اينترنت بدون فيلتر براي دانشگاهيان و رسانهها وعدهاي بود که نزديک به يک سال از آن ميگذرد و اگرچه ظاهرا برخي از خبرنگاران به صورت محدود از آن بهرهمند شدند اما هنوز از بهرهمندي دانشگاهيان خبري اعلام نشده است.
وايمکس نيوز- چندي پيش محمدجواد آذري جهرمي - وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات- از اعمال سياستهاي مختلف براي گروههاي مختلف در راستاي پالايش هوشمند خبر داد و رفع فيلتر يوتيوب و بلاگ اسپات براي مراجع دانشگاهي را در همين راستا اعلام کرد.
وي در اين باره توضيح داده بود که در حال حاضر حتي کساني که ميخواهند در حوزه پزشکي تحقيقات کنند، هم بايد فيلترشکن نصب کنند. به کار بردن يک مکانيزم پالايش براي همه مطلوب نيست. يکي از بحثهايي که در پالايش هوشمند به دنبال آن بوديم و اکنون زيرساختاش فراهم شده همين موضوع است که براي گروههاي مختلف، سياستهاي مختلف اعمال شود. با رفع فيلتر اين دو سرويس ميتوانيم مرحله آزمايشي اين کار را آغاز کرده تا بتوانيم تحولي جدي در نظام پالايش صورت دهيم.
به گفته وزير ارتباطات براي مثال خبرنگاران نياز به سايتهاي خبري دارند که شايد به دستور مقامات قضايي از دسترس خارج شده باشند و ما آنها را از دسترسي به اين منابع محدود کرديم. اکنون زيرساختهاي لازم فراهم شده که شايد گامي براي پيادهسازي نظام پالايش در سالهاي آينده باشد. طبيعتا نسبت به گروههاي اجتماعي کم سن و سالتر مراقبتهاي بيشتر داشته و به کساني که نياز به دسترسيهاي علمي يا سياسي دارند، دسترسي بهتري بدهيم.
از سوي ديگر ابوالحسن فيروزآبادي -دبير شوراي عالي فضاي مجازي- اظهار کرده بود: به دنبال مکاتباتي که برخي خبرگزاريهاي بزرگ براي داشتن اينترنت بدون پالايش يا فيلتر با ما داشتند و همچنين درخواست برخي روساي دانشگاههاي بزرگ کشور، ما هم مکاتبهاي با دادستاني کل کشور در اين زمينه داشتيم و البته مذاکرات شفاهي هم پيش از اين با ايشان داشتيم و صحبتهايي هم در کميسيون عالي امنيت که از کميسيونهاي شوراي عالي فضاي مجازي است، در اين باره انجام شد و در مجموع به اين نتيجه رسيديم که بايد اينترنت مناسبتر و بدون فيلتر در اختيار رسانهها و دانشگاههاي بزرگ قرار بگيرد.
وي البته درباره شرايط رفع فيلتر براي دانشگاهيان نيز اظهار کرده بود: براي دارا بودن دانشگاهها به اينترنت بدون فيلتر به دنبال فرمولي مناسب هستيم.
جهرمي اما پيش از اين درباره اينترنت بدون فيلتر اظهار کرده بود: کارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه، مصوبهاي را تاييد کرده است تا خبرنگاران بتوانند به اينترنت بدون فيلتر دسترسي داشته باشند که متولي اجراي آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است و آن نهاد بايد تصميم بگيرد. ما معتقديم اينترنتي بايد در اختيار رسانهها قرار گيرد که بتوانند از منابع اطلاعاتي بدون محدوديت استفاده کنند و آمادگي داريم زيرساخت فني آن را براي همکاري با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي آماده کنيم.
همچنين شرکت ارتباطات زيرساخت در راستاي رفع محدوديت ارتباطات رسانهها اعلام کرد به منظور تسهيل در ارتباطات خبرگزاريها، سايتهاي خبري، نشريات خبري و روزنامهها، پيرو هماهنگيهاي صورتگرفته با مراجع ذيصلاح، پس از دريافت ليست از معاون مطبوعاتي وزارت ارشاد هماهنگيهاي لازم براي رفع محدوديتها توسط مراجع ذيصلاح قانوني به عمل خواهد آمد.
البته ابتداي سال جاري اعلام شد با درخواست معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و پيگيري وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، کارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه با ارائه اينترنت بدون فيلتر به 100 روزنامهنگار، موافقت کرده است و حتي اخباري مبني بر دريافت اينترنت بدون فيلتر توسط برخي از خبرنگاران منتشر شد اما درخصوص اينترنت بدون فيلتر و رفع فيلتر يوتيوب و بلاگاسپات براي دانشگاهيان هنوز خبري نيست.
منبع: ايسنا