مرکز ملي فضاي مجازي به وضع اصول و ملزوماتي براي تعيين سازوکار شبکه ملي اطلاعات اقدام کرده که در آن بر موارد محتوايي و امنيتي اين شبکه تاکيد شده است.
وايمکس نيوز- در سند تبيين الزامات شبکه ملي اطلاعات که سايت مرکز ملي فضاي مجازي منتشر کرده آمده است که شبکه ملي اطلاعات به عنوان زيرساخت ارتباطي کل فضاي مجازي، شبکه همه شبکههاي کشور است. اين شبکه در چارچوب قوانين جمهوري اسلامي ايران با پشتيباني کامل از ديگر اقدامات آموزشي، حقوقي و قضايي به نحو مطلوب و مطمئن تامينکننده نيازهاي ارتباطي براي انواع ذينفعاني که حداقل يکي از آنها در داخل کشور قرار دارد، است. شبکه ملي اطلاعات امکان ارائه انواع خدمات و محتواهاي فضاي مجازي در حوزههاي مختلف اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي، سياسي، امنيتي و دفاعي را در کشور فراهم ميکند.
نکته اساسي در مورد شبکه ملي اطلاعات اين است که اين شبکه تنها يک زيرساخت يا به عبارتي يک سخت افزار است که نيازمند توليد محتوا است. محتوايي که طبيعتا يک نهاد يا سازمان خاص نميتواند اساسا متولي آن بشود؛ چرا که اين محتوا بايد آنقدر گسترده باشد که بتواند نياز فکري، فرهنگي و حتي سرگرمي مردم را پاسخگو باشد. در اين شرايط مسلما کسي بهتر از خود مردم نميتواند توليدکننده نيازهاي محتوايي کشور باشد. امري که البته در کشور ما محتاج نظارت از بالا است تا از آسيبهاي احتمالي گسترش اينترنت جلوگيري شود.
اما مرکز ملي فضاي مجازي اخيرا اقدام به انتشار مصوبهاي از شوراي عالي فضاي مجازي در ارتباط با مساله توليد محتوا و مسائل فني کرده تا چارچوبي براي فعاليت شبکه ملي اطلاعات در آيندهاي نزديک تدوين کند.
در اين سند، الزاماتي براي تحقق شبکه ملي اطلاعات آمده است؛ از جمله ارتباط ميان زيرشبکههاي شبکه ملي اطلاعات با يکديگر از طريق يک شبکه هسته، تناسب با نيازها و ملاحظات گوناگون مانند ضرورت توسعه بومي و اختصاصي سازي، ارتباط داخل با شبکههاي خارجي صرفا از طريق گذرگاههاي ايمن مرزي، امکان مديريت موارد نقض کننده اصل مسيريابي درخواستهاي دسترسي داخلي، تامين کليه نيازمنديهاي زيرساختي و خدماتي لازم در شبکه، استفاده از توابع و خدمات فني شبکه ملي اطلاعات که تحت نظارت ميتواند داراي سياستها، خدمات و مکانيزمهاي امنيتي اختصاصي باشند.
همچنين پوشش کشوري خدمات پهن باند با لحاظ آمايش سرزميني و مطالعات بازار در مورد خدمات پهن باند بومي، محتواي مطابق با ارزشهاي اسلامي – ايراني و خدمات حاکميتي مانند خدمات دولت، سلامت، تجارت و آموزش الکترونيک با نگاه به عدالت اجتماعي به ويژه در تخصيص منابع خدمات عمومي اجباري، تجميع و دسترسي پهن باند متناسب با نيازهاي بومي و با اهداف به خدمات و محتواي اسلامي – ايراني در سراسر کشور توسعه يابد.
پيش از اين محمود واعظي - وزير پيشين ارتباطات و فناوري اطلاعات- در اواخر دولت يازدهم و در مراسم افتتاح فاز سوم شبکهي ملي اطلاعات، اعلام کرده بود که امروز زيرساختهاي اين شبکه آماده هستند و تنها کمبود اين شبکه، ارائه محتوا و خدمات است و در اين رابطه بايد اپليکيشنها و پلتفرمهاي مختلفي در داخل کشور تهيه شود که مردم همهي نياز خود را از داخل تأمين کنند.
واعظي در جايي ديگر با بيان اينکه بخش خصوصي و زيرساخت کار خود را انجام داده است، ادامهي اين مسير را وظيفهي حاکميت، شوراي عالي فضاي مجازي، مجلس و قوهي قضاييه دانست و از آنها خواست کسبوکارهاي الکترونيکي را به رسميت بشناسند و همچنين قوانين و مقرراتي در اين حوزه وضع کنند که بر اساس طبيعت اين کسبوکارها باشد و با آنها مانند کسبوکارهاي فيزيکي برخورد نکنند.
همچنين محمدجواد آذري جهرمي - وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات - با اشاره به انتشار سند تبيين الزامات شبکه ملي اطلاعات گفته بود: سند تبيين الزامات شبکه ملي اطلاعات که اخيرا به تصويب شوراي عالي فضاي مجازي رسيده است تا حدودي به مباحث غيرفني هم پرداخته است؛ اما با اين حال نگاه کلي در تعاريف اين قانون موضوعات فني است.
وي با تاکيد به اينکه مقام معظم رهبري در سخنان خود درباره شبکه ملي اطلاعات به بحث فني اشارهاي نداشتهاند و بيشتر گلايه ايشان به لحاظ محتوايي بوده، يادآور شده بود: از نظر ايشان شبکه ملي اطلاعات يک کليد واژه است که مفهوم اين کليد واژه حاکميت جمهوري اسلامي ايران در فضاي مجازي است؛ البته حاکميت نه به اين معنا که بايد اين فضا را بست، حاکميت به اين صورت که به دنبال سهم واقعي خود در فضاي مجازي باشيم و ناظر بر اين چيزي که در فضاي حقيقي داريم در فضاي مجازي هم بايد وجود داشته باشد.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به تاکيد مقام معظم رهبري بر انتقال کلام حق خود به وسيله فضاي مجازي به تمام دنيا، اظهار کرده بود: آيا در حال حاضر ميتوانيم حرف درست خود را در اين فضا بزنيم و آيا اين حرف تاثير گذاري دارد و اين حوزهاي است که نياز به تلاش بيشتر داريم و هنوز در ابتداي مسير قرار داريم.
وي با اشاره به اينکه نگاه مقام معظم رهبري به توسعه فناوري اطلاعات يک فرصت بينظير است، افزود: برخي در توسعه فناوري اطلاعات فقط به توسعه دسترسي و استفاده مردم توجه دارند اما مقام معظم رهبري يک گام جلوتر را درنظر دارند. لازمه اين مسير اين است که در داخل کشور دسترسي ها ايجاد شود و شرايط را طوري فراهم کنيم که توان داخلي به جوشش درآيد و تا زماني که اين زيرساخت هاي لازم وجود نداشته باشد، ارايه و چرخش محتوا رشد مورد نيازخود را در اين حوزه ندارد.
طرح شبکه ملي اينترنت در کشور ما از اواخر سال 1384 مطرح و مهمترين دليل پياده سازي اين شبکه در آن سال کاهش وابستگي به شبکه جهاني اينترنت اعلام شد. اما در سالهاي بعد عملا اجراي اين طرح با کندي صورت گرفت و تنها 15 درصد پيشرفت عملياتي يافت تا اينکه در دوره صدارت واعظي بر وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات دولت يازدهم اجراي اين طرح پيگيري و در نهايت در اواخر همان دولت فازهاي اول، دوم و سوم آن افتتاح و رونمايي شد.
منبع:ايسنا