تجمع گسترده و صفهای طولانی در مبادی ورودی گمرکی در فرودگاه، باعث اعتراضات زیاد افرادی شده است که پس از ساعتها سفر و هنگام بازگشت قصد رجیستری گوشی همراه خود را دارند. این مشکلات شامل عدم رعایت فاصلهگذاری و سواستفاده برای خرید و فروش رجیستری شده است.
تیک نیوز- در همین راستا ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تاکید دارد که باید حتما این فرایند به صورت حضوری انجام شود و هرگونه ثبت غیرحضوری تلفنهمراه بعد از خروج از گمرکات اجرایی (مبادی ورودی) توسط مسافرین ممنوع است، براین اساس باید اظهار و ثبت تلفن همراه مسافران فقط در محل مبادی ورودی و پس از احراز هویت دقیق و تشخیص غیرتجاری بودن و طی تشریفات گمرکی در لحظه ورود به کشور انجام شود. از سوی دیگر گزارشها حاکی از سواستفاده دلالان و سودجویان برای خرید و فروش حق رجیستری است تا جایی که حتی برخی سودجویان، اقدام به درج آگهیهای مختلف در فضای مجازی و در سطح شهرهای مرزی جهت خرید و فروش حق رجیستری میکنند.
حال معاون فنی گمرک ایران در نامهای به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اعلام موضوعاتی چون سوءاستفاده سودجویان در خرید و فروش حق رجیستری، عدم رعایت فاصلهگذاری و تبعات آن برای مبتلا به بیماری کرونا، خواستار اجرای طرح رجیستری گوشی به صورت غیر حضوری و پس از انجام استعلامات سیستمی از واحد گذرنامه و در مکانی به غیر از مبادی ورودی گمرک انجام شود.
در بخشی از نامه معاون فنی گمرک ایران به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام شده که براساس تصمیم مشترک اتخاذ شده، از ۱۲ مهر سال جاری اظهار، ثبت و رجیستری تلفن همراه مسافرین صرفا در سالن مسافری گمرکات و مبادی ورودی کشور و بعد از انجام تشریفات گمرکی انجام شده است و در حال حاضر کلیه مسافران ورودی دارای تلفن همراه ملزم به انجام فرایند رجیستری گوشی طبق شرایط تعیین شده، هستند و گمرک نیز با وجود مشکلات متعدد دراجرای طرح اعم از کمبود نیرو، امکانات و فضا خود را ملزم به اجرای دقیق آن دانسته است.
ارونقی همچنین اشارهای به گزارشهای دریافتی در اجرای طرح رجیستری حضوری در مبادی ورودی داشته و اعلام کرده که وضعیت تجمع و ازدحام مسافرین ورودی در فرودگاهها و مرزهای ورودی جهت انجام رجیستری گوشی تلفن همراه، نشان میدهد که فاصله گذاری اجتماعی مورد نظر به هیچ عنوان رعایت نشده و علیرغم تاکید بر رعایت الزامات سلامت محیط و کار در اماکن گمرکی به منظور جلوگیری از شیوع بیماری کووید-۱۹، قطع زنجیره انتقال و همچنین صیانت از سلامت مسافران و کارکنان گمرک مستقر در مبادی ورودی، امکان الزام به رعایت این موارد نیست و اگر پیش آید به سختی امکان پذیر است.
در ادامه این نامه، به عدم امکان رجیستری گوشی تلفن همراه از طریق سامانه غیر حضوری بنابر نظر دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات گمرک ایران و پیامدهای این موضوع اشاره و تصریح شده که بر این اساس باید کارشناس گمرک از طریق سامانه «مرچنت» و به صورت حضوری نسبت به انجام فرایند اقدام کند.
اما این موضوع در شرایط کنونی و به جهت تنوع پروازهای خارجی با کشورهای محتلف و وجود مخاطرات فراوان انتقال بیماری، موجب نگرانی از عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی شده و این در حالی است که گزارش گمرکات اجرایی نشان میدهد که خیل عظیمی از مسافران جهت انتظار رجیستری گوشی در سالنهای مسافری بوده و علیرغم تمهیدات لازم، متاسفانه از حجم و تجمع مسافران کاسته نشده است.
همچنین ارونقی با اشاره به ابتلای تعدادی از کارکنان گمرک ایران به کرونا و محدودیتهای تامین نیرو هشدار داده که در حال حاضر به دلیل محدودیتهای مرزی و عدم استقبال عموم مردم از سفرهای خارجی، ورود مسافر در کمترین میزان خود است، ولی انتظار میرود در ایام خاص و شرایط پیک مسافرتها تردد مسافران جهت انجام فرایند رجیستری گوشی تلفن همراه افزایش یابد و به مشکلی جدی و اساسی تبدیل شود. در برخی مبادی زمینی عدهای سودجو جهت کسب منفعت شخصی و دریافت امتیاز رجیستری گوشی اقدام به ورود و خروج افراد از کشور کردهاند که خود موجب مشکلات بسیار از جمله تشکیل صفهای مسافران روزانه و به عبارتی ورود و خروج مسافر در یک روز و همچنین عدم فاصله گذاری اجتماعی شده است.
این مقام مسئول در گمرک ایران گفته که خرید و فروش حق رجیستری گوشی با ارقام مختلف و حاشیه سود مناسب موجب ایجاد انگیزه بیشتر سودجویان و دلالان برای ادامه این عمل در برخی مبادی کشور شده و حتی برخی سودجویان، اقدام به درج آگهیهای مختلف در فضای مجازی و در سطح شهر مرزی و استانها جهت خرید و فروش حق رجیستری میکنند و افراد عادی را در کسوت مسافر از کشور خارج قرار میدهند و پس از درج مهر خروج و ورود به کشور از حق رجیستری آنها استفاده یا در موارد دیگر و در مراحل مختلف ورود مسافر به کشور با جلب اعتماد مسافرین ورودی و اخذ شماره گذرنامه، کد ملی مسافر و با روش هوشمندانه و گاها بدون اطلاع فرد نسبت به سوءاستفاده از اطلاعات شخصی وی اقدام به رجیستری گوشی میکنند. این در حالی است که اطلاعات دریافتی گمرک نشان میدهد اکثر افرادی که مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاند از ثبت رجیستری گوشی به نام خود خبر نداشته یا امکان بازگشت به مرز و شکایت و شناسایی شخص سوءاستفاده کننده را ندارند.
معاون فنی گمرک ایران در نهایت از ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز خواسته تا با توجه به گزارش ارائه شده و جهت جلوگیری از شیوع بیماری کرونا و همچنین در دراستای رضایتمندی مسافران ورودی و نظام مند کردن فرایند رجیستری، اجرای طرح رجیستری گوشی به صورت غیرحضوری و پس از انجام استعلامات سیستمی از واحد گذرنامه و در مکانی غیر از مبادی ورودی گمرک انجام شود تا ضمن جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی از اجرای طرح، از تجمع و شیوع بیماری کووید-۱۹ با قطع زنجیره شیوع ویروس کرونا جلوگیری شود.
منبع: آی تی ایران