یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳

حمله باج افزار «تسلا» به سازمان ها و کاربران ایرانی

بدافزار - ويروس - هک

چهارشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۲:۰۰


باج افزار جدیدی به سازمان ها و کاربران ایرانی حمله کرده و اطلاعات آنها را قفل می کند.

وایمکس نیوز - طی دو روز گذشته برخی از سازمان ها و کاربران ایرانی با اشکال در دسترسی به فایل هایشان روبرو شده اند. این اشکال از طریق باج افزار جدیدی پدید آمده که اطلاعات و فایل های کاربران را رمزگذاری کرده و در قبال ارایه کلید رمزگشا، درخواست بیت کوین می کند.

هنوز اطلاعات زیادی از این باج افزار جدید در دست نیست اما به نظر می رسد با توجه به عملکرد آن، نسخه سومی از خاواده باج افزارهای TeslaCrypt باشد.

 نسخه جدید تسلا کریپت؟
هرچند هنوز آزمایشگاه های ضد ویروس در دنیا نظر خود را در مورد این باج افزار جدید اعلام نکرده اند، اما نحوه عملکرد آن به گونه ای است که به نظر می رسد این باج افزار ورژن سوم از خانواده «تسلاکریپت» باشد.
نخستین نمونه از باج افزار تسلاکریپت در بهمن سال گذشته شناسایی شد. این باج افزار نه تنها فایل های معمول مانند عکس ها، ویدئوها و اسناد را مورد حمله قرار می داد، که فایل های مربوط به بازی را نیز شامل می شد و به همین دلیل در بسیاری از رسانه ها از آن به عنوان کابوس گیمرها یاد شد. 
البته نخستین ورژن تسلاکریپت بدافزار ضعیفی به شمار می رفت، به ویژه این که در طول فرایند رمز گذاری، این بدافزار کلید رمزگشایی را در کامپیوتر خود قربانی ذخیره می کرد به این ترتیب امکان دستیابی به کلید بدون پرداخت باج فراهم می شد.
در تابستانی که گذشت نسخه دوم این باج افزار یعنی TeslaCrypt2.0. در حالی شناسایی شد که این باج افزار از راهکار رمزگذاری بسیار پیشرفته تری نسبت به نسخه اول بهره می برد.  در درجه نخست تسلاکریپت 2 از الگوریتم باج افزار معروف دیگری به نام CTB-Locker بهره برد و از سوی دیگر متد ذخیره سازی فایل حاوی کلید رمزگشایی را تغییر داد و به جای استفاده از یک فایل روی دیسک، از System Registry استفاده کرد.
به نظر می رسد باج افزار جدیدی که سازمان های ایرانی را گرفتار خود کرده است را باید ورژن سوم خانواده یعنی TeslaCrypt3.0.  دانست چرا که از همان الگوریتم رمزگذاری نسخه دوم تسلاکریپت استفاده می کند.
در فایل ارسال شده از سوی یکی از سازمان های قربانی به روزنامه فناوران، این باج افزار جدید به قربانی این پیام را می دهد: «چه اتفاقی برای فایل های شما افتاده است؟ همه فایل های شما به وسیله یک رمزگذاری قدرتمند با RSA-4096 محافظت شده است... همه فایل های شما به وسیله یک فایل کلید، رمزگذاری شده و این فایل از طریق اینترنت به کامپیوتر شما ارسال می شود. تنها راه ممکن برای رمزگشایی از فایل هایتان استفاده از این فایل کلید مخصوص و نرم افزار رمزگشایی است که در سرورهای مخفی ما وجود دارد.
شما دو راه پیش رو دارید: یا منتظر یک معجزه بمانید و هزینه ای که باید پرداخت کنید دو برابر شود، یا بیت کوین به ما پرداخت نمایید. اگر واقعا اطلاعات و فایل های باارزشی روی سیستم دارید، بهتر است وقت را تلف نکنید چرا که راه دیگری برای دست یابی به فایل هایتان جز پرداخت به ما وجود ندارد.» در ادامه نیز نحوه پرداخت شرح داده شده است.

 باج افزار چیست؟
باج افزارها نوعی بدافزار هستند که به عنوان مکانیسمی دیجیتالی برای اخاذی مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع نرم افزار، دسترسی به کامپیوتر و اطلاعات آن را تا زمانی که باج مورد نظر پرداخت شود، مسدود می کند.
 CryptoLocker، CryptoWall، CoinVault، TorLocker، CTB-Locker و TeslaCrypt  از معروف ترین باج افزارهای فعال در یکی دو سال گذشته بوده اند.
هم مصرف کنندگان عادی و هم کسب و کارهای کوچک و بزرگ از قربانیان باج افزارها به شمار می روند. مجرمان سایبری در استفاده از این نوع باج افزارها، تفاوتی بین قربانی قایل نشده و صرفا به دنبال بالا بردن تعداد کاربران آسیب دیده هستند تا بیشترین سود را به دست آورند.
باج افزار معمولا در قالب یک ایمیل به کاربر ارسال می شود و پیوست این ایمیل ممکن است فایل اجرایی، یک عکس یا یک فایل آرشیو باشد. زمانی که پیوست باز می شود، بدافزار به سیستم کاربر وارد شده و گسترش می یابد. باج افزارها همچنین ممکن است از طریق یک سایت به کامپیوتر کاربر راه یابد. زمانی که کاربر در یک سایت نادانسته یک سند را اجرا می کند (گاهی به وسیله کلیک روی یک لینک یا دانلود یک فایل)، بدافزار به سیستم وارد می شود.
زمانی که سیستم فرد آلوده شد، هیچ اتفاق پیدا و مشخصی بلافاصله نمی افتد. بدافزار به صورت مخفیانه در پس زمینه در حال کار است تا زمانی که به طور کامل اطلاعات مورد نظر را خود را قفل کند. 
مجرمان سایبری در توسعه و گسترش باج افزارها، هر روز مهارت بیشتری پیدا می کنند و در نتیجه این بدافزارها بدون آن که شناسایی شوند، کار خود را انجام می دهند. همچنین این مجرمان از تکنیک ها و ابزارهای زیادی استفاده می کنند تا قربانی متوجه باج افزار نشود. سپس پیغامی روی صفحه نمایش داده شده و به کاربر اطلاع می دهد که اطلاعاتش قفل شده و برای دسترسی مجدد به آنها باید
 باج بپردازد.
زمانی که کاربر این پیغام را دریافت کند، دیگر برای اقدام متقابل دیر شده است. مبلغ مورد تقاضای مجرمان سایبری در این گونه حملات متفاوت است و می تواند از صدها تا هزاران دلار را در بر گیرد.

 چه باید کرد؟
نخستین گام برای محافظت از داده ها در برابر باج افزارها، پشتیبان گیری از فایل های حساس و مهم است تا در صورت قفل شدن فایل ها، نیازی به پرداخت به باج افزارها نباشد. به روز رسانی نرم افزارها و به ویژه به روز رسانی مرورگرها و Pluginهای آن ضروری است. 
همچنین استفاده از آنتی ویروس معتبر و به روز رسانی شده نیز می تواند در این راه به کاربر کمک کند.

کاربران باید از باز کردن ایمیل های ناشناس بپرهیزند و هنگام بازدید از سایت ها هوشیارانه عمل کنند.

 
گزارش از : علی اصلان شهلا
منبع : فناوران

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو