اجلاس جهانی خود تصمیم گیری در مورد نظام پایش شاخص های ICT کشورها را در سال 2015 به عنوان « برنامه جهانی شکل دهی به آینده بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات کشورها» در دستور کار قرار داده است.

این چشم انداز که با عنوان «Connect 2020» شناخته می شود، چشم انداز مشترک، اهداف و مقاصدی را که کشورهای عضو در همکاری با تمامی ذینفعان در اکوسیستم فناوری اطلاعات و ارتباطات، متعهد به دستیابی به آنها در سال 2020 میلادی (1398 شمسی) هستند مشخص می کند.

در این برنامه از همه کشورهای عضو دعوت شده است تا با طرح ها، پروژه ها و اقداماتی که درنظر می‌گیرند، در پیاده سازی موفق برنامه CONNECT2020 مشارکت داشته باشند. همانگونه که در چشم انداز این برنامه اشاره شده، موضوع اصلی فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه پایدار است که در چهار محور اصلی توانمندسازی و دسترسی به ICT ، از بین بردن شکاف دیجیتالی، پایداری و نوآوری و مشارکت تعریف شده است.

آخرین وضعیت جامعه اطلاعاتی جهانی/ کاهش مشترکان تلفن ثابت

برآوردهای اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) در گزارش اندازه گیری جامعه اطلاعاتی 2015 حاکی از آن است که تا پایان سال 2015 میلادی  95 درصد از افراد جهان تحت پوشش شبکه های تلفن همراه قرار گرفته اند که تعداد مشترکان موبایل از 2.2 میلیارد نفر در سال 2005 به 7.1 میلیارد نفر در سال 2015 افزایش یافته است. با این وجود اگرچه تعداد مشترکان موبایل به جمعیت جهان نزدیک شده اما هنوز کشورهای در حال توسعه، برای دسترسی و استفاده جهانی از تلفن همراه باید راه زیادی را طی کنند.

در همین حال طبق برآوردها تعداد مشترکان خطوط تلفن ثابت کاهش مستمر دارد به نحوی که تعداد مشترکان تلفن ثابت از 1.25 میلیارد نفر در سال 2005 به حدود 1.06 میلیارد نفر در سال 2015 کاهش یافته است.

همچنین بررسی ها نشان می دهد که تعداد مشترکان جهانی پهن باند موبایل از 0.8 میلیارد نفر در سال 2010 به 3.5 میلیارد نفر در سال 2015 افزایش یافته است.

از سوی دیگر براساس این بررسی ها مشخص شده که تعداد کاربران اینترنت به سرعت در حال افزایش است و برآورد می شود که 40 درصد از جمعیت جهان، کاربر اینترنت باشند. با وجود این آمارها اما هنوز اختلاف زیادی در دسترسی و استفاده از ICT در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه و کشورهای کمتر توسعه یافته وجود دارد.

کشورهای در حال توسعه با تاخیر بعد از کشورهای توسعه یافته در دسترسی به فناوری اطلاعات قرار دارند و کشورهای کمتر توسعه یافته در دسترسی به ICT و اینترنت ضعف دارند که به ویژه این ضعف در کشورهای آفریقایی مشهودتر است.

در بین این کشورها، شکاف دیجیتال به وضوح مشاهده می شود به ویژه بین مناطق شهری و روستایی و نیز شکاف دیجیتال معناداری بین زنان و مردان در بسیاری از کشورها و شکاف گسترده ای بین افراد با درآمد بالا و پایین وجود دارد.

جایگاه فناوری اطلاعات ایران در میان کشورهای منطقه و جهان

در این بررسی ها جایگاه ایران از منظر شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (IDI ) در بین کشورهای منطقه و جهان اعلام شده است که مطابق جدول زیر است:

 

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو