یکی از عوامل اصلی که در کنار مشکلات فنی موجب توسعه نیافتن اینترنت پرسرعت شد، بالا بودن تعرفه این سرویس در سبد هزینه خانوار است. <BR>
جالب اینجاست که همین اینترنت 128 کیلوبایتی که در ایران به کاربران با قیمت 15 هزار تومان واگذار میشود در کشورهای همسایه همچون ترکیه، امارات، پاکستان و غیره بابت اینترنتی معادل یک مگابیت در ثانیه 20 هزار تومان از کاربران دریافت میشود.
وایمکس نیوز - به همین منظور به سراغ دستگاههای نظارتی که در این باره باید پاسخگو باشند رفتیم که لازم به توضیح است مسوولان سازمان تنظیم مقررات به عنوان نهاد اصلی در این رابطه به تماسهای مکرر ما پاسخ ندادند، در ادامه این گزارش را میخوانید.شورای رقابت فرمول قیمتگذاری اینترنت میدهد
رییس شورای رقابت با بیان اینکه سال گذشته شکایتی در خصوص گرانفروشی اینترنت در کشور توسط یک شرکت خصوصی به این شورا ارایه شد که در حین بررسی این موضوع شاکی از ادامه کار منصرف شد.
جمشید پژویان با اشاره به این موضوع که پس از آن این موضوع توسط شورا بررسی نشد، گفت: در عین حال اگر مستنداتی دال بر این موضوع وجود داشته باشد که شرکت زیرساخت در فروش اینترنت که به صورت انحصاری در اختیارش است گرانفروشی میکند حتما با این موضوع برخورد میشود.وی یکی از وظایف شورای رقابت را تعیین تعرفههای مخابراتی و ارتباطی عنوان کرد و افزود: در همین راستا تعیین فرمول تعرفههای ارتباطی در حوزه تلفن ثابت و سیار در حال نهایی شدن است که به زودی به رگولاتوری و اپراتورها ابلاغ میشود.پژویان گفت: با توجه به اینکه قانون مشخصی در تعیین تعرفه اینترنت در کشور وجود ندارد شورای رقابت این موضوع را در دست بررسی قرار میدهد و برای اینترنت نیز همانند شبکههای مخابراتی فرمول تعیین تعرفه ارایه میکند.رییس شورای رقابت در پاسخ به این سوال که آیا منطقی به نظر میرسد که زیرساخت هر STM1 را تا لب مرز 12 میلیون تومان خرید کند و در تهران 48 میلیون تومان به شرکتهای اینترنتی بفروشد، گفت: فاصله قیمت خرید و فروش زیاد است اما تا زمانی که بررسیهای لازم و پاسخهای مناسب از شرکت زیرساخت دریافت نشود نمیتوان در این باره اظهار نظر کرد.
ورود سازمان حمایت از مصرفکنندگان در قیمت اینترنت
مدیرکل دفتر خدمات زیربنایی سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نیز با بیان اینکه نرخ پهنای باند اینترنت کشور توسط این سازمان بررسی خواهد شد، گفت: ورود سازمان حمایت مصرف کنندگان به این بخش امکان پذیر است اما اگر رگولاتوری قیمت پهنای باند اینترنت را تعیین کرده باشد سازمان حمایت نمیتواند به این بخش ورود کند. سید جواد احمدی با اشاره به قیمت تمام شده پهنای باند اینترنت و نارضایتی شرکتهای اینترنتی از این تعرفه در مورد ورود سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به این موضوع گفت: سازمان حمایت موضوع گرانی نرخ پهنای باند اینترنت را بررسی خواهد کرد.وی با بیان اینکه کارشناسان این سازمان میتوانند در مساله نرخ پهنای باند اینترنت و چگونگی محاسبه آن ورود کنند، اضافه کرد: اعلام نظر سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در این خصوص منوط به بررسی همه جوانب آن خواهد بود.
احمدی در پاسخ به این سوال که چرا سازمان حمایت تاکنون به موضوع گرانی نرخ پهنای باند اینترنت ورود نکرده است، گفت: سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان معمولا ابتدا به ساکن وارد این مباحث نخواهد شد مگر آنکه موردی منتقل و منعکس شود و یا آنکه موضوع شاکی خصوصی داشته باشد و یا آنکه از طرف سازمان یا دستگاهی اعلام موضوع شود.
مدیرکل دفتر خدمات زیربنایی سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با تاکید بر اینکه چنانچه به مسایلی برسیم که نیاز به اصلاح داشته باشد آن را دنبال خواهیم کرد، گفت: تاکنون سازمان حمایت در نرخ اینترنت ورودی نکرده است اما میتواند طی مذاکراتی با شرکتهای ارایه دهنده این خدمات و نیز شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان تامین کننده پهنای باند اینترنت کشور موضوع را بررسی کرده و اگر موضوع در چارچوب وظایف این سازمان بود اقدامات لازم را در زمینه آن انجام دهد.
احمدی گفت: چنانچه نرخ تمام شده پهنای باند اینترنت را سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تعریف کرده باشد و فرآیند قانونی تعیین قیمت آن طی شده و به تصویب کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رسیده باشد سازمان حمایت نمیتواند در آن ورود کند.وی گفت: البته ممکن است بررسی کارشناسی در این زمینه انجام گیرد و ما نظرمان را اعلام کنیم اما از آنجا که این قیمت در چارچوب قانون تعیین شده و در حال اجراست ورود سازمان حمایت به آن موضوعیت ندارد.
کارشناسان معتقدند که بالا بودن نرخ اینترنت در ایران سبب شده که این پروتکل ارتباطی پس از گذشت چند دهه از ورود به کشور نتواند جای خود را در سبد خانوار باز کند. با این حال شرکت های ارایه دهنده اینترنت گرانی نرخ پهنای باند را دلیل این مساله میدانند که از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت به آنها تحمیل می شود و شرکت ارتباطات زیرساخت نیز مدعی است که پهنای باند را با نرخ بالایی تهیه کرده و با افزودن دیگر پارامترهای هزینه در داخل کشور اینترنت را توزیع میکند.
انحصار واردات پهنای باند برداشته شود
رییس کمیته مخابرات مجلس شورای اسلامی نیز نظام قیمت گذاری اینترنت در کشور را دارای اشکال خواند و گفت: ورود به گرانی نرخ پهنای باند اینترنت در کشور میتواند در قالب یک سوال از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مطرح شود.
علی مطهری با اشاره به بحث قیمت تمام شده اینترنت و انحصار شرکت ارتباطات زیرساخت در تامین پهنای باند، درباره وارد نشدن مجلس به این بخش و حمایت از کاربران نهایی این سرویس گفت: مسیر انتقال پهنای باند به صورت انحصاری در اختیار شرکت ارتباطات زیرساخت است و حتی اگر دیگر شرکتها از لحاظ فنی امکانات انجام آن را داشته باشند از نظر قانونی این اختیار وجود ندارد و مسیر دیگری به لحاظ قانونی در این بخش دیده نشده است.
وی افزود: به دلیل انحصار موجود، تصمیم برای چگونگی نرخ پهنای باند اینترنت و محاسبه تعرفههای مرتبط نیز از طریق این شرکت ارایه میشود و نمیتوان در مورد مناسب بودن و یا نبودن آن اظهارنظر کرد چرا که به لحاظ حاکمیتی این شرکت این اختیار را دارد.
مطهری با پیشنهاد اینکه مسیر انتقال اینترنت از انحصار خارج شود و به شرکت های دیگر که دارای امکانات فنی هستند اجازه ورود دهند، اضافه کرد: به این ترتیب مسیر گیت وی ورودی در اختیار دولت باقی میماند و مسیر انتقال میتواند توسط بخش غیردولتی اداره شود.رییس کمیته مخابرات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ورود مجلس به بخش محاسبه و نرخگذاری قیمت اینترنت در شرایط فعلی موضوعیت ندارد و در این راستا شورای رقابت میتواند وارد شود، گفت: البته مجلس در صورت لزوم میتواند جزییات محاسبه قیمت تمام شده پهنای باند اینترنت را در قالب یک سوال مطرح و بررسی کند.وی با انتقاد از اینکه مدل مشخصی برای قیمتگذاری در این زمینه وجود ندارد که بتوان در مورد آن اظهارنظر کرد، ادامه داد: به طور کل نظام قیمتگذاری در کشور دارای اشکال است و هیچکس پاسخگو نیست.
مطهری عنوان کرد: با تمام این اوصاف مجلس بی تفاوت نخواهد بود و به منظور شفاف سازی نرخ پهنای باند اینترنت در جلسات کارشناسی از مسوولان این بخش نیز دعوت و از آنها سوال خواهیم کرد.
مملکت حساب و کتاب دارد
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با انتقاد از وضعیت بد شبکه ارتباطی کشور گفت: وزارت ارتباطات به جای صرف هزینه برای خرید تجهیزات بی کیفیت چینی فکری برای وضعیت اینترنت کشور کند. فخرالدین حیدری با بیان اینکه قیمت اینترنت بسیار بالا و سرعت و کیفیت آن به شدت پایین است، گفت: وزیر ارتباطات به هیچ کدام از وعده های خود در زمینه ساماندهی وضعیت اینترنت عمل نکرده و کیفیت این شبکه جهانی در کشور ما بسیار نامناسب است.وی با اشاره به اینکه سرعت اینترنت پرسرعت کشورمان در حد دایل آپ است، ادامه داد: این در حالی است که وضعیت اینترنت دایل آپ بسیار تاسف برانگیز است.وی گفت: وزارت ارتباطات باید پاسخگوی کوتاهیهای خود باشد زیرا از زمانی که شرکت مخابرات به بخش خصوصی واگذار شده نابسامانیهای سرویسها و خدمات مخابراتی افزایش یافته است.
حیدری با بیان اینکه با خصوصیسازی کیفیت خدمات افزایش مییابد، گفت: اما این شرایط در ایران محقق نشده و هیچ نهاد و ارگانی پاسخگوی وظایف خود نیست.
عضو کمیسیون اقتصادی اعلام کرد: باید مانع از هرج و مرج در کشور شد و نهادهای نظارتی به وظایف خود عمل کنند به دلیل اینکه کشور حساب و کتاب دارد و مردم برای استفاده از خدمات فناوری اطلاعات هزینه پرداخت میکنند.
وی گفت: تاکنون چندین بار در این زمینه به وزیر ارتباطات تذکر داده شده ولی اقدامی جدی برای ساماندهی وضعیت اینترنت صورت نگرفته است.
به گفته وی، هنوز در بسیاری از شهرهای کشور امکان دسترسی به شبکه اینترنت به راحتی امکانپذیر نیست و در صورت دسترسی کاربران باید هزینه های بالایی را صرف کنند که این موضوع قابل پیگیری است.
وی افزود: مجلس با ورود به قیمت اینترنت حتما از گرانفروشی آن جلوگیری خواهد کرد.
منبع: روزنامه فناوران اطلاعات